Beter slapen met de brain dump methode


Gezonde slaap
12 oktober

Als je ’s avonds vaak wakker ligt omdat je gedachten weer om allerlei dingen heen draaien, dan is de braindump-methode misschien iets voor jou. Het belooft snel orde te scheppen in chaotische gedachten. We vertellen je in dit artikel hoe deze techniek werkt.

Vrouw slaapt weer rustig dankzij de braindump methode.
De braindump methode belooft een betere slaap. Afbeelding: Fotolia/W. Heiber Foto Studio

De braindump-methode is niet de enige manier om je gedachten te ordenen en zo tot rust te komen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Luisteren naar muziek of een podcast (maar dit gaat het beste met een timer die het achtergrondgeluid na 20 minuten uitschakelt), een ontspannend bad nemen (met de juiste badtoevoegingen) of lezen.

Een verzwaarde deken kan ook helpen. Met zijn gewicht zorgt het ervoor dat ons lichaam meer Serotonine en oxytocine wordt afgescheiden. Serotonine is ons gelukshormoon – dat ’s nachts gedeeltelijk wordt omgezet in melatonine – oxytocine is ons gelukshormoon. Hierdoor voelen we ons rondom goed en lijken zorgen niet meer zo erg.

Dit is hoe de braindump methode werkt

Letterlijk vertaald betekent de hersendumpmethode “hersenverwijderingsmethode”. Dit betekent natuurlijk niet dat je je hele brein moet legen. In plaats daarvan moet u Bevrijd je hersenen van de dingen die je gedachten bezighouden.. Ga daarvoor als volgt te werk:

  1. Pak een pen en een blocnote.
  2. Maak een tabel met vijf secties.
  3. Schrijf in elke rubriek de volgende punten: 1. professionele to-dos, 2. privé to-dos, 3. ergernissen, 4. zorgen, 5. ideeën.

Dit kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Professionele to-dos Privé To-dos Ergernissen Zorgen Ideeën
Telefoongesprek met klant XXX Met de zoon naar de voetbalwedstrijd De auto van de buurman stond weer voor mijn garage Ik breng te weinig tijd door met mijn familie Nieuw e-mailprogramma aanvragen bij de baas om organisatie te optimaliseren

De gedachte erachter: Als je elke avond de dingen die je bezighouden opschrijft, ben je er al mee bezig, voordat je naar bed gaat. Misschien komt u zelfs met oplossingen voor sommige punten. Hoe dan ook, je hebt je gedachten uit je hoofd geschreven met de brain dump methode. Je hebt hem als het ware bevrijd van alle lasten.. Het idee komt van de Amerikaanse Amerikaan Michael Hyatt. Hyatt is ondernemer, auteur en coach. Meer informatie over zijn ideeën vindt u op zijn website.

Het idee van de brain dump methode is overigens niet nieuw. Wetenschappers adviseren al lange tijd om regelmatige hersendumps om een slaapdagboek bij te houdenwaarin je je gedachten opschrijft. Deze kaart kan dan deel uitmaken van dat dagboek. Het is ook raadzaam een slaaplogboek bij te houden. In ons artikel: “Slaaptraining: ook nuttig voor volwassenen” kunt u een voorbereid slaaplogboek downloaden.

Wilt u meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts