3 Kenmerken van vertraagd slaapfasesyndroom


Slaapproblemen
mei 11,

Als je vaak na middernacht in slaap valt en ’s ochtends moeite hebt om op tijd op te staan voor je werk, dan kun je lijden aan wat bekend staat als het vertraagde slaapfasesyndroom. Waar dit allemaal over gaat en aan welke kenmerken je het fenomeen herkent, leer je in dit artikel.

Getroffen personen hebben moeite om ’s ochtends op een “normaal” tijdstip wakker te worden omdat hun interne klok nog geen sterke weksignalen uitzendt. Beeld: iStock

Vertraagd slaapfasesyndroom (DSPS) is een aandoening waarbij de slaap van een persoon met twee of meer uur wordt vertraagd in vergelijking met een conventionele bedtijd. De vertraagde slaap leidt dan tot problemen om op het gewenste tijdstip wakker te worden. In sommige gevallen komen slaperigheid en depressie overdag ook voor. Deze symptomen kunnen op hun beurt leiden tot problemen op school of op het werk.

De exacte oorzaken van deze aandoening zijn nog niet volledig begrepen. Er wordt echter aangenomen dat de “interne klok” voor het slaap-waakritme uit balans is bij de getroffen personen. Als gevolg hiervan wordt de tijd van de slaap met een paar uur verschoven. Er wordt ook vermoed dat er een onbalans is van sommige hormonen (zoals cortisol of melatonine) die de slaap-waakcyclus in stand houden. Meestal komt de aandoening voor bij jonge mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De volgende 3 kenmerken vertellen je of je last hebt van het vertraagde slaapfase syndroom.

3 Kenmerken van vertraagd slaap bunny syndroom

  • Onvermogen om op het gewenste tijdstip in slaap te vallen
    • Getroffen mensen vinden het moeilijk om in slaap te vallen op een conventionele bedtijd. Ze vinden het moeilijk om zich aan te passen aan sociaal vastgestelde slaap-waakschema’s. De meeste patiënten noemen zichzelf “nachtbrakers” en zeggen dat ze het beste functioneren of het meest alert zijn in de avond- of nachturen.
  • Onvermogen om wakker te worden op het gewenste tijdstip en overmatige slaperigheid overdag
    • De late bedtijd maakt het echter moeilijk om vroeg op te staan. Het ontbreken van een volledige nachtrust kan leiden tot verhoogde slaperigheid overdag.
  • Geen slaapstoornissen meer
    • Over het algemeen hebben getroffen personen geen slaapproblemen. Zolang ze hun favoriete bedtijd kunnen kiezen, hebben ze geen moeite om in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Ze hebben ‘slechts’ last van een verschuiving in hun interne klok of slaap-waakritme.

Heb je last van moeite om in slaap te vallen? Misschien kan yoga je dan helpen. Waarom? Je kunt in ons artikel 3 redenen vinden waarom yoga je helpt in slaap te vallen.

Recent Posts