6 redenen waarom slaap zo belangrijk is


Slaap Nieuws
maart 16, 2023

Slaap is niet alleen essentieel om te overleven, het is ook echt leuk! Is er iets beters dan ’s nachts in bed kruipen? Of een regenachtige dag in bed doorbrengen met een goed boek of film? Daarom zijn hier 6 redenen waarom slaap zo belangrijk is!

Jonge vrouw wordt wakker en laat zien waarom slaap zo belangrijk is.
We zullen je vertellen waarom gezonde slaap zo belangrijk is. Beeld: gettyimages/Maria Korneeva

Van de grootste koning tot de armste bedelaar, alle mensen hebben iets gemeen: Je slaapt! Sommigen luid, sommigen rustig, anderen slapen liever op hun buik en sommigen slapen ook zittend. En of het nu boxspringbed, luchtbed of gewoon op de grond is, we vinden allemaal onze plek waar we gewoon graag slapen.

Want goed slapen is zo belangrijk en doet je gewoon goed! In dit artikel willen we hulde brengen aan de slaap zelf. Met al zijn zacht sluimerende, tevreden wakker worden en gekke dromen. Is er immers iets beters in het leven dan rustig en vredig slapen? Daarom zijn hier vijf redenen waarom we van slaap houden.

Waarom goed slapen zo belangrijk is

1. Slapen maakt je mooi

We hebben het altijd geweten. Niet voor niets worden zoveel slapende prinsessen wakker gekust door hun prinsen. En een Zweedse studie onderbouwde het zelfs! Daar kregen proefpersonen foto’s te zien van mensen zonder rust. Het resultaat: Vermoeide mensen werden door kijkers als minder aantrekkelijk gezien. Daarom moet je veel slapen voor een date!

2. Slapen maakt je slim

Nog een reden waarom slaap zo belangrijk is. Want alleen domme mensen slapen niet! Grapje terzijde, verschillende onderzoeken hebben nu aangetoond dat ikm slaap kan leren en wat geleerd is wordt beter onthouden. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “4 tips over hoe je effectief kunt studeren tijdens de slaap”. Daar wordt je precies uitgelegd hoe je bijvoorbeeld in je slaap een andere taal kunt leren.

3. Slapen maakt je productief

Alleen wie veel slaapt, zit de volgende dag vol energie. De Mount Everest werd zeker niet onberoerd beklommen. En Neil Armstrong was gegarandeerd in topvorm toen hij voet op de maan zette! Dat blijkt overigens ook uit statistieken die zeggen dat mensen die slaap minder dan zes uur presteert ook minder.

4. Slapen maakt je ontspannen

Studies hebben aangetoond dat mensen die niet goed uitgerust zijn, veel prikkelbaarder en agressiever zijn dan mensen die voldoende hebben geslapen. De reden hiervoor is de deactivering van het gebied in de hersenen waarmee we sociaal-cognitief denken. Met andere woorden, we worden asociaal.. Te weinig slaap maakt ons ook minder behulpzaam, daarom is slaap zo belangrijk. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “DIT is hoe te weinig slaap je gedrag beïnvloedt”.

5. Slapen maakt je gezond

En dit betekent niet alleen dat voldoende slaap het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem en de hersenen versterkt. Nee, slaap maakt je gezond in de ware zin van het woord. Het is niet voor niets dat artsen altijd voldoende slaap aanbevelen naast de juiste remedies voor een griep of verkoudheid. Want terwijl we slapen, regenereert ons lichaam. Daarom voel je je vaak beter na het wakker worden.

6. Slapen is leuk

Natuurlijk mag dit item niet ontbreken in onze lijst en is het waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom slaap zo belangrijk is. Hoe fijn is het om langzaam weg te sluimeren of je weer om te draaien, want het is zondag, feestdag of feestdag en je kunt het gewoon doen. Het geheel is vooral fijn als het buiten nog echt oncomfortabel is.. Dan is knuffelen in bed twee keer zo leuk.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts