Bevriezen in bed: 5 oorzaken en remedies


Gezonde slaap
13 september

Er is nauwelijks iets ergers dan bevriezen in bed. Je ligt mooi ingepakt onder de deken en bevriest nog steeds. In slaap vallen is uit den boze. We geven vijf redenen waarom je in bed bevriest en bieden een remedie.

Bevriezen in bed: Jonge vrouw ligt in bed met een wollen muts.
Wat leidt tot bevriezen in bed? We noemen verschillende oorzaken. Beeld: iStock/nicoletaionescu

Zeker als je moe bent, is het in het begin volkomen normaal dat je het koud hebt. Matras en deken zijn nog koud omdat ze nog op kamertemperatuur zijn (er is een artikel over de optimale slaaptemperatuur) en je bent moe. Vermoeidheid verlaagt de bloeddruk, waardoor het bloed minder verdeeld is in het lichaam. En dat leidt tot bevriezing in bed.

Als je het na een tijdje nog steeds koud hebt, moet je de oorzaak tot op de bodem uitzoeken. Bevriezen bij het in slaap vallen heeft meestal heel eenvoudige redenendie eenvoudig te repareren zijn. Bijvoorbeeld, gewoon Slaapgebrek waardoor je zo gevoelig bent voor kou en begint te rillen dat je niet in slaap kunt vallen.

5 Oorzaken van bevriezing in bed

1. Vochtigheid

De luchtvochtigheid in de slaapkamer moet tussen 40 en 60 procent liegen. Daaronder wordt de lucht te droog en dit beschadigt je neusslijmvliezen. Daarboven is de lucht te vochtig en kan deze niet goed opwarmen. Dit leidt tot een koude omgevingstemperatuur en dit kan leiden tot bevriezing in bed.

Een remedie wordt geboden door Temperatuur- en vochtigheidsmeter. Is het te koud of te warm? Met een temperatuurmeter kun je precies bepalen hoe het binnenklimaat in je slaapkamer is – en zo beter slapen.

2. Dekbed

Klinkt simpel, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Vooral in de winter gebruiken veel mensen een deken die te dun is. Ook het materiaal van het dekbed speelt een belangrijke rol.. Houdt het warmte vast en is het nog steeds ademend?

Het juiste dekbed houdt je warm, maar laat het vocht ontsnappen en kan zo je slaap optimaal ondersteunen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knuffelig, warm donzen dekbed? In onze koopgids vindt u de beste donzen dekbedden in vergelijking voor een aangename warmte ’s nachts.

3. Tekorten aan voedingsstoffen

Je deken is warm, de luchtvochtigheid is optimaal, je bent niet helemaal oververmoeid en toch is slapen uit den boze omdat je het koud hebt? Dan mis je misschien belangrijke voedingsstoffen, omdat dit ook kan leiden tot bevriezing in bed.

Het is het beste om naar een arts te gaan en een bloedbeeld te laten doen. Hierdoor kunt u snel bepalen of u onder een Tekort aan vitamines of voedingsstoffen Lijden. Een groot bloedbeeld kost gemiddeld zo’n 100 euro, maar wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Vaak hebben mensen met ondergewicht ook een tekort aan voedingsstoffen en bevriezen ze in bed. Aan de andere kant helpen een gezond dieet en in ernstige gevallen voedingssupplementen. Maar bespreek ze beter met uw arts. Overigens: Een tekort aan voedingsstoffen is niet alleen merkbaar door te bibberen. Constante vermoeidheid, gebarsten vingernagels, kleurloze huid en ontstoken tandvlees kunnen ook aanwijzingen zijn voor een tekort aan voedingsstoffen.

4. Te lage kamertemperatuur

Slaap je graag met een open raam en voel je je goed ingepakt door je plafond als je in slaap valt? Toch kan de temperatuur ’s nachts te koud zijn. Vooral omdat de Omgevingstemperatuur valt ’s nachts scherp.

En wat je aaibaar warm leek toen je in slaap viel, kan midden in de nacht Word echt koud en word rillend wakker. Daarom is het beter om niet met het raam open te slapen en de slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden te houden. Dit is optimaal voor ons lichaam en niet te koud of te warm.

5. Je temperatuur daalt

Wat veel mensen niet weten, maar wat heel normaal is: Je lichaamstemperatuur daalt tijdens slaapfasen tot 1,5 graden. Nee, dit heeft niets te maken met een ziekte of lage bloeddruk.

Daarom kan het gebeuren dat je wakker wordt omdat je niet kuntLt. Gebeurt vooral als je een te dun plafond haast. Zelfs als je naakt zou moeten slapen, zorg er dan voor dat je een dikkere deken gebruikt omdat je lichaamstemperatuur daalt.

Ik vries in bed, ben ik ziek?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je het koud hebt omdat je ziek bent. Verschillende ziektes doen je bevriezen. Dit kan eenvoudig koud gevoel van koude rillingen tot koude rillingen neem elke denkbare vorm aan.

Naast het invriezen in bed zijn er meestal nog andere klachten, zoals Koorts, hoesten en loopneus. Je weet dus vrij goed of je bibbert omdat je een te dunne deken hebt of dat het koude rillingen zijn die bijvoorbeeld door ziekte worden veroorzaakt.

Hoe kan ik bevriezing in bed voorkomen?

Afgezien van de bovenstaande alternatieven, zijn er andere manieren om bevriezing in bed te voorkomen. Hier zijn een paar tips om de onaangename kou te voorkomen:

  1. Sporten
    Tijdens het sporten gaat het metabolisme van je lichaam omhoog en dat geldt ook voor je bloeddruk en lichaamstemperatuur. De doorbloeding zorgt ervoor dat je warm wordt. Dit werkt zelfs in de koude maanden. Maar pas op: er moet minstens twee uur tussen sporten en bedtijd zitten, anders dreigen slaapproblemen. Maak je geen zorgen, zelfs daarna straalt je lichaam nog steeds genoeg warmte uit dat je niet begint te bevriezen en je weg naar slaap opgewarmd vindt.
  2. Verwarm je voeten en handen
    Vooral vrouwen hebben last van koude voeten en handen, omdat hun bloedcirculatie op deze plaatsen niet zo sterk is als bij mannen. Warme voeten en handen zorgen er ook voor dat de temperatuur door het hele lichaam stijgt. Dus als je met dikke sokken aan je voeten naar bed gaat, bevries je niet zo snel. Omgekeerd begin je natuurlijk over je hele lichaam te rillen als je voeten en handen koud zijn. Een kleine tip: Koude voeten worden zelden warm in de sokken. Sokken houden de voeten warm. Maar je moet ze anders opwarmen. Ons artikel “Cold Feet: The Best Tips for Cuddly Nights” geeft je tips over hoe je koude voeten warm kunt houden.
  3. Zet een warmwaterkruik in bed
    Dat wisten mensen al in de middeleeuwen. Om bevriezing in bed te voorkomen, werd een gesloten pan met warme kolen onder het dekbed geplaatst. Als je wilde gaan slapen, hoefde je alleen maar onder het knuffelwarme dekbed te kruipen. Dan kon de kamer koud zijn. En deze truc werkt nog steeds. Zet gewoon een warmwaterkruik in je bed (minstens) 20 minuten voordat je gaat slapen. Later staat er een warm bed op je te wachten, waarin je gegarandeerd niet bevriest. Daarnaast kun je de warmwaterkruik op je voeten zetten en sla je twee vliegen in één klap.
  4. Neem een warm bad
    Helpt ook als je het ’s avonds over het algemeen koud hebt. Een aangenaam warm bad helpt niet alleen tegen bevriezing in bed. Het verwijdt ook je bloedvaten, waardoor je bloeddruk en bloedsomloop verbeteren. Nog een voordeel: een warm bad kan een goede avondroutine zijn. Routines kunnen je lichaam helpen zich voor te bereiden op de slaap. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “5 avondroutines die de slaap verbeteren”.

Is het mogelijk om de gevoeligheid voor kou te verminderen?

Het wegwerken van de gevoeligheid voor kou is zeker mogelijk, maar eigenlijk geen goed idee. Degenen die gevoelig zijn voor kou zijn meestal niet zonder reden. Misschien lijdt hij of zij aan een tekort aan voedingsstoffen. Of de persoon draagt een milde verkoudheid met zich mee, daarom hebben ze het altijd koud. Dan kan het gebruik van geweld om bevriezing in bed te bestrijden het probleem verergeren

Als de gevoeligheid voor kou plotseling optreedt en nog niet eerder is gepasseerd, kan dit een teken van ziekte zijn. Bekende oorzaken van gevoeligheid voor kou kunnen zijn:

  • Hypotensie
  • Hypothyreoïdie
  • Fibromyalgie
  • Stoornissen in de bloedsomloop (vooral bij koude handen en voeten)

Verschillende medicijnen kunnen ook gevoeligheid voor kou veroorzaken. Dus als je het plotseling koud krijgt en begint te rillen na het nemen van een medicijn, meet dan je lichaamstemperatuur. Als uw lichaamstemperatuur lager is dan 36,5 graden, moet u met uw arts praten over een alternatief preparaat.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts