3 redenen waarom je beter slaapt na het sporten


Gezonde slaap
17 november 2022

Wie regelmatig sport, slaapt beter. Dit is nu bewezen in tal van studies. Maar waarom is slapen dieper en rustgevender na het sporten? We kijken naar de processen in het lichaam en geven drie redenen waarom je beter slaapt na het sporten.

Slaap beter na het sporten: Jonge vrouw joggen.
Na het sporten slaap je beter. Dit is bewezen door tal van studies. Beeld: iStock/baona

Er zijn veel dingen die gewoon beter voelen na het sporten. Eten bijvoorbeeld. Na een ronde van aanhoudende en intensieve training eet het des te aangenamer. Niet alleen omdat het lichaam honger heeft en de voedingsstoffen nodig heeft. Nee, ook psychologisch smult het beter na de sport, want je hebt geen schuldig geweten bij de ene of de andere kleine zonde.

Onze slaap heeft ook baat bij lichaamsbeweging. Er is zelfs een sport die helpt vooral tegen slaapstoornissen. In dit artikel leggen we uit wat er in je lichaam gebeurt als je sport. Maar pas op, je kunt het ook op het verkeerde moment doen. Dan dreigen slaapproblemen na het sporten.

Daarom slaap je beter na het sporten

1. Je produceert meer serotonine

Sport maakt gelukkig. Dit is niet alleen zo, maar ook wetenschappelijk bewezen. Door oefening giet je lichaam de Gelukshormoon dopamine en het feelgoodhormoon serotonine Van. De tweede is bijzonder belangrijk, omdat het niet alleen een van de belangrijkste hormonen is voor snel en rustgevend in slaap vallen, serotonine wordt ook gedeeltelijk omgezet in het slaaphormoon melatonine en dit is wat we het meest dringend nodig hebben voor een goede nachtrust.

2. Sport remt de cortisolproductie

Dat je je na het sporten altijd goed voelt, komt niet alleen door de afgifte van dopamine en serotonine. Ook de afgifte van het stresshormoon cortisol wordt gestopt.. Dit is vooral belangrijk na een werkdag vol stress. En wat je eerder aan het denken zette, verdween na een rondje sporten. Met andere woorden, lichaamsbeweging maakt je hoofd leeg en een helder hoofd slaapt beter. Ons artikel “Stressreductie: waarom het zo belangrijk is voor een gezonde slaap” legt precies uit waarom stress de nummer één slaapmoordenaar in Duitsland is.

3. Sport verlengt diepe slaap

Na het sporten slaap je langer en dieper. Diepe slaap is de meest rustgevende tijd voor ons lichaam. Hier regenereert het zijn krachten, wondgenezing is het snelst en de organen ontgiften en herstellen. Als je regelmatig sport, val je sneller in diepe slaap en slaap je langer diep.. Dit betekent dat je lichaam meer tijd heeft om te regenereren. Je voelt je ’s ochtends meer uitgerust en uitgerust.

Aandacht: Er moet minstens twee uur zitten tussen de oefening en het slapengaan. Anders is het metabolisme van het lichaam nog steeds te hoog en is in slaap vallen moeilijker.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts