Brand ’s nachts: Waarom je de deur nooit op slot moet doen


Slaap Nieuws
februari 6, 2023

De brandweer moet meer dan 200.000 keer per jaar inzetten in Duitsland, vaak ’s nachts. Volgens het Bundesverband der Brandschutz-Fachbetriebe e.V. ontstaan branden meestal ’s nachts door onvoorzichtigheid en onvoorzichtigheid. We vertellen je waarom je de deur ’s nachts nooit op slot moet doen en geven je drie brandveiligheidstips om je te helpen veilig in je slaap te blijven.

Brand 's nachts: Appartement brandt terwijl een vrouw in bed slaapt.
Veilig in je slaap? Met onze brandbeveiligingstips! Beeld: iStock/RyanJLane

Het hoeft niet zo te zijn dat er ’s nachts brand uitbreekt. Met lichttips kunt u brand voorzorgsmaatregelen nemen, omdat er in elk huishouden potentiële brandhaarden zijn die gemakkelijk en snel kunnen worden beschermd. Nog beter: Met onze Brandbeveiligingstips kunnen u helpen gevaren te voorkomen en zijn zo veilig in je slaap. Want woningbranden zijn een niet te onderschatten gevaar.

De cijfers zijn in ieder geval zorgwekkend. Jaarlijks komen meer dan 400 mensen om het leven als gevolg van woningbranden. Er zijn verliezen op het privévermogen van meer dan drie miljard euro. Met de juiste brandbeveiliging kunt u dit gevaar voorkomen. Want de vuurbronnen liggen vaak waar je ze niet zou verwachten.

Brand ’s nachts: Doe nooit de deur op slot

Voor zowel de deur van het appartement als de voordeur geldt het volgende: Nooit op slot! De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Als er ’s nachts branden uitbreken, is er meestal grote chaos. Dan denkt niemand aan de sleutel van de voordeur.. Daarom kan het vergrendelen van de voordeur in geval van nood levensbedreigend zijn. Daarnaast is de brandweer in geval van nood ook slechter in huis.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de deur van het appartement. Er is hier een uitzondering: u laat de sleutel in het slot, maar deze kan nog steeds van buitenaf worden ontgrendeld, zodat in geval van nood een persoon het appartement binnenkomt zonder de deur open te hoeven breken. Overigens is het risico op een nachtelijke brand hoger dan dat van een inbraak.. Ter vergelijking: in 2021 registreerde de politie iets minder dan 54.000 inbraken, maar ruim 200.000 appartements- en woningbranden.

3 waardevolle brandbeveiligingstips

1. Koppel de stekker eruit

Vooral drogers zoals wasdrogers, haardrogers of broodbakmachines moeten uit de voeding worden getrokken wanneer ze niet in gebruik zijn. Waar: Combinatie van sterke warmte en vochtigheid de reden dat er ’s nachts brand kan uitbreken. Als u deze apparaten ’s nachts loskoppelt, bent u veilig in uw slaap.

2. Draai de schakelaar om

Een grote hoeveelheid brandschade wordt veroorzaakt door een overbelaste stekkerdoos. Vooral als de apparaten vervolgens stroom afnemen in de stand-bymodus. Hier is vooral de stekkerdoos achter het tv-meubel , waarop heel vaak televisie, dvd-speler, geluidsinstallatie en sinds kort ook modem of router zijn aangesloten. Daarom is het volgende van toepassing op deze stekkerdoos: Alleen met tuimelschakelaar. Dit houdt je niet alleen veilig in je slaap, je bespaart ook elektriciteit.

3. Laat nooit kernels branden

Vooral op momenten dat veel mensen energie willen besparen en theelichtkachels willen kopen, is het risico dat er ’s nachts brand uitbreekt erg groot. Onbeheerde kaarsen zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaak van brand. Daarom moet je kaarsen nooit alleen laten en uiterlijk als je naar bed gaat het waxinelichtje uitdoen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts