Bedwantsvallen: effectief vistuig dat helpt


Koopadvies
14 november 2022

Bedwantsen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn, zodra ze zich echt comfortabel hebben gemaakt. Dan is het moeilijk om ze kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om bij het eerste teken toe te slaan. Met onze effectieve bedwantsvallen kom je weer van de kleine bloedzuigers af.

Bedwantsvallen: Bedwants op grijze achtergrond.
De juiste bedwantsvallen doden snel dezelfde beesten. Beeld: iStock/Mainely Foto’s

Bedwantsen hebben mensen duizenden jaren vergezeld. De kleine dieren hebben zich zo in ons gespecialiseerd dat ze geen ander levend wezen kan overleven. Maar daarom worden bedwantsen al snel een plaag. Het zo snel mogelijk bestrijden van de kleine parasieten moet daarom de hoogste prioriteit hebben.

Want zodra de bloedzuigers zich hebben verspreid, helpt alleen de ongediertebestrijder. Hoe zich te ontdoen van bedwantsen zonder een professional te hoeven krijgen? Wij stellen u voor aan drie effectieve bedwantsvallen dat kan je helpen de parasieten te bestrijden.

Overigens zijn er wijdverspreide misvattingen over bedwantsen, die je zeker nog niet kent.

Hoe een bedwantsbesmetting te herkennen

Vaak herken je pas bedwantsen als het te laat is en de kleine diertjes zich al op en in het matras en in de slaapkamer verspreiden. Maar als je de moeite neemt om regelmatig op de insecten te letten, heb je misschien helemaal geen bedwantsvallen nodig, omdat je al snel oog hebt ontwikkeld voor een mogelijke besmetting.

1. Pas op voor nimfhuiden

Allereerst moet je letten op de zogenaamde nimfhuiden. Dit zijn de gedropte tanks van de dieren. Bedwantsen vervellen meerdere keren in hun leven, blijven de schelpen dan op de plaats van rui. De rode schelpen van de tot acht millimeter grote dieren zijn gemakkelijk te ontdekken in de naden en hoeken van het matras.

2. Detecteer bedwantseieren

Bedwantsen leggen eieren. Veel eieren! Hoewel de eieren van de bedwantsen wit en vrij klein zijn, kan een geoefende blik door de massa nog steeds snel de afzettingen herkennen. Ze bevinden zich meestal waar de bedwantsen zijn, alleen een beetje meer verborgen. Kijk daarom naar je matras aan de onderkant. Dit is vooral belangrijk omdat de eieren eerst moeten worden verwijderd, zodat in de tweede stap de bedwantsvallen effectief moeten werken.

3. Vind dode bedwantsen

Een andere tip om bedwantsen te detecteren is om aandacht te besteden aan de dode dieren. Ze liggen graag rond een nest en zijn daardoor bijzonder goed te zien. Ze liggen bijvoorbeeld rond één been van het bed of onder de matras.. Als je er tijdens het stofzuigen op let, zul je snel de dode bedwantsen ontdekken.

Wil je meer weten over het herkennen van bedwantsen? Lees dan ons artikel “Bedwantsen detecteren: 4 zekere tekenen”.

Weg met bedwantsen: deze bedwantsvallen helpen

Er is drie verschillende soorten bedwantsvallen. Alle soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Een combinatie van alle drie de valtypen is het beste.

1. De actieve val

Een vorm van bedwantsvallen zijn actieve vallen. Actieve vallen werken onder andere met: Feromonen. De parasieten nemen de geur waar en rennen in de val in plaats van ons in bed te vergezellen. Deze bedwantsvallen zijn meestal zo geconstrueerd dat de bedwantsen zich er niet meer van kunnen bevrijden.

Voor dit type bedwantsvallen zijn er echter een voorwaarde: De val moet dichter bij het nest van bedwantsen zijn dan mensen. In het beste geval zelfs in een andere kamer. Alleen dan is de geur van de lokstof sterker dan de geur van de mens en kun je van de bedwantsen afkomen.

2. De passieve valstrik

Passieve bedwantsvallen lokken de bedwantsen niet van je weg, maar zorgen ervoor dat de bedwantsen niet bij je kunnen komen. Zwaar, als de plaag al op het matras ligt. Als u echter de kleine parasieten in een andere kamer ontdekt (bijvoorbeeld in een gebruikte koffer), zijn deze vallen heel handig wanneer ze besmet zijn.

Dat de dieren niet bij je kunnen komen, gaat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een Klebestreifen cirkel rond je bed. Of met speciale stopcontacten, die onder de poten van het bed worden geplaatst en waarop de bedwantsen niet omhoog kunnen klimmen.

De bloedzuigers kunnen aan de buitenkant van de val worden verhoogd, maar vallen dan in de gladde binnenkant en komen er niet uit. De Conditie hier is dat het gebruikte bed nog steeds vrij is van bedwantsen. Dit is het beste als je niet zeker weet of je de kleine beesten in een koffer hebt meegenomen.

Bedwantsen hebben ook favoriete kleuren die ze liever targeten dan andere.

ECOPEST Bed Bug Detector – Pakket van 4 |...

ECOPEST Bed Bug Detector – Pakket van 4 |…

  • SLAAP RUSTIG! 24/7 BED BUGS AAS EN BESCHERMING – Controleer eenvoudig uw probleem de klok rond en…
  • EFFECTIEF, DUURZAAM, VEELZIJDIG ONTWERP – Bestrijd insectenplagen voor eens en voor altijd. De bedwantsval…

3. De monitoringval

Strikt genomen zijn monitoringvallen niet geschikt als je van bedwantsen af wilt, maar alleen om te zien waar de kleine bloedzuigers hun nest hebben. De insecten nestelen zich ook graag achter behang, stopcontacten en plinten.

Als u zeker weet dat er geen bedwantsbesmetting in uw bed is, stelt u de bewakingsval in een verdacht gebied in. Zodra u het nest hebt geïdentificeerd, kunt u het gebruiken met een Spuiten insecticide en zo de kleine beesten doden.

Novokill Bed Bug Set | Bedwantsen vechten |...

Novokill Bed Bug Set | Bedwantsen vechten |…

  • ✅ BEDWANTSBESTRIJDING: Bestrijd zelf bedwantsen met de Novokill bedwants set. De bedwants slider…
  • 🕵️ ♀️ ONTDEK INFESTATION: Dankzij de wereldwijd populaire Catchmaster Bed Bug Sliders kunt u…

Er zijn ook huismiddeltjes die helpen tegen (vroege) bedwantsbesmetting. In ons artikel introduceren we verschillende huismiddeltjes. Helaas is er geen manier om de ongediertebestrijder te omzeilen in geval van zware plaag.

Wil je meer weten over de kleine parasieten? Bij het Federaal Milieuagentschap is er een flyer over bedwantsen en ons artikel “Bedwantsen bestrijden: hoe zich te ontdoen van de parasieten” gaat in detail in op de insecten.

Bouw je eigen bedwantsvallen

Wil je de kleine beesten onder de knie krijgen, maar wil je geen geld uitgeven aan een chemische club? Je kunt ook relatief eenvoudig je eigen bedwantsvallen bouwen voordat je je toevlucht neemt tot insecticiden. Dit zijn echter slechts passieve bedwantsvallen. Twee voorbeelden:

1. Dubbelzijdige tape

Als de kleine dieren je bed nog niet hebben bereikt, kun je van de bedwantsen afkomen door je bedposten te gebruiken met dubbelzijdig plakband Gekleed. Bedwantsen kunnen niet springen en hebben de bedposten nodig als brug om bij je te komen. Als ze nu op de palen klimmen, komen ze vast te zitten op de dubbelzijdige plakband.

2. Een kurkumawand

Ook een bedwantsval, die alleen werkt als de kleine bloedzuigers je bed nog niet hebben bereikt. Je kunt een ring van kurkuma rond je bed trekken of vier kleine ringen rond elk bedbeen. Wanneer je bij je probeert te komen, moeten de parasieten door de kurkuma gaan. Het kruid is zo fijn gepoederd dat de dieren stikken bij het kruisen ervan.

3. Bouw een gracht

Ook een relatief eenvoudige oplossing, als de beestjes je matras nog niet hebben bereikt. Plaats elke poot van het bed in twee doses Tupperware van verschillende hoogtes – een hoge, waarin het bedbeen staat, en een onderste, waarin de “gracht” is ontstaan. Nu vul je de gracht met water met wasmiddel of nog beter diatomeeënaarde. Dus sterven de kleine diertjes op weg naar bed in de Tupperware-doos.

Diatomeeënaarde excursus:

Diatomeeënaarde is geen insecticide, maar een witte, poederachtige substantie die in veel delen van onze samenleving wordt gebruikt. In de strijd tegen bedwantsen heeft diatomeeënaarde een uniek vermogen. De randen van de kleine poederachtige korrels zijn zo scherp dat ze door de schaal van insecten en de kleinste wezens snijden en daardoor de dieren doden. Perfect als je van bedwantsen af wilt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Laatste update op 14.11.2022 / Affiliate Links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts