Algemene anesthesie en slaap: wat is het verschil?


Slaap Nieuws
januari 27, 2023

Een Algemene anesthesie schakelt het bewustzijn uit om het gevoel van pijn vóór een operatie of andere medische interventie te verminderen. De patiënten zien er dan uit alsof ze slapen. Maar wat is anesthesie precies en is het gelijk aan een bijzonder diepe slaap? We verduidelijken deze vragen in het volgende artikel.

Is er een verschil tussen diepe slaap en anesthesie? Beeld: iStock

“We brengen je tijdens de operatie in een diepe slaap”, verzekeren anesthesisten hun patiënten vaak voordat ze aan een medische ingreep beginnen. Deze verklaring is vooral bedoeld om de zieke gerust te stellen. Maar algemene anesthesie is veel meer dan alleen slaap, ook al zal het waarschijnlijk zo voelen voor de persoon.

Wat is anesthesie?

Het Woord Narcose komt uit het Grieks en betekent “gevoelloosheid” of “slaperigheid”. De medische term is Anesthesie en kan ook worden afgeleid van het Grieks, wat “zonder sensatie” of “zonder waarneming” betekent. Algemene anesthesie is een omkeerbare staat van bewusteloosheid, die wordt geïnduceerd met behulp van intraveneuze geneesmiddelen en geïnhaleerde gassen (anesthetica). Deze hebben een effect op de centraal zenuwstelsel en schakel bewustzijn, pijnperceptie, bloedsomloopregulatie, ademhalingsfunctie en andere reflexen uit. Op deze manier zijn interventies in het lichaam mogelijk zonder pijn.

Na toediening van de medicijnen “slapen” de patiënten al binnen een halve tot één minuut Een. Omdat de te behandelen mensen hun zintuigen en mobiliteit verliezen tijdens algemene anesthesie, is deze aandoening vergelijkbaar met slaap tijdens de operatie. Bovendien delen natuurlijke slaap en anesthesietoestand enkele gemeenschappelijke neurobiologische kenmerken. Toch zijn het twee verschillende staten.

Terwijl we dromen en slapen, sluit ons lichaam zich af, maar onze hersenen draaien op volle snelheid. Elke 90 minuten schakelen de hersenen tussen REM-slaap (Rapid Eye Movement) en de Niet-REM-slaapstand. Tijdens elk van deze REM-cycli zijn de hersenen actief en kunnen dromen ontstaan. Het is druk met de indrukken van de dag, informatie en leren. van kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen over te dragen. Elektrische signalen lopen in lente en langzame golven over het oppervlak van de hersenen en erdoorheen.

Wil je meer weten over de verschillende slaapfasen? In ons artikel over de REM-fase leggen we precies uit wat REM-slaap betekent en hoe belangrijk het is voor een gezonde slaap.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Anesthesie schaadt de informatieverwerking in de hersenen

In vergelijking met natuurlijke slaap is de connectiviteit van de hersenen meer verstoord onder anesthesie, die Informatieverwerking belemmerd. De zenuwcellen praten niet meer met elkaar en kunnen hun informatie niet meer koppelen. Het is nu actief langzame, uniforme golven over het oppervlak van de hersenen. Je verliest het bewustzijn en het vermogen om pijn te voelen, herinneringen te vormen en te bewegen. Deze verschillen zijn echter essentieel voor het succesvolle effect van anesthetica.

Bovendien kunnen we zelfs in de diepste stadia van de slaap worden gewekt door duwen en stoten. In het geval van algemene anesthesie, de niet de zaak. Omdat de anesthetica niet alleen worden gebruikt in de Hersenen verstorende zenuwfunctie, maar ook in de Hart, de Long of van de nier, een anesthesist, een speciaal opgeleide arts gespecialiseerd in anesthesie, houdt toezicht op de Vitale functies van het lichaam en regelt de ademhaling. Een persoon die in een natuurlijke slaap valt, hoeft niet constant te worden gecontroleerd of geobserveerd.

Hoe lang slaap je na algehele narcose?

Totdat het effect van algemene anesthesie verdwijnt, kan tussen de 15 en twee uur voorbijgaan. Hoe lang, hangt af van het type anesthesie dat wordt gebruiktDe lichamelijke conditie van de patiënt en de duur van de anesthesie. Na algemene anesthesie kunt u zich erg moe voelen en symptomen ervaren zoals verwarring, duizeligheid, misselijkheid en braken. Het is daarom erg belangrijk dat u rust totdat het effect van de anesthesie is uitgewerkt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Bronnen:
Onderzoek naar slaapgeneeskunde: slaap en anesthesie
BR24: Is anesthesie hetzelfde als slaap?
Sleep Medicine Clinic: Slaap en anesthesie – Gemeenschappelijke werkingsmechanismen

Recent Posts