Circadiaan ritme


Slaap Encyclopedie
5 oktober

Circadiaan ritme, alsjeblieft wat? Je vraagt je waarschijnlijk af waar het over gaat. Het circadiane ritme is betrokken bij allerlei processen en procedures in uw lichaam – waaronder de slaap. Maar hoe werkt het en wat gebeurt er als het wordt verstoord? Hier vindt u de belangrijkste informatie eenvoudig uitgelegd!

Circadian Rhythm: A Bouncing Alarm Clock.
Het circadiane ritme is sterk betrokken bij de slaapkwaliteit. Afbeelding: iStock/samritk

Ons circadiane ritme (ook wel circadiaans ritme of circadiane ritmiek genoemd) begon eigenlijk met de vorming van ons zonnestelsel. Zo ontstond ons dag-nachtritme met zijn 24 uren zoals wij die kennen. Alle levende wezens en planten op deze planeet volgen deze 24 uur.waarin de aarde eenmaal om zichzelf draait. Of je nu een nachtbraker bent of een zonaanbidder: Alles wordt geleid door deze uitgebreide klok.

En dit verklaart heel eenvoudig het circadiane ritme. Het is niets anders dan de eigen harmonie van het lichaam met het dag-nachtritme van onze planeet. Ons slaap-waakritme speelt daarbij een bijzondere rol.dat deel uitmaakt van het circadiane ritme en er ook door gecontroleerd wordt.

Circadiaan ritme – wat is het?

Als we moe zijn, gaan we naar bed. Als we goed uitgerust zijn, staan we op. Wat elke dag als magie lijkt te werken, is eigenlijk een van de taken van het circadiane ritme. Het controleert onder andere ook onze Slaap-waak ritme. Het wordt beïnvloed door omgevingsstimuli, vooral licht.

In de avonduren zorgt het gebrek aan licht ervoor dat ons lichaam melatonine afscheidt; in de ochtend zorgt het licht dat aangaat ervoor dat we stoppen met de productie van het slaaphormoon. Wijzelf zijn ons niet bewust van dit proces. Het circadiane ritme loopt op de achtergrond van ons lichaam – heel automatisch, als een klok. Het komt ook in de natuur voor in allerlei organismen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat bloemen zich op het juiste moment sluiten en openen of dat nachtdieren hun schuilplaats pas verlaten als het donker wordt.

Wat is een verstoord circadiaan ritme?

Maar slechts één deel van het circadiane ritme is belangrijk voor onze slaap – het slaap-waakritme. Net als veel andere processen in ons lichaam kan het circadiane ritme… kan het circadiane ritme in de war raken en daarmee ons slaapritme. De systemen van je innerlijke klok kunnen dan niet meer optimaal functioneren. Dit leidt tot slaapstoornissen en slapeloosheid. Het kan gebeuren dat je uren wakker ligt.

Vaak gaat een verstoord slaapritme gepaard met symptomen als stemmingswisselingen, spanning, hoofdpijn, vermoeidheid, Aandachtsstoornissen en stoornissen in het geheugen vergezeld. En dat niet alleen. Studies tonen zelfs aan dat slaapgebrek vergelijkbare effecten kan hebben als alcohol. Onze innerlijke klok loopt dan volledig uit de pas.

Oorzaken van een verstoord slaap-waak ritme?

Een verstoord circadiaans ritme (of een verstoord slaap-waakritme) kan de volgende oorzaken hebben:

Jetlag

Je bent dit probleem waarschijnlijk al eerder tegengekomen. Als we na een lange intercontinentale vlucht (enkele uren naar het oosten) op onze bestemming landen, is de eerste nacht in ons nieuwe onderkomen meestal een nacht van Slapeloosheid en vermoeidheid omdat je innerlijke klok uit de pas loopt. Je circadiane ritme moet wennen aan de nieuwe omgeving en tot rust komen.

Ploegendienst

Het dagelijkse arbeidsleven en het circadiane ritme gaan niet altijd een harmonieuze symbiose aan. Ploegendienst waarbij je ’s nachts moet werken en overdag moet slapen, kan het circadiane ritme dus behoorlijk uit balans brengen. Omdat, zoals hierboven reeds vermeld, het circadiane ritme onderhevig is aan de natuurlijke Afwisseling van licht en duisternis.

Het is bijzonder gevaarlijk voor het slaapritme als de dag- en nachtdiensten veel wisselen en er geen routine is: “Als zo’n ploegendienst verkeerd wordt gepland, kun je er langdurig ziek van worden”, verklaart Andreas Eger, technisch directeur van het centrum voor slaapgeneeskunde van het Helios Amper-ziekenhuis in Dachau, in een interview.

Ploegendienst kan onze interne klok zo sterk beïnvloeden dat we er zelfs ziek van kunnen worden. Shift worker syndrome is de naam van de ziekte. Ongeveer 90 procent van alle werknemers in ploegendienst heeft in de loop van hun carrière op korte of lange termijn last van deze aandoening.. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over het ploegendienstsyndroom.

Los van een jetlag of ploegendienst kan het slaap-waakritme ook worden verstoord als we bijvoorbeeld te vroeg of te laat naar bed gaan. Bijvoorbeeld na een avondje drinken, of gewoon omdat conflicten en problemen ons wakker houden, of de vakantie ons de slaap ontneemt. Slaapgewoonten ondersteboven.

In het weekend hebben we ook de neiging om onze slaapgewoonten te veranderen. Om het slaapritme niet onnodig te verstoren, moeten we echter onze gebruikelijke slaaptijden in het weekend ook handhaven. “Als je in het weekend veel later naar bed gaat en ’s ochtends veel langer slaapt dan doordeweeks, heb je maandagochtend een soort jetlag als je weer op de gebruikelijke tijd moet opstaan”, zegt slaapdeskundige Dr. Utz Niklas Walter in een interview met rbb-online.

Kan medicatie helpen?

Op het eerste gezicht lijken slaappillen de ideale oplossing voor uw slaapproblemen. Maar om je circadiane ritme en je dagwaakritme weer in balans te brengen, is iets meer nodig. Slaappillen kunnen het ongemak van slaaptekort verlichten, maar het probleem blijft bestaan. Het effect van kunstmatige melatonine is ook twijfelachtig. In ons artikel “Melatonine om in slaap te vallen: hoe goed zijn melatoninepreparaten?” praten we met somnoloog en slaaponderzoeker Dr. Hans Günter Weeß over kunstmatige melatonine.

Probeer in plaats van naar kunstmatige middelen te grijpen, uw slaapritme weer in balans te krijgen door de volgende maatregelen te nemen:

  • Vaste slaapgewoonten: Het is het beste om op vaste tijden naar bed te gaan. Indien mogelijk, altijd op hetzelfde uur. En elke dag.
  • BewegingBewegen: Voldoende bewegen in de frisse lucht (inclusief sporten) kan u helpen om ’s nachts gemakkelijker in slaap te vallen.
  • Pas het dieet aanKoffie en cafeïnehoudende dranken kunnen uw slaap-waakcyclus verstoren en u urenlang wakker houden. Als u niet zonder kunt, moet u in ieder geval stoppen met het drinken van cafeïnehoudende dranken na 18.00 uur.
  • Kunstmatige lichtbronnen minimaliserenKunstmatige lichtbronnen, bijvoorbeeld van smartphones, tablets of laptops, moeten ook kort voor het slapengaan worden vermeden. Het is ook raadzaam om de slaapkamer tot “technologievrije” zone te verklaren. U kunt hierover meer lezen in ons artikel: “Heeft blauw licht invloed op onze slaap?
  • middagdutje: Er is niets tegen een middagdutje of powernap te zeggen. Om het circadiane ritme niet te verstoren mag het dutje echter niet te lang duren. Deskundigen raden aan om tien minuten tot maximaal een half uur te slapen. Als het dutje langer duurt of zelfs langer dan een uur, val je in een diepe slaap. Daarna duurt het een hele tijd voordat het lichaam de slaapdronkenheid weer heeft afgeschud. En het slaap-waak ritme is voorlopig weg.

Ons artikel over slaaphygiëne geeft u meer tips over hoe u uw slaap op natuurlijke wijze kunt verbeteren.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

RBB: Slaap is zorgen voor jezelf.
Helios Magazin: Jetlag, nachtdienst, tijdsverandering: luister naar je ritme.

Recent Posts