Bedmijten: hoe zich te ontdoen van de spinachtigen


Gezonde slaap
16 november 2022

Ze zijn in elke slaapkamer en in elk appartement: bedmijten. Eigenlijk onschadelijk, ze kunnen het leven voor sommige mensen moeilijk maken. We stappen op het lichaam van de kleine spinachtige en vertellen je hoe je er vanaf kunt komen.

Een man zuigt bedwanten uit bed.
Allergiepatiënten kampen vooral met bedmijten. Foto: iStock/Andrii Borodai

Eerst het goede nieuws: De gewone bedmijt – ook wel huisstofmijt genoemd – is volledig onschadelijk. Ze kan je niet bijten of steken. Het brengt ook geen gevaarlijke ziekten over en veroorzaakt geen uitslag. En nu het slechte nieuws: je zult ze waarschijnlijk nooit helemaal kwijtraken.

Maar dat maakt niet uit, want de meeste mensen hebben helemaal geen last van bedmijten. Alleen de weinige ongelukkige allergiepatiënten die deelnemen aan een Huisstofallergie zal zich zorgen moeten maken over de kleine bewoners van hun bed.

Wat zijn bedmijten?

De huisstofmijt (Dermatophagoides) of bedmijt behoort tot het geslacht van spinachtigen. Het is tussen de 0,1 en 0,5 millimeter groot en niet echt zichtbaar voor het blote oog. De wetenschap gaat ervan uit dat de huisstofmijt duizenden jaren geleden van vogels op mensen is overgegaan. Tegenwoordig is het volledig afhankelijk van de mens..

De bedmijt voedt zich met onze gevallen huidschubben. Daarom is ze vooral te vinden in bed en op de bank. Een persoon verliest tijdens de slaap 0,5 tot één gram huidschilfers, die volledig in bed belanden. Meer dan genoeg voor bedmijten. Huisstofmijt kan buiten niet overleven. In bed is de levensduur van de dieren tussen de 30 en 100 dagen.

Zijn de spinachtigen gevaarlijk?

Zijn mijten gevaarlijk in bed? Nee, niet echt. Tenminste niet als je er niet allergisch voor bent. Mensen die last hebben van een huisstofallergie hebben echter wel te kampen met bedmijten. Het is nog erger voor mensen die ook last hebben van andere allergieën zoals hooikoorts. Huisstof kan het intensiveren.

Wat veroorzaakt een huisstofallergie?

Een huisstofallergie ontwikkelt zich vaak in de kindertijd of adolescentie en duurt dan een leven lang. Het is niet de mijt zelf die de allergische reactie bij de mens veroorzaakt, maar de Mijtenkeutelsde Eieren En de Resten van dode bedmijten.

Vooral astmapatiënten hebben te kampen met de resten van de huisstofmijt. Ongeveer 90 procent van alle astmapatiënten is bijvoorbeeld allergisch voor mijtenpoep. Maar ook veel mensen die verder geen allergieën hebben, hebben last van een huisstofallergie. Zo’n tien procent van de bevolking heeft er last van. Ondertussen zijn er goede benaderingen voor de behandeling van deze allergie. Er zouden dus binnenkort vaccinaties tegen hen kunnen zijn. Meer hierover vindt u op de website van de Informationsdienst Wissenschaft.

Hoe herken ik een allergie?

Misschien heb je last van een huisstofallergie en weet je het niet eens. De symptomen kunnen variëren van zeer mild tot bijna ondraaglijk. Een allergie kan zich manifesteren door de volgende tekenen:

 • waterige of jeukende ogen
 • loopneus of verstopte neus
 • Zwelling van de oogleden
 • Hoest
 • piepende ademhaling
 • Kortheid
 • bij ernstige klachten vermoeidheid en moeheid

Niet alle symptomen hoeven op te tredenals u lijdt aan een huisstofallergie. In de meeste gevallen is de allergische reactie niet zo sterk als bij hooikoorts. Omdat je echter het hele jaar door met bedmijten leeft, komen de symptomen ook het hele jaar door voor.

Verwar bedmijten niet met schurftmijten!

Voordat we ingaan op het wegwerken van de kleine spinachtigen, is hier een opmerking die Bedmijten zijn niet de gevreesde schurftmijten. Schurftmijten veroorzaken schurft, wat in dialect ook wel schurft wordt genoemd. Deze zeer besmettelijke huidziekte wordt overgedragen door fysiek contact. Overdracht via beddengoed of matrassen is (bijna) onmogelijk.

Het Robert Koch Instituut neemt het onder de loep Schurft Een. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen bedmijtenen schurftmijten:

Symptomen Bedmijten Schurftmijten
ernstige jeuk X
rode strepen op de huid X
jeukende / tranende ogen X
loopneus / verstopte neus X
Hoest X

Zijn er verschillende soorten mijten?

Ja, er zijn eigenlijk zes verschillende soorten mijten:

 • Huisstofmijt
 • Schurftmijten
 • Grasmijten
 • Haarzakjesmijten
 • Meelmijten
 • Schurft

De meeste mijtensoorten zijn onschadelijk voor de mens. Slechts twee soorten mijten – de schurftmijt en de grasmijt – kunnen onaangename huidziekten bij de mens veroorzaken. Schurft is gespecialiseerd in dieren en heeft geen invloed op mensen. Ze triggeren bij dieren ongeveer wat schurftmijten bij mensen veroorzaken. Van hen komt de term “mangy”.

Hoe zich te ontdoen van bedmijten

Allereerst: volledig vrij van mijten krijgt u uw appartement, uw slaapkamer of uw bed niet. Mijten zijn niet alleen te vinden in bed of bank, maar ook in het tapijt en in je kleding, d.w.z. overal waar huisstof neerdaalt. Ongeveer 80 procent van het huisstof bestaat uit onze huidschubben. Dus reageer je niet-allergisch, bestaat echt voor jou geen redenom de onschuldige dieren te verdrijven – simpelweg omdat de inspanning het effect niet rechtvaardigt.

Maar als u lijdt aan een huisstofallergie, zijn er enkele trucs om op zijn minst bedmijten te behandelen. kan verminderendat de allergische reactie verzwakt is of misschien zelfs verdwijnt.

 1. Koop een nieuw matras.
  Zeker als je oude al een paar jaar bestaat. In de tussentijd zijn de mijten waarschijnlijk zo diep in de matras doorgedrongen dat ze moeilijk te verwijderen zijn. Als u geen nieuw matras kunt of wilt kopen, kunt u uw Matras stofzuigen. Vaak kun je op zijn minst de bovenste lagen bedmijten bevrijden, wat al kan leiden tot de verlichting van de symptomen.
 2. Was je beddengoed
  Bedmijten sterven snel door wassen. Was daarom regelmatig je laken en kussen. Temperaturen rond de 60 graden. Het geheel werkt ook met knuffels en kleding (mits de kleding op deze temperaturen gewassen kan worden). Je kunt ook mijten doden door kou. Neem beddengoed mee voor 48 uur -18 graden in de vriezer. Zelfs dan zijn de mijten dood.
 3. Gebruik omhullende dekbedovertrekken
  Het omhullen van beddengoed is zo fijn geweven dat Houd je niet vast aan bedmijten en kan nesten bouwen. Vaak wordt beddengoed ook van binnenuit bekleed met ademende microvezel of soortgelijke stoffen. Dit speciale anti-mijten beddengoed wordt gespannen onder de normale dekens op matras, deken en kussen. Vandaar de term “omhullen”, wat zoveel betekent als omhullen of inpakken.
 4. Verlaag de luchtvochtigheid in de slaapkamer
  Bedmijten houden van vocht. Dit is een andere reden waarom de meeste mijten in het kussen leven – dit is waar het hoogste vocht is tijdens de slaap. Een droge slaapkamer, aan de andere kant, mijten houden helemaal niet van. Maar pas op: het mag niet te droog zijn, anders kan je neusslijmvlies uitdrogen en dit zal ook de neus blokkeren (zie ook: “3 redenen waarom je beter ’s nachts niet met warme verwarming kunt slapen”). Een Luchtvochtigheid van 50 procent is ideaal.
 5. Let op de juiste temperatuur
  Bedmijten voelen zich het prettigst in een temperatuurbereik tussen de 20 en 23 graden. Volgens slaaponderzoekers is deze temperatuur sowieso veel te hoog voor je slaapkamer. Zorg ervoor dat de temperatuur altijd onder de 19 graden – dit is te koud voor mijten en ze vermenigvuldigen zich veel langzamer. Meer over de juiste temperatuur in de slaapkamer vind je in ons artikel: “Slaap beter: Dit is de optimale slaaptemperatuur”.
 6. Stofzuigen met een speciaal stofzuigerfilter
  Er zijn speciale allergiestofzuigerfilters die mijten opgezogen door het bed en hun mijtenuitwerpselen stevig in hun latten houden, zodat bedmijten niet opnieuw de kamerlucht in kunnen worden geblazen. HEPA-filters worden deze genoemd speciale inzetstukken. HEPA kan verwijzen naar: Hoog rendement deeltjeslucht en betekent evenveel als zeer efficiënte gezuiverde lucht. HEPA-filters zijn beschikbaar voor alle gangbare stofzuigers.

Kan ik huisstofmijt voorkomen?

Nu ben je van de huisstofmijt af, maar hoe krijg je het voor elkaar om ze weg te houden? Hiervoor moet je wennen aan een paar routines, maar ze zijn allemaal vrij snel en eenvoudig uit te voeren.

1. Was je was regelmatig op 60 graden

Helaas, wat je al hebt gedaan om van huisstofmijt af te komen, moet je nog regelmatig doen. Met het beddengoed is het not done. Was je kleding indien mogelijk vaker op 60 graden. Natuurlijk alleen met stoffen die bestand zijn tegen deze temperaturen. Katoen absorbeert de warmte vrij goed zonder te krimpen of anderszins beschadigd te raken. Als je kinderen hebt, vergeet dan niet om knuffels regelmatig te wassen.

2. Stofzuig en veeg regelmatig af

Wie stofzuigt en veegt niet regelmatig? Maar wat anderen misschien één keer per week doen, moet je veel vaker doen als je bedmijten wilt voorkomen. Elke twee dagen moeten allergiepatiënten de feudel zwaaienzodat de mijten zich niet direct weer in massa’s in het bed en het appartement nestelen. Een persoon verliest tot 14 gram huidschilfers per dag. Een feest voor elke huisstofmijt.

3. Regelmatig luchten

Regelmatig luchten moet sowieso deel uitmaken van de dagelijkse routine. Experts raden aan om twee keer per dag gedurende 20 minuten te ventilerenom schimmelbesmetting te voorkomen. Dit proces is ook nuttig tegen huisstofmijt, omdat het bijdraagt aan de vermindering van de luchtvochtigheid en bedmijten daar niet van houden. Bovendien houden mijten ook niet van temperatuurschommelingen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Gezondheidsinformatie: Huisstofallergie.
Informationsdienst Wissenschaft: Schokventilatie is beter dan gekantelde ramen.
Longartsen op het net: Huisstofmijtallergie: preventie.

Recent Posts