3 redenen waarom mannen vaak op de bank slapen


Slaap Nieuws
28 november 2022

Scènes uit een huwelijk: Ze gaat naar bed, hij wil gewoon iets afmaken en ineens sluipt hij om drie uur ’s nachts in bed omdat hij op de bank in slaap is gevallen. We verduidelijken waarom mannen graag op de bank slapen.

Slapen op de bank: Man slaapt ongemakkelijk op de bank.
Volgens statistieken willen mannen vaker op de bank slapen. Waar komt dit vandaan? Beeld: iStock/Three Spots

Natuurlijk is de hierboven beschreven scène gewoon een overdreven cliché. En inderdaad, gewoon slapen aan de Bingewatchen van beide geslachten even vaak op de bank. Er zijn genoeg argumenten waarom je niet voor de tv in slaap moet vallen.

Over het geheel genomen laten de statistieken echter zien dat meer mannen slapen op de bank, dan vrouwen. Waarom is dat? Daar zijn verschillende redenen voor, die we in het volgende punt toelichten. Trouwens, hier zijn drie trucs voor je die je nooit meer zullen helpen om voor de tv in slaap te vallen.

Slapen op de bank: Daarom zijn het zo vaak mannen

Waarom statistisch gezien meer mannen op de bank slapen dan vrouwen heeft de volgende redenen:

1. Nachtelijke baby huilen

Ouders kennen het vermoeiende onderwerp. Vooral in het begin, wanneer de baby helemaal fris ter wereld is, kent hij nog geen slaap-waakritme. Het huilt als het honger heeft, ongeacht het tijdstip van de dag. Zelfs in de moderne samenleving van vandaag is het meestal de man die naar het werk gaat, terwijl de vrouw minstens het eerste jaar thuis blijft. Het kan snel gebeuren dat de man op de bank wil slapen voor de nodige rust om minstens een paar waardevolle uren slaap te krijgen.

2. Ploegenarbeid

Hoewel er veel verpleegkundigen zijn die in ploegendiensten werken, werken statistisch gezien meer mannen in ploegen dan vrouwen in onze samenleving. En dit is ook merkbaar in slaapgedrag. Veel mannen willen op de bank slapen, vooral als ze ’s nachts moeten opstaan om hun vrouw niet wakker te maken. Dit gebaar is mooi bedoeld, maar schaadt de rustgevende diepe slaap, want op de bank wordt over het algemeen slechter geslapen dan in bed. Ons artikel: “Ploegendienst: 3 tips voor een betere nachtrust” geeft ploegarbeiders waardevolle hulp.

3. Geschil

Sterker nog, in een discussie willen meer mannen op de bank slapen dan vrouwen. Waarom mannen meer bereid zijn om naar de bank te gaan dan hun partners is onduidelijk. Dit idee is overigens niet het ergste. Als beide partijen ermee instemmen om de volgende dag met een helder hoofd een kleine “adempauze” te nemen om een oplossing voor het probleem te vinden, kan een tijdelijke ruimtelijke scheiding nuttig zijn. Alleen als een partij niet akkoord gaat met een pauze in het geschil of niet in slaap kan vallen in het geschil, moet het probleem voor het slapengaan worden opgelost.

Trouwens: Wist je dat vrouwen beter slapen naast honden dan naast mannen? Dat blijkt uit een onderzoek uit New York.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts