4 feiten over slaap die je altijd al hebt willen weten


Slaap Nieuws
januari 30, 2023

We moeten allemaal slapen. Sommige meer, sommige minder. Sommige op de rug en sommige op de buik. En hoewel we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen, weten de meeste mensen heel weinig over de belangrijkste functie van het lichaam. Hier zijn vier feiten over slaap die je altijd al hebt willen weten.

Feiten over slapen: Twee honden liggen in bed en slapen.
Hier leer je feiten over slaap die je waarschijnlijk niet wist. Afbeelding: AdobeStock/otsphoto

Pasgeborenen slapen tot 18 uur per dag en baby’s slapen maximaal 14 uur per dag. En zelfs als de Slaap neemt gestaag af in de loop van ons leven, omdat het een essentieel onderdeel van ons leven blijft tot onze dood.

Misschien is dat de reden waarom veel mensen zo graag slapen. Weet je: Geen enkele andere behoefte is zo dringend nodig. Misschien is het tijd om hulde te brengen aan de slaap. Met vier feiten die je zeker nog niet wist.

4 feiten over slaap

1. De meest populaire slaaphoudingen

Nou, ken je ze, de populairste slaaphoudingen van de Duitsers? Met 68 procent wint duidelijk de zijligging. 38 procent geeft er de voorkeur aan om rechts te zijn en 30 procent liever links. Op de tweede plaats komt de buikligging. Rond 18 procent van alle slapers ligt het liefst op hun buik. Acht procent van de slapers wil zich niet binden en in de laatste plaats afkloppen met zeven procent ligt aan de ‘koninklijke’ rugligging. Dat blijkt uit een enquête van het gilde ziekenfonds. En tot welke slaapgroep behoor jij?

Welke slaaphouding het gezondst is, lees je in ons artikel: “Welke slaaphouding is bijzonder gezond?”

2. Wereldrecord in wakker blijven

Oké, dit zijn geen feiten over slaap, maar precies het tegenovergestelde: wakker blijven. Ken je het record in wakker blijven? Dat is 266 uur! Dat zijn meer dan elf dagen en nachten. Het record werd in 2007 gevestigd door de Brit Tony Wright. Toch haalde hij het Guinness Book of Records niet. Want dossiers die de gezondheid in gevaar brengen, zijn allang afgeschaft.

3. Zo vaak word je echt wakker

Je bedoelt dat je je alle wakkere fases in één nacht kunt herinneren? Maar dan heb je het mis, want de feiten over slaap zeggen iets anders. Omdat we in de nacht zullen tot 28 keer wakker. Dit zijn echter meestal zeer korte waakfasen tussen de slaapfasen en korte “wake-ups” tijdens de lichte slaapfase.

4. Afvallen tijdens het slapen

Tijdens de slaap verbranden we gemiddeld 60 calorieën per uur. Dat maakt ongeveer 420 calorieën met een gemiddelde slaaptijd van zeven uur. En dat zonder te hoeven bewegen. Maar voordat je nadenkt over een slaapdieet: Dit is meestal vloeistof die we ’s nachts uitzweten. Overigens varieert het calorieverbruik van persoon tot persoon. Hoeveel calorieën je precies verbrandt, kun je gebruiken de Harris-Benedict formule berekenen. Het staat in ons artikel: “Afvallen in je slaap: dit is hoeveel calorieën je ’s nachts verbrandt”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts