3 redenen waarom u niet met contactlenzen moet slapen


Slaap Nieuws
9 februari

Iedere contactlensdrager is het wel eens overkomen: Je komt thuis en je bent zo moe dat je gaat slapen met contactlenzen in. Lees in ons artikel waarom dit op de lange termijn ongezond is.

Beter niet slapen met contactlenzen. Vrouw wrijft in haar ogen.
Je kunt beter niet slapen met contactlenzen. Afbeelding: iStock/nicoletaionescu

Wie kent het niet. De contactlenzen zitten zo comfortabel op je ogen dat je ze helemaal vergeet en plotseling lig je in bed en sta je op het punt in slaap te vallen en dan dringt het tot je door: Ofwel stap je uit, ofwel slaap je met contactlenzen.

De cruciale vraag is: Wat gebeurt er als je met contactlenzen slaapt? Kun je de visuele hulpmiddelen een tijdje in je oog laten of moet je ze er altijd uithalen? Of kun je zelfs permanent in het oog laten? We zullen uitleggen waarom dat geen goed idee is.

Rogen door Contactlenzen

Als u vaak contactlenzen draagt, weet u dat uw ogen kunnen branden na een lange dag. Dan moeten ze dringende rust. Tenslotte zorgen contactlenzen ervoor dat de ogen minder goed van zuurstof worden voorzien.

Zelfs tijdens de slaap krijgen onze ogen maar een beetje zuurstof via het ooglid. Als je bovendien met contactlenzen slaapt, krijgen je ogen minder zuurstof. Bijna geen lucht bereikt de ogen. U hebt misschien al ervaren hoe dit eruitziet als u ’s ochtends uw ogen opent na het dragen van contactlenzen tijdens de slaap. Juist, de ogen zijn helder rood. Dit geeft aan dat je ogen niet genoeg zuurstof hebben gekregen.

Wat andere oorzaken van rode ogen zijn, vindt u in ons artikel “Rode ogen na het slapen: normaal of noodgeval?

Permanent met Contactlenzen slapen? Niet doen.

Af en toe mogen we met contactlenzen slapen. Onze ogen kunnen een incidenteel zuurstoftekort compenseren. Maar slaap alsjeblieft niet permanent met contactlenzen. Drie redenen waarom niet

  1. Afhankelijk van welke contactlenzen u draagt, uw Oogleden plakken aan elkaar. Dan wordt het moeilijk om de volgende ochtend de ogen uit elkaar te krijgen zonder een pijnlijk “scheuren”. Veel onaangenamer, echter, is de desoriĆ«ntatie op korte termijnDit gebeurt omdat je je ogen niet kunt openen zoals gewoonlijk.
  2. In de loop van een dag, allerlei Eiwitten, vetten en andere afzettingen – aan stof en micro-organismen onder de contactlens. Als de contactlenzen na de voorgeschreven draagtijd niet worden gereinigd, bestaat het risico op Hoornvliesaandoeningen en bindvliesontsteking.
  3. Langdurig nachtelijk dragen kan leiden tot Oedeem van het hoornvlies kan hiertoe leiden. Dit kan uw visuele prestaties verminderen – zelfs permanent. Met andere woorden: uw visuele beperking wordt meer uitgesproken en je ziet erger.

Wat moet ik doen als ik met contactlenzen heb geslapen?

Maak je geen zorgen, een eenmalige misstap heeft waarschijnlijk geen gevolgen. Als je de contactlenzen niet uit de pupil krijgt, Doe voorzichtig oogdruppels in je ogen.. Dit moet de contactlenzen losmaken. Als u geen oogdruppels bij de hand hebt, kunt u ook water gebruiken of zachtjes in uw ogen wrijven. Hierdoor ontstaat traanvocht en komt de contactlens los van de pupil.

In ieder geval moet u uw ogen daarna rust gunnen. Laat de contactlenzen een paar dagen uit de pupil en gebruik oogdruppels. Dit kalmeert de ogen en helpt ze te genezen.. En slaap daarna alsjeblieft niet met contactlenzen!

Recent Posts