Bifasische slaap: gezond of schadelijk?


Gezonde slaap
19 september

Bifasische slaap is geen nieuwerwetse uitvinding. Onderzoekers geloven dat het tot de industriële revolutie normaal was om bifasisch te slapen. Pas met de verspreiding van kunstlicht overheerste ons bekende slaappatroon. Is dat zo? Ons artikel verduidelijkt.

Bifasische slaap: Vrouw ligt op de bank en slaapt.
Bifasische slaap was heel normaal in de oudheid. Foto: Pexels/Jep Gambardella

De bekende sociaalhistoricus en slaaponderzoeker Roger Ekirch is ervan overtuigd dat bifasische slaap tot de industrialisatie volkomen normaal was voor mensen. Verwijzingen hiernaar vindt hij in oude en middeleeuwse geschriften. en romans, zoals in de wereldberoemde Don Quichot of de Odyssee van Homerus. Romeinse geschriften bevatten ook verwijzingen naar een “gespleten nachtrust” met verschillende waakfasen.

Ekirch ziet de reden voor de omzetting van mensen van bifasische naar monofasische nachtrust in industrialisatie en twee bijbehorende prestaties. Aan de ene kant de Ontwikkeling van kunstlicht en daarmee de mogelijkheid om in het donker te werken en aan de andere kant de Uitvinding van de wekker. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is bifasische slaap?

Wat is bifasische slaap?

Bifasische slaap kan over het algemeen worden aangeduid als slaap waarin de persoon twee keer slaapt binnen 24 uur gedurende een langere periode. Bij volwassenen liggen deze twee slaapfasen meestal dicht bij elkaar ’s nachts, met een wakkere fase ertussen.

Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs nodig te zijn om aan het concept van bifasische slaap te voldoen. Ook een kort dutje van een paar minuten in bed ’s nachts en een langer dutje van een paar uur per dag op de bank zou tellen als bifasische slaap.

Bovendien verdelen wetenschappers onze slaapgewoonten grofweg in drie patronen:

1. Monofasische slaap

Door monofasische nachtrust begrijpt Ekirch – maar ook andere wetenschappers, zoals de Amerikaanse psychiater Thomas Wehr – onze het slaapritme van vandaag met zes tot acht uur slaap per nacht. Je slaapt de hele nacht door tot de ochtend.

2. Bifasische slaap

Volgens Ekirch was de bifasische slaap vroeger verdeeld in twee slaapfasen. De eerste slaapfase duurde van ongeveer 21.00 uur tot middernacht. Daarna volgde een waakfase van een paar uur, terwijl het in de “ochtendslaap” in de tweede slaapfase ging. Dit duurde tot de zon opkwam. Bifasische slaap komt tegenwoordig ook vaak voor bij jonge kinderen en ouderen. Bijvoorbeeld als je overdag gaat liggen voor een dutje of een kort dutje. Het slaappatroon van bifasische slaap is ook wijdverspreid in verschillende religieuze instellingen. Bijvoorbeeld om de slaap te onderbreken voor een gebed of meditatie.

Trouwens: De slaapfasen (ook wel slaappatronen genoemd) van Ekirch zijn niet te verwarren met de slaapfasen van onze slaap. Terwijl Ekirch met slaapfasen het ritme tussen de waakfasen bedoelt, zijn onder de bekende term slaapfasen meestal de verschillende stadia van onze slaap Bedoeld. Meer hierover lees je in ons artikel over slaapfasen.

3. Polyfasische slaap

Met polyfasische slaap bedoelen onderzoekers elk type slaap met een slaappatroon van meer dan twee slaapfasen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen triphasische slaap, everyman slaap, dymaxion slaap en Uberman slaap. Alle polyfasische slaappatronen hebben gemeen dat de persoon slaapt drie of meer keer gedurende een periode van 24 uur. Polyfasische slaap is vandaag de dag nog steeds een volledig normaal ritme bij pasgeborenen en baby’s. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Dit is hoeveel slaap je kind nodig heeft”.

De verschillende soorten polyfasische slaap

Er zijn verschillende soorten polyfasische slaap, met zeer verschillende hoofd- en secundaire slaapfasen. We hebben hier de verschillende slaappatronen samengevat.

Slaappatroon Totale slaaptijd Anzahl slaapfasen Uitleg
Triphasic ca. 4,5 uur 3 slaapfasen Polyfasische slaap met 3 dutjes per dag gedurende 90 minuten elk
Everyman tussen 3 en 5 uur 5 tot 6 slaapfasen Een hoofdslaapfase ’s nachts en tussen de 3 en 5 dutjes per dag van elk 20 minuten
Dymaxion 2 uur 4 slaapfasen Polyfasische slaap met 4 korte dutjes verspreid over de dag van elk 30 minuten
Uberman 2 uur 6 slaapfasen Polyfasische slaap met 6 dutjes verspreid over de dag van elk 20 minuten

De bovenstaande vormen van polyfasische slaap (gewoon Uberman) zijn controversieel onder experts. Over het algemeen zijn de slaaponderzoekers van vandaag van mening dat langdurige slaap met zoveel mogelijk REM-slaapfasen is het gezondst voor ons lichaam.

Polyfasische slaap en de REM-fase

Terwijl bifasische slaap nog steeds bekende slaaptijden handhaaft, slaaptijden worden ondersteboven gezet tijdens polyfasische slaap. Veel geïnteresseerden die voor het eerst te maken hebben met de verschillende slaappatronen vragen zich terecht af hoe zes dutjes van 20 minuten ervoor kunnen zorgen dat we de REM-fase bereiken, die zo belangrijk voor ons is.

In feite is het mogelijk om binnen de gegeven tijd een droomslaap te bereiken (bijvoorbeeld 20 minuten in het slaappatroon van Uberman en Everyman), maar het vereist een aanzienlijke discipline en een instelperiode van ongeveer tien dagen.

Is bifasische slaap gezond?

De geschiedenis laat zien dat bifasische slaap in vroegere tijden de norm was. In tijden dat geen kunstlicht voor een lichtgevende omgeving zorgde, sliepen mensen tussen de zes en acht uur. zeer vaak in twee slaapfasen. Ook omdat waarschijnlijk het zogenaamde wolvenuur ervoor zorgde dat mensen ’s nachts op natuurlijke wijze wakker werden in bed.

Een studie van de Amerikaanse psychiater Thomas Wehr suggereert ook dat bifasische slaap meer in overeenstemming is met ons natuurlijke slaappatroon dan monofasische slaap. In zijn studie verminderde de onderzoeker het licht in een groep mensen dagelijks tot maximaal tien uur. Na drie weken begonnen de proefpersonen bifasisch te slapen. De studie is echter niet echt zinvol. Enerzijds kwam het licht van de testomgeving niet overeen met de natuurlijke lichtomstandigheden en anderzijds was het aantal mensen te klein voor een algemene verklaring.

Brengt bifasische slaap risico’s met zich mee?

Hoewel alle wetenschappelijke gegevens niet suggereren dat bifasische slaap risico’s voor de mens met zich meebrengt, onze socialisatie kan tot problemen leiden. Tegenwoordig zijn mensen gewend om meerdere uren door de nacht in bed te slapen. ’s Nachts wakker worden kan ertoe leiden dat patiënten denken dat ze last hebben van slaapstoornissen. Deze carrousel van gedachten kan dan leiden tot daadwerkelijke slapeloosheid.

Studies bij mensen die opzettelijk bifasisch slapen, hebben aangetoond dat geen nadelen voor gezondheid of gezondheidsschade zijn te verwachten. Tegen de bekende verwachtingen in lost bifasische slaap op geen slaperigheid overdag Van. Experts waarschuwen echter voor het forceren van bifasische slaap. Wie het goed heeft gedaan met zijn monofasische slaapritme en de bekende zes tot acht uur slaap in het verleden, hoeft dit ritme niet te veranderen. Zeker niet omdat onze hele samenleving gericht is op het slaappatroon van monofasische nachtrust.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

In een notendop

Wat is bifasische slaap?

In de bifasische slaap is het slaapritme heel anders dan dat van de monofasische slaap. Je slaapt dus minstens twee keer per dag. Een bekend voorbeeld van bifasische slaap is het middagdutje of powernap.

Welke soorten bifasische slaap zijn er?

Naast de normale bifasische slaap is er ook triphasische slaap, everyman, dymaxion en uberman. Al deze slaapritmes worden “polyfasische slaap” genoemd. Samengevat. Hoe deze verschillende slaapritmes precies werken, lees je hierboven op het bijbehorende punt.

Heeft polyfasische slaap invloed op de REM-fase?

Nee, ons lichaam wordt niet beïnvloed door polyfasische slaap. Voorwaarde is wel dat je echt zo wilt slapen. Je moet je slaappatroon niet veranderen als je er nog geen problemen mee hebt gehad.

Is bifasische slaap gezond?

Andersom: Bifasische slaap is in ieder geval niet ongezond voor ons lichaam. Tot nu toe hebben onderzoekers in ieder geval geen negatieve effecten op ons lichaam kunnen detecteren. Je moet jezelf echter een overgangsperiode van tien dagen gunnen.

Brengt bifasische slaap risico’s met zich mee?

Nee, tot nu toe kon in tal van studies geen verhoogd risico voor ons lichaam worden geïdentificeerd.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

National Library of Medicine: In korte fotoperioden is de menselijke slaap bifasisch.
A. Roger Ekirch: Sleep We Have Lost: Pre-industriële sluimering op de Britse eilanden.
Deutschlandfunk Kultur: “We moeten weer in twee fases slapen”.

Recent Posts