Slapeloosheid; als oorzaak en oplossing letterlijk tussen de oren zitten

Slapen is één van de eerste levensbehoeften van een mens. Op het moment dat de duur of kwaliteit van de nachtrust onvoldoende is, wordt je hele functioneren als mens beïnvloedt. Het is niet alleen die vervelende vermoeidheid waar je mee opstaat en die de hele dag op de achtergrond blijft zeuren, maar slapeloosheid leidt vaak tot nog veel meer klachten. Zo ervaren mensen problemen met concentratie, met het focussen op bijvoorbeeld het werk of het gezin, maar ook klachten als vergeetachtigheid, problemen met spreken, hoofdpijn of andere lichamelijke pijnen worden vaak gezien. Ook heel belangrijk om te noemen is de grotere kans op ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer, of bij oudere mensen met vallen.

Read more ...

Biofeedback of neurofeedback; een kwestie van “poteeto”, “potaato”?

Neurofeedback is, ondanks dat het in Nederland al een jaar of 15 wordt toegepast nog steeds niet heel bekend. Als er wel enige mate van bekendheid is en de term neurofeedback valt, krijg je vaker de vraag: “bedoel je biofeedback?”
En nee, dat bedoelen we niet. Het heeft echter wel met elkaar te maken, want neurofeedback is een vorm van biofeedback.

Read more ...

10 Redenen voor het ontstaan van concentratieproblemen

Binnenkort beginnen de scholen weer. Waar sommige kinderen niet kunnen wachten om weer te beginnen zijn er ook genoeg kinderen die nog helemaal geen zin hebben om te gaan. Eén van de redenen hiervoor kan zijn dat je kind last heeft van concentratieproblemen, waardoor het volgen van lessen en maken van werkjes problemen oplevert.

Read more ...

Stress is (on)gezond

Stress heeft een positieve kant en is in veel gevallen nuttig. Het zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren op veranderingen of geconcentreerd kunt werken aan een moeilijke klus. Zodra de verandering weer onder controle is of de klus geklaard, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Stress is ongezond als de spanning te lang aanhoudt en het niet meer lukt om, om wat voor reden dan ook, te ontspannen.

Read more ...

JT Fixed Display