Afvallen tijdens het slapen: Maken deze 4 soorten thee het mogelijk?


Slaap Nieuws
januari 24, 2023

Afvallen in je slaap: dat is wat iedereen die aan een dieet denkt wil. Hoe zit het met thee? Verschillende soorten thee stimuleren de stofwisseling. Kunnen ze je niet helpen een paar kilo te verliezen tijdens de slaap? We onderzoeken deze vraag.

Afvallen in haar slaap: Vrouw die op de bank zit met een theekopje in haar hand.
Is het mogelijk om af te vallen met thee tijdens het slapen? Wij vertellen het je. Beeld: iStock/andresr

Social media staat momenteel vol met tips over schoon slapen en hoe je kunt afvallen tijdens het slapen. Een hele reeks tips die de Verbeter de slaap en help je zelfs om af te vallen horen. Clean Sleeping doet erg denken aan tips voor een betere slaaphygiëne. Deze kunnen de slaap zelfs verbeteren.

Overigens verliezen we elke nacht tot een halve kilo. Dit is de vloeistof die we ’s nachts uitzweten. Daarom is een glas water na het wakker worden zo gezond. En met de juiste voedingsmiddelen verbrand je meer calorieën in je slaap. En hoe zit het met thee?

Afvallen in je slaap met deze theeën?

Is het mogelijk om af te vallen met thee tijdens de slaap? Diverse websites en influencers noemen thee Gember, paardenbloem, pepermunt, kaneel en kamille. Waarom deze variëteiten? Er wordt gezegd dat ze de slaap verbeteren en de cortisolspiegel op de een of andere manier verlagen. En zo hunkeren naar voedsel voorkomen. Hier zijn drie feiten:

1. Gember verhoogt de vetverbranding

Ja, gember kan de vetverbranding stimuleren. De kruidigheid van gember verwarmt ons lichaam en dat verbrandt van nature (maar niet veel) meer vet. MAAR: Je moet nooit gember consumeren voor het slapengaan. En precies om deze reden, want een gestimuleerd metabolisme wil alles behalve slaap. Ons artikel: “3 redenen waarom je geen gember zou moeten eten voordat je in slaap valt” gaat tot de bodem van het probleem.

2. Kamille en kaneel hebben een ontspannend effect

Kamille en rooibos hebben een ontspannende werking en zijn zeer geschikt om het makkelijker in slaap te laten vallen. Daarnaast heeft rooibos een verzachtend effect op de darmen, die u kan helpen in slaap te vallen, vooral als u zich moe voelt door te veel of te vettig te eten.

Met kaneel gedraagt het zich een beetje anders. Het veroorzaakt aangename jeugdherinneringen bij veel mensen (evenals warme melk met honing). De eerste koekjes of de eerste peperkoek voor Kerstmis wordt onbewust altijd onthouden. Dit prettige gevoel zorgt ervoor dat we serotonine en dopamine afgeven., waardoor we beter in slaap kunnen vallen. Alleen: Je kunt niet afvallen tijdens de slaap met deze theeën.

3. Paardenbloem gedraineerd

Paardenbloem kan eigenlijk gewichtsverlies ondersteunen, omdat thee thee hiermee theeën Plantdrainage-effect. Je wilt dit effect echter zeker niet ’s nachts hebben. Dan word je wakker en moet je naar het toilet. En dat gaat ten koste van de slaapkwaliteit.

Trouwens, nocturie (nachtelijk urineren) is een ernstige ziekte en moet niet worden onderschat. Mensen die lijden aan nocturie hebben meestal aanzienlijke slaapproblemen. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op andere ziekten zoals diabetes, depressie en hart- en vaatziekten.

4. Cortisol zorgt ervoor dat we aankomen

Dit is niet waar: cortisol is ons stresshormoon en enorm belangrijk voor ons dagelijks leven. Het is alleen dankzij hem dat we gemakkelijk door onze stressvolle werkdag en het hormoon is ook nodig voor sport. Het wordt problematisch wanneer cortisol nog steeds laat in de avond wordt vrijgegeven, bijvoorbeeld omdat ons hoofd nog steeds op het stressvolle werk is.

Dan kan het gebeuren dat we ’s nachts weer trek krijgen. Het is echter niet de schuld van het cortisol, maar de Boodschapperstoffen leptine en ghrelinedie ons honger- en verzadigingsgevoel beheersen. Ze worden uitgeschakeld tijdens de slaap. Als je wakker ligt, blijven ze werken en zorgen ze ervoor dat je midden in de nacht weer naar de koelkast wilt.

Conclusie: Afvallen met thee nauwelijks mogelijk

Zodat je met thee in je slaap kunt afvallen, moet je eerst onder slaapstoornissen hebben geleden en zijn aangekomen door regelmatige bezoeken aan de koelkast. Alleen dan kan een thee uw nachtelijke excursies beëindigen door een betere nachtrust te bieden. BELANGRIJK: Heeft u last van de zogenaamde Nachteten syndroom kan je ook geen thee helpen. Nacht eten syndroom is een eetstoornis waar alleen een arts je mee kan helpen.

Helaas is afvallen tijdens de slaap niet mogelijk, zelfs niet met thee, of alleen onder zeer specifieke omstandigheden. Onze voedingsexpert heeft dit al gedaan in ons artikel “Afvallen door slaap? Dat zegt de expert.” En als thee je daadwerkelijk helpt om af te vallen – paardenbloem of gember bijvoorbeeld – dan gaat dit ten koste van de slaapkwaliteit.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts