Bespaar energiekosten: wat is beter – verwarmingspads of verwarming?


Slaap Nieuws
januari 25, 2023

Gas en elektriciteit zijn duur en elke truc die u kunt gebruiken om energie te besparen, is geld waard. Daarom is het de moeite waard om te vragen: wat bespaart eigenlijk meer energie in de slaapkamer – verwarmingspads of verwarming? In dit artikel vergelijken we het energieverbruik van beide apparaten en berekenen we het beste resultaat.

Verwarmingspad of kachel: Jonge vrouw zit voor de kachel en telt geld.
Verwarmingspads of verwarming: Hoe kunt u meer geld besparen? Beeld: istock/RossHelen

In de slaapkamer zou het over het algemeen wat koeler moeten zijn voor de optimale slaaptemperatuur, maar wanneer de temperaturen dalen, wordt het te koud in de slaapkamer zonder verwarming. Hoewel er genoeg trucjes zijn, is zijn slaapkamer ook om warm te worden zonder verwarming, maar aangezien veel mensen al een verwarmingspad bezitten, is de kwestie van verwarmingspads of verwarming om energie te besparen absoluut gerechtvaardigd.

Omdat een verwarmingskussen comfortabele warmte in bed belooft, zelfs bij koelere temperaturen in de slaapkamer, ongeacht de verwarming. Ben je nu geïnteresseerd geraakt in een verwarmingspad? Kijk dan eens naar ons artikel: “De beste verwarmende kussens voor je bed”. Daar presenteren we de best beoordeelde verwarmingspads op Amazon.

Verwarmingspads of verwarming: wat is energiezuiniger?

Voor onze berekening, of verwarming pad of verwarming is meer energiebesparend, hebben we omwille van de eenvoud een weinig regels Gelegen. Aan de ene kant geldt de vergelijking natuurlijk alleen voor de tijd waarin je slaapt, wat in Duitsland gemiddeld zeven uur is.

Aan de andere kant zijn er tal van verschillende tarieven. Ter vergelijking, laten we de gemiddelde gas- en elektriciteitsprijs in Duitsland. Ook gebruiken we voor de berekening het gemiddelde wattage van een verwarmingspad, ook al zijn er zeker verwarmingspads die minder stroom verbruiken.

Wie wint de energiebesparingsrace?

Natuurlijk zijn er nog veel meer variabelen, zoals de leeftijd en kwaliteit van de verwarming of de buitentemperatuur of het warmteniveau van het verwarmingskussen. Om het eenvoudiger te houden, zijn hier in principe alleen de gemiddelde waarden gebruikt. Hier zijn de vier variabelen van onze vergelijking in een tabel.

Gemiddelde kWh elektriciteit in Duitsland (vanaf 17.01.2023) Gemiddelde kWh gas in Duitsland (vanaf 12:01.2023) Gemiddeld stroomverbruik van een verwarmingspad Rekentijd
41,6 centen 14,3 centen 75 watt per uur 7 uur

Met een slaapduur van zeven uur, geconsumeerd een verwarmingskussen per nacht 525 watt. Dat is ongeveer 21,8 cent. In de maand kom je op een bedrag van net geen 6,50 euro.. Het bedrag bedraagt 78 euro per jaar.

Als het gaat om gasverbruik, is het een beetje lastiger. Het is immers moeilijk om de ene kamer te verwarmen en de andere niet. De gemiddelde grootte van het appartement in Duitsland is 92 vierkante meter en het gasverbruik is ongeveer 12.900 kWh per jaar. Als je het verbruik uitrekent tot de zeven uur slaap, komt dit neer op een verbruik van 10,3 kWh, wat een prijs is van rond de 1,44 euro. In de maand bedraagt het bedrag net geen 43 en in het jaar 518 euro.

Resultaat:

Verwarmingspad of verwarming: Met 78 tot 518 euro per jaar is de elektrische deken de duidelijke winnaar.

Maar: Iedereen die nu speelt met het idee om de verwarming volledig weg te laten en alleen verwarmingspads te gebruiken voor de warmte, wordt gewaarschuwd: Als u uw appartement of slaapkamer niet verwarmt, riskeert u snel schimmel. En als de mal er eenmaal is, is de afstand meestal duurder dan de rekening van de gasprijs.

Verschil: verwarmingskussen en elektrische deken

Verwarmingspads en elektrische dekens zijn niet hetzelfde. Elektrische dekens verbruiken veel meer elektriciteit, omdat ze dienovereenkomstig groter zijn. Dus andere maten zouden hier moeten worden genomen. De werkelijke berekening is echter hetzelfde en kan ook worden toegepast op een elektrische deken.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts