Beter slapen door acupunctuur?


Gezonde slaap
februari 1, 2023

Als je geplaagd wordt door slaapstoornissen, is elk middel goed om slaap te krijgen. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zou hier een antwoord op hebben: acupunctuur. In dit artikel leer je hoe acupunctuur wordt gebruikt voor slaapstoornissen en waarom het zou moeten helpen.

Jonge vrouw krijgt acupunctuur.
Acupunctuur moet ook kunnen helpen bij slaapproblemen. Beeld: iStock/AndreyPopov

Bij acupunctuur worden bepaalde punten van het lichaam behandeld met fijne speldenprikken om een therapeutisch effect te bereiken. De therapieën zijn beschikbaar voor tal van kwalen, maar ook verslavingen zoals tabaksgebruik. De bekendste zijn de behandelingen voor knie- en rugklachten.. Als je last hebt van rugpijn, lees dan onze artikelen “Rugpijn liggend: oorzaken, preventie, hulp” en “Rugpijn in de ochtend: 4 oorzaken en hulp”.

Er zijn ook behandelmethoden voor slaapstoornissen. In Duitsland zijn er tal van specialisten voor deze vorm van TCM. Alleen de Duitse Medische Vereniging voor Acupunctuur e.V. telt rond 8.300 leden. Trouwens: De orgelklok, volgens welke elk orgaan zijn eigen tijd moet hebben, komt ook uit de Chinese geneeskunde. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Orgelklok: daarom hebben we meer dan één interne klok”.

Acupunctuur voor een betere slaap: dit is hoe het zou moeten werken

Volgens TCM worden slaapstoornissen vooral veroorzaakt door een yin-tekort. Er is een energetische verstoring in het element vuur. Om deze verstoring tegen te gaan, zijn er in totaal meer dan 20 verschillende puntendat kan behandeld worden. Afhankelijk van de ernst van de slaapstoornis kunnen tot 20 sessies nodig zijn om de slaapproblemen te elimineren.

Bij slaapstoornissen worden bepaalde punten achter het oor vaak acupunctuur verleend. Bijvoorbeeld de punten Ex Anmian I, II en G.B.12. Wijst ook op Oren, Handen en voeten worden vaak behandeld voor slaapstoornissen. De behandeling van de genoemde punten moet zorgen voor ontspanning en welzijn.

Effect niet bewezen

Helaas is een effect dat verder gaat dan het placebo-effect nog niet bewezen. En dit ondanks het feit dat het talrijke studies over dit onderwerp. Waarschijnlijk de grootste studie zijn de GERAC-studies, die werden uitgevoerd van 2002 tot 2007. Algeheel meer dan 3.500 patiënten met meer dan 35.000 behandelingen Waargenomen. Het resultaat was ontnuchterend: Een verschil tussen acupunctuur en schijnacupunctuur (placebo) kon niet worden vastgesteld.

Niettemin, als een behandeling van slaapstoornissen met een placebo tot succes leidt, was de behandeling niet voor niets. De meeste slaapstoornissen worden veroorzaakt door stress. Als een getroffen persoon kan ontspannen en slapen door middel van acupunctuur, is dit een succes. Het maakt niet uit of het een placebo is of niet.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts