Bedwantsbeten: 4 huismiddeltjes die helpen


Slaap Nieuws
maart 16, 2023

Bedwantsbeten zijn niet zo gemakkelijk te onderscheiden van muggenbeten. In ons artikel noemen we tekens waarmee u bedwantsbeten kunt herkennen en verschillende huismiddeltjes kunt noemen die u zullen helpen met uw lijden.

Bedwants bijt: vrouw krabt aan haar arm.
Tegen bedwantsbeten kunnen huismiddeltjes helpen. Beeld: iStock/simarik

Hoewel bedwantsen een heel andere habitat koloniseren dan muggen, hebben de twee insectensoorten één ding gemeen: ze willen ons bloed. Muggenbeten en bedwantsbeten lijken daarom erg op elkaar.. Dus hoe kunnen ze worden onderscheiden? Vooral in de zomer kunnen beide insecten verschijnen.

Het verschil is vrij eenvoudig te zien als je het weet. Terwijl muggen met grotere tussenpozen bijten, bedwantsen bijten vaak meerdere keren dicht naast of achter elkaar. Dit laat vaak een zogenaamde bedwantsenstraat achter. Ook zonder deze weg staan er vaak veel bedwantsbeten naast elkaar. Dat zie je niet bij muggenbeten.

Alle informatie over bedwantsen is te vinden in de PDF van het Federaal Milieuagentschap.

Bedwantsbeten: 3 huismiddeltjes die helpen

1. Aloë vera

Bedwants bijt jeukt. Om deze jeuk te verlichten, helpt aloë vera. Dit kan worden gekocht als een gel. We raden u echter aan om een plant te kopen. Indien nodig kunt u eenvoudig een “blad” afsnijden en de gel gebruiken die het bevat. Daarnaast groeien de vlezige armen terug, waardoor je altijd een voorraad aloë vera hebt. Maar zorg er wel voor dat de plant biologisch is gekweekt. Je wilt geen chemicaliën in je koelgel.

2. Ui

Als je aloë vera niet bij de hand hebt, zal een ui helpen. Snijd eenvoudig een van de knollen open en houd het snijoppervlak op de bedwantsbeet. De pittige etherische oliën van ui dood de bacteriën en verlicht ook jeuk.

3. IJsblokjes

Als de jeuk te sterk wordt, kan een heel eenvoudig ijsblokje helpen. Het verdooft de plek en je voelt niet langer de behoefte om te krabben. Maak je niet druk: De beten genezen vanzelf na een paar dagen. Geef tot die tijd zo min mogelijk toe aan de jeuk. Want als je krabt, verspreid je bacteriën vanuit je handen in de wond.

4 Een verwarmde lepel

Voor de zeer taaie, hier is een tip die zeker helpt tegen de jeuk en ontsteking. Verwarm een lepel en houd deze tien seconden op de bijtplaats. Je kunt de lepel bijvoorbeeld in kokend water houden en dan snel op de angel drukken.. De warmte vernietigt de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de jeuk en steriliseert de wond. Maar wees voorzichtig: Het mag niet zo heet zijn dat je een brandwond krijgt.

Bedwantsbeten zijn volkomen onschadelijk, maar natuurlijk vervelend. Als je alleen de steken bestrijdt, bestrijd je alleen de symptomen. Daarom moet je proberen de bedwantsen zo snel mogelijk uit je slaapkamer te verdrijven. Hoe dit te doen, vertelt ons artikel je: “Bedwantsen bestrijden: hoe zich te ontdoen van de parasieten”.

Vaak krijg je de kleine parasieten in onreine hotelkamers. Dat kun je vermijden. Als je weet hoe je bedwantsbesmetting kunt herkennen.

Heb je vallen nodig of wil je controleren of je bed al gekoloniseerd is door bedwantsen? Ons artikel: “Weg met bedwantsen: 3 effectieve vallen die helpen” vertelt je nuttige methoden en vallen voor de kleine bloedzuigers.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Laatste update op 16.03.2023 / Affiliate Links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts