Chronisch vermoeidheidssyndroom ME/ CVS


Slaap woordenboek
augustus 4,

Chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis is een van de laatste grote mysteries van de geneeskunde. Over het sterke gevoel van uitputting is niet veel bekend. We hebben alle informatie in dit artikel verzameld.

Vermoeidheidssyndroom: Vrouw zit uitgeput op de bank en kijkt naar het plafond.
Bij chronisch vermoeidheidssyndroom lijden patiënten aan constante uitputting. Beeld: iStock

Chronisch vermoeidheidssyndroom is een relatief wijdverspreide neurologische ziekte. Wereldwijd lijden ongeveer 17 miljoen mensen aan dit syndroom. In Duitsland zijn er tot 250.000 getroffen mensen, waaronder ongeveer 40.000 kinderen en adolescenten..

Ongeveer 60 procent van de getroffenen is niet in staat om te werken, een groot deel van de patiënten lijdt aan later in het verloop van de ziekte lichamelijke handicaps. Er is zo weinig bekend over chronisch vermoeidheidssyndroom dat zelfs de naam van de ziekte controversieel is.

De vele namen van chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en myalgische encefalomyelitis (ME) zijn niet de enige namen voor de neuro-immunologische ziekte. Andere namen zijn Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) en Chronic Fatigue Immune Dysfunction Syndrome (CFIDS). De laatste twee benamingen worden als achterhaald beschouwd en worden door onderzoekers nauwelijks meer gebruikt.

Wat is chronisch vermoeidheidssyndroom?

De vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is duidelijk dat chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of myalgische encefalomyelitis (ME) een neuro-immunologische ziekte die enorme fysieke zwakte veroorzaakt, waardoor veel fysieke taken of andere activiteiten zoals sporten (maar later ook eenvoudige activiteiten zoals koken, tandenpoetsen of boodschappen doen) bijna onmogelijk is.

Voor degenen die ernstig getroffen zijn door CVS, kan omdraaien in bed een marteling worden in de laatste fase. Bijzonder kenmerkend is de Postexertionele malaise, een intensivering van alle symptomen van de ziekte na lichte fysieke of mentale activiteit. Postexertionele malaise beschrijft een Stressintolerantiegetriggerd door ME/cvs.

Wat zijn de symptomen van CVS/ME?

Naast de bovengenoemde uitgesproken fysieke zwakte, zijn de volgende symptomen ook bekend bij CVS/ME:

 • Spierpijn en gewrichtspijn
 • griepachtige symptomen zoals ledematen en hoofdpijn
 • Gevoelloosheid
 • Tachycardie
 • Duizeligheid
 • Schommelingen in de bloeddruk
 • Pijnlijke keel
 • Spiertrekkingen
 • massale slaapstoornissen
 • Geheugen- en woordvindingsstoornissen
 • Overgevoeligheid van zintuiglijke prikkels

Bovendien lijden de getroffenen aan gezwollen lymfeklieren en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. De levensverwachting van patiënten is lager dan die van patiënten met multiple sclerose en beroertes.

Wat zijn de onderliggende oorzaken van de ziekte?

De oorzaken van CVS zijn nog niet definitief opgehelderd. 80 procent van de getroffenen klaagt over CVS na een infectie. Bijzonder vaak is de Klierkoorts , dat wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. Andere triggers kunnen zijn:

 • Herpesvirussen
 • Griep- en verkoudheidsvirussen
 • Borrelia
 • Chlamydia
 • Gastro-intestinale ziektekiemen
 • het coronavirus

Belangrijk: Op dit moment worden deze infecties alleen verdacht van het veroorzaken van CVS. Of de ziekteverwekkers deze ziekte echt veroorzaken, is op dit moment (augustus ) niet duidelijk.

Stand van het onderzoek

Sommige onderzoekers vermoeden dat de ziektekiemen een chronische actieve infectie of in ieder geval voortdurend gereactiveerd worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij herpesvirussen die in het lichaam achterblijven en steeds weer actief worden (koortsblaasjes). Een infectie kan echter slechts bij zeer weinig van de getroffenen worden gedetecteerd.

Andere wetenschappers zijn van mening dat vermoeidheid wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën die interfereren met de samenwerking tussen zenuwen, immuunsysteem, cardiovasculair systeem en energiemetabolisme. Sommige studies geven op zijn minst aan dat ontstekingsprocessen plaatsvinden in de hersenen bij sommige van de patiënten. Het eigen afweersysteem van het lichaam is ook bij deze mensen veranderd.

Verwar CVS/ME niet met vermoeidheidssyndroom

In de geneeskunde verwijst vermoeidheid naar de staat van uitputting. Allereerst betekent dit geen ziekte. Om deze reden is chronisch vermoeidheidssyndroom niet hetzelfde als vermoeidheidssyndroom.. Een vermoeidheidssyndroom heeft een andere ziekte als trigger en wordt dienovereenkomstig anders behandeld.

Vermoeidheidssyndroom bij kanker

Vermoeidheidssyndroom kan optreden na kankertherapieën, waarbij verschillende vormen van toepassing zijn.

 • Mentale uitputting: hier klagen patiënten over Gebrek aan motivatie. Het normale dagelijkse leven blijkt een onoverkomelijk obstakel.
 • Fysieke uitputting: De meerderheid van de therapiepatiënten klaagt echter over fysieke uitputting na kankertherapie. Ze voelen zich zwak en uitgeput.

Ook qua duur moet een onderscheid worden gemaakt.

 • Uitputting direct na de therapie: Bij de meeste patiënten treedt het vermoeidheidssyndroom onmiddellijk na de behandeling van kanker op. Na voltooiing van de therapie verdwijnt uitputting meestal na een paar weken.
 • Uitputting lang na therapie: Helaas hebben weinig patiënten maanden en jaren na de behandeling last van ernstige vermoeidheidssymptomen. Bij hen is het vermoeidheidssyndroom veranderd in chronisch vermoeidheidssyndroom.

Artsen kunnen alleen individueel optreden in geval van vermoeidheid. Eerst en vooral is het belangrijk om Pijn verlichten. Daarna moet worden opgemerkt of er andere bijkomende ziekten zijn, zoals schildklieraandoeningen of hartproblemen. Verdere maatregelen kunnen zijn: een onderzoek naar slaap, psychosociale ondersteuning, bewegingstraining en tot slot medicatie.

Vermoeidheidssyndroom bij multiple sclerose

80 procent van de mensen met multiple sclerose (MS) lijdt aan het vermoeidheidssyndroom. Waarom zoveel patiënten last hebben van uitputtingssymptomen is nog niet definitief opgehelderd. Een reden zou kunnen zijn dat het lichaam van MS-patiënten moet extra werk doen, bijvoorbeeld bij het lezen met een visuele beperking.

Er is geen echte remedie. Eerst en vooral moeten patiënten proberen hun dagelijks leven te reorganiseren en zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Studies hebben aangetoond dat mensen met multiple sclerose de mogelijkheid hebben om vermoeidheid te verlichten door bijvoorbeeld het appartement bijzonder koel te houden, meer te bewegen (vermoeidheid aan te pakken) of licht te eten.

Vermoeidheidssyndroom bij de ziekte van Parkinson

Bijna een derde van alle mensen met de ziekte van Parkinson lijdt aan het vermoeidheidssyndroom. Wetenschap combineert het hoge percentage van de getroffenen met de toegenomen Optreden van depressie en slaapstoornissen. Opvallend is dat de symptomen van het syndroom intenser worden naarmate de ziekte van Parkinson langer aanwezig is.

Omdat de oorzaak van het vermoeidheidssyndroom bij de ziekte van Parkinson nog niet is opgehelderd, blijft de therapie onduidelijk. Tot nu toe alleen verschillende medicijnen Effect, waaronder de medicijnen doxepin (antidepressiva) en Rasaglin – een medicijn tegen Parkinson.

Welke therapieën zijn beschikbaar voor CVS/ME?

Er zijn geen algemene therapeutische benaderingen. Een therapie moet individueel worden uitgevoerd. Evenzo is de ziekte op dit moment niet uithardbaar. Therapieën zijn daarom gericht op het verlichten van de symptomen van CVS.

Paracetamol of ibuprofen kan helpen tegen hoofdpijn en lichaamspijn. Omdat de getroffenen vaak ook last hebben van slaapstoornissen, is de Verbetering van de slaap vaak ook om de symptomen te verlichten. Een vroege diagnose kan ook nuttig zijn, omdat de getroffenen dan specifiek kunnen worden geïntroduceerd in het leven met CVS.

Het is ook raadzaam voor de getroffenen om verschillende Zelfhulpgroepen Bezoeken. Hier kunnen ervaringen met de ziekte worden uitgewisseld. De Berlin Charité biedt verzekerden van verschillende zorgverzekeraars de mogelijkheid om deel te nemen aan een onderzoek. Meer hierover vindt u in onze bronnen.

Vermoeidheidssyndroom en corona

Als je je uitgeput voelt, voel jeect na een infectie met corona of als lang-Covid symptoom, dit is ook de Vermoeidheidssyndroom en niet gerelateerd aan chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis. Ook hier is niet veel bekend over het leed. Wat zeker is, is dat vermoeidheid een symptoom kan zijn van post-Covid.

Eerdere behandelingen hebben aangetoond dat rust en ontspanning in de overgrote meerderheid van de gevallen leiden tot het herstel van vermoeidheid. Vermijd fysieke en mentale stressvolle situaties, sport niet en probeer voldoende slaap te krijgen. Dan is er vaak sprake van een snel herstel.. Lichte yoga of andere ontspanningsoefeningen (meditatie, ademhalingsoefeningen) kunnen ook helpen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

PDF: Deutsche Gesellschaft für Allgemeinmedizin und Familienmedizin e.V.: Vermoeidheid.
Deutsche Gesellschaft für ME / CVS e.V.: Wat is ME/CVS?
Charité – Universitätsmedizin Berlin: Zorgmodel voor patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs).
Duits kankeronderzoekscentrum: Vermoeidheid bij kankerpatiënten: wat te doen in geval van vermoeidheid en uitputting?
Cochrane: Behandeling van vermoeidheid bij mensen met de ziekte van Parkinson.
National Health Service: Myalgische encefalomyelitis of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Recent Posts