Gezonde slaap
13 oktober
De baby inwikkelen om te slapen is een omstreden kwestie. Terwijl de ene kant zweert bij de traditionele inbakeringstechniek, beschouwt de andere kant het als marteling. Ook steeds meer artsen raden het inbakeren af. Wij hebben een lijst van voor- en nadelen opgesteld.

Veel ouders weten het: je bent zelf al hondsmoe, maar de geliefde baby slaapt niet en wil niet slapen en huilt in één keer. Dus wat moet ik doen? Door de flat rennen met de kruimel in je armen tot hij eindelijk in slaap valt? Of liever de baby knuffelen om in slaap te vallen?
Terwijl sommige vroedvrouwen zweren bij de traditionele inbakeringstechniek, meer en meer artsen raden het afSteeds meer artsen raden af om baby’s in een doek of zelfs een speciale doek te wikkelen. Maar waarom? Wij hebben de voor- en nadelen van inbakeren bekeken en op een rijtje gezet. Want één ding is waarschijnlijk het belangrijkst: dat dit kleine schepsel zo goed mogelijk in bad ligt.
Hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk nodig? Ons artikel vertelt je.
Wat is inbakeren?
Swaddling is een traditionele inbakeringstechniek die al eeuwenlang in vele culturen wordt gebruikt. Het kind wordt min of meer strak in een doek, speciale puckdoek of stoffen banden gewikkeld en zijn bewegingen worden beperkt. Het doel van deze techniek is om het kind te kalmeren. Inbakeren om de baby te helpen in slaap te vallen is bijzonder populair en wijdverbreid.
Hoe strak het kind in de doek moet worden gewikkeld bij het inbakeren is een punt van discussie en onderdeel van de uitwisseling tussen voorstanders van de inbakeringstechniek. Ondertussen zijn er ook Slaapzakkendie inbakeren simuleren met stoffen banden of puckdoeken. Met deze speciale doeken kan het kind in geval van twijfel snel bevrijd worden.
Baby inbakeren: De voordelen
Voorstanders van de techniek van het inbakeren maken consequent duidelijk hoe heilzaam het inbakeren van baby’s kan zijn. Redenen voor inbakeren zijn:
- Sommige baby’s vinden dat door opsluiting beter in slaap.
- Kinderen die veel huilen kunnen geholpen worden met knuffelen. gemakkelijker te kalmeren.
- Zwachtelen moet ook worden gebruikt voor Buikpijn en winderigheid.
- Kinderen met hersenletsel Minder huilen door inbakeren.
Het is belangrijk dat het inbakeren ook door de zuigeling goed wordt ontvangen. Als je baby huilt als je hem in een draagdoek wikkelt, houdt hij niet van de strakheid.. Dit gebeurt ook. Hoe dan ook, je moet beide ogen open houden als je je baby wilt ophoesten. Vraag zo nodig opnieuw advies aan uw verloskundige.
Wil en wil je baby niet in slaap vallen? Lees ons artikel over hoe je een baby te slapen legt. Misschien maak je een van de veelgemaakte fouten.
Waarom kan inbakeren nuttig zijn?
Waarschijnlijk het belangrijkste argument van voorstanders en ouders voor inbakeren is de zogenaamde Moro-reflex bij baby’s. Deze klemreflex werd genoemd naar Ernst Moro. De Moro-reflex beschrijft het schokkerig strekken van de armen, het spreiden van de vingers en het openen van de mond wanneer de baby verrast achterover leunt.
Deze reflex is normaal bij jonge baby’s en is geen reden tot bezorgdheid.. Soms kan de Moro-reflex echter worden geactiveerd wanneer de baby ligt, waardoor de getroffen baby bijvoorbeeld uit zijn slaap kan worden geschud. Dan kan het nuttig zijn om de baby in te wikkelen. Tenminste zolang de klemreflex optreedt.
Wanneer wordt inbakeren overbodig?
Hoe nuttig inbakeren ook kan zijn in de eerste weken en maanden, er zijn bepaalde tekenen dat het niet langer zinvol is je baby in te pakken. Dat kan zijn:
- Als je baby een sterke drang heeft om te bewegen. Dan kan het afwikkelen van de armen en benen te beperkend zijn voor je baby. Maar dat merk je meestal aan het begin van het inbakeren. Huilt en friemelt uw baby terwijl hij in bad wordt gewikkeld? Dan wil hij waarschijnlijk niet gewikkeld worden.
- Als je kleine begint te rollen. Een baby die in een doek is gewikkeld is perfect in staat om zich van zijn rug naar zijn buik te draaien. De armen zijn echter andersom nodig, wat niet kan werken als de armen gewikkeld zijn. Dan is er verstikkingsgevaar. Daarom mogen baby’s niet worden bespuugd zodra zij zich zelfstandig op hun buik kunnen draaien.
- Wanneer je kind naar de wereld begint te reiken. Het aanraken van zijn omgeving is een belangrijke ontwikkelingsstap in het leven van een baby. Als er dan op de baby wordt gespuugd, wordt deze belangrijke ontwikkelingsstap geremd.
Baby spuugt: De nadelen
Er gaan steeds meer stemmen op tegen het inbakeren van baby’s. Deze stemmen komen voornamelijk uit de medische hoek. Zij wijzen erop dat:
- vooral in de zomer, wanneer het wikkelen, de Gevaar van een hitteberoerte bestaat. Baby’s zijn veel gevoeliger voor warmte en een ingepakt lichaam kan minder goed warmte afgeven.
- de Gevaar van uitdroging bestaat. Net als bij een hitteberoerte is het gevaar in de zomer nog groter.
- bestaat het gevaar dat belangrijke zenuwen en slagaders worden afgekneld… worden.
- Pucking kan de natuurlijke rijping van de heupen verstoren. Aangezien de beentjes bij het klassieke wikkelen in gestrekte positie samengebonden zijn, kan veelvuldig en langdurig wikkelen leiden tot een Heupdysplasie ontwikkelen. Bij heupdysplasie heeft het acetabulum een verkeerde stand. Daardoor ligt de kop van het dijbeen niet meer in de kom.
- Het risico van een plat achterhoofd omdat het kind zijn hoofd niet kan draaien en permanent op zijn achterhoofd slaapt.
- Er is niet genoeg ruimte om diep Ademen en schreeuwen geeft.
Er zij echter op gewezen dat dergelijke problemen zeer zelden bij kinderen voorkwamen en alleen wanneer zij extreem strak en over een lange periode spuiten werden bespuugd. Vaak werden de baby’s ook verkeerd gewikkeld. Daarom raden steeds meer verloskundigen en deskundigen zogenaamde pucksacks aan als ouders hun baby’s willen inwikkelen. Daarin hebben de baby’s veel beenruimte.
Tussen haakjes: In Duitsland wordt de heup van de baby uiterlijk bij U3 gecontroleerd. Eventuele complicaties worden dan al opgemerkt.
Alternatieven voor inbakeren
Je moet stoppen met inbakeren op zijn laatst wanneer je kleintje zich kan omdraaien.. Want dan is het gevaar te groot dat je baby zich op zijn buik draait, maar niet meer op eigen kracht terug kan rollen. Als uw baby echter nog steeds positief reageert op het inbakeren – bijvoorbeeld omdat hij beter en rustiger slaapt – zijn er nog steeds alternatieven die u kunt blijven gebruiken.
- Sling: In een draagdoek worden de beentjes van de baby heupvriendelijk gespreid en krijgt hij tegelijkertijd veel nabijheid van mama of papa. En omdat je je kind heel dicht bij je hebt, kun je ook direct inspelen op de behoeften van je kruimeltje.
- Pucksack: Een rugzak geeft de baby de opsluiting bij de armen die hij nodig heeft om rustig te kunnen sluimeren, en tegelijkertijd zorgt de beenruimte ervoor dat er geen belangrijke zenuwen worden afgekneld. Het voorkomt ook heupdysplasie.
Cuckolding sterft uit in Duitsland
Als je je baby wilt inwikkelen, dan behoor je tot een uitstervend ras, want… steeds minder Ouders wikkelen hun baby nog steeds in een draagdoek. Geen wonder, met therapiedekens, draagdoeken, draagzakken en pucks zijn er genoeg alternatieven om je baby dicht en strak in te wikkelen en je kleintje niet aan enig risico bloot te stellen. En eerlijk gezegd: baby’s zijn sowieso het liefst heel dicht bij mama of papa.
Wil je meer weten over baby’s en slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Dit zal je ook interesseren:
Bronnen:
Ärzteblatt: Heup misvormingen: Trend naar “baby-pucking” brengt ontwikkeling in gevaar.
Informationsdienst Wissenschaft: DEGUM: “Baby-pucking” brengt een gezonde ontwikkeling van de heup in gevaar.
Kinder und Jugendärzte im Netz: Kinder- und Jugendärzte warnen vor Pucken: “Pucken ist überflüssig und gefährlich für Säuglinge”.
BMJ Journals: Randomised controlled trial of swaddling versus massage in the management of excessive crying in infants with cerebral injuries.