Constante honger ’s nachts: 4 mogelijke oorzaken


Slaapproblemen
januari 23, 2023

Constant honger ’s nachts? Af en toe een hongergevoel is niets om je zorgen over te maken. Als het echter regelmatig uw slaap onderbreekt of vertraagt, kunnen er verschillende redenen achter zitten. We verduidelijken.

Af en toe een middernachtsnack is geen reden tot bezorgdheid – maar als ’s nachts snacken regelmatig wordt, kunnen er andere oorzaken achter zitten. Beeld: iStock

Ieder van ons is onderworpen aan een interne klok, ook circadiaans ritme die ons natuurlijke slaap-waakritme regelt. Het circadiane ritme zorgt ervoor dat we ons overdag wakker voelen en ’s nachts slaperig. Naast Licht en duisternis is ook de Inname een belangrijke externe factor voor de timing van onze interne klok. Onze honger wordt ook grotendeels gereguleerd door het circadiane ritme. In de regel stijgt het overdag, is het het grootst in de avond en neemt het weer af tot de ochtend. Dus als je constant midden in de nacht wakker wordt met hunkeren naar voedsel, is het de moeite waard om de oorzaken tot op de bodem uit te zoeken. Hier zijn drie mogelijke verklaringen.

Constante honger ’s nachts: 3 mogelijke oorzaken

1. Te weinig gegeten

Terwijl kleine calorietekorten van 100 tot 200 calorieën onopgemerkt blijven, beïnvloeden grotere tekorten je hongergevoelens en kunnen ze ’s nachts leiden tot hunkeren naar voedsel. Om je lichaam te laten functioneren, heb je voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten nodig. Houd er ook rekening mee dat een verandering in uw gebruikelijke fysieke activiteit, zoals het starten van een nieuw trainingsprogramma, een rol kan spelen. Afhankelijk van hoe intens het trainingsprogramma is, moet je misschien iets meer eten. Als u uw voedselinname tijdens de verandering niet aanpast, kan dit leiden tot een energietekort en wordt u wakker met hunkeren naar voedsel.

In sommige gevallen kan het nachtetensyndroom ook achter de nachtelijke wandeling naar de koelkast zitten. Je kunt meer te weten komen over de stoornis in ons artikel: Nacht eten syndroom.

2. Te weinig dronken

Hoe vreemd het ook klinkt, honger kan ook een teken van dorst zijn. Omdat honger en dorst zich manifesteren met vergelijkbare tekens, is het gemakkelijk om de twee signalen te verwarren. Maar als je de hele dag door regelmatig water drinkt, kun je deze verwarring voorkomen. Drink daarom eerst een groot glas water als je wakker wordt met hunkeren naar eten en wacht een paar minuten om te zien of het hongergevoel verdwijnt. Zorg er ook voor dat je de hele dag gehydrateerd bent.

3. Te weinig geslapen

Ook kan slaapgebrek ervoor zorgen dat een persoon ’s nachts hongerig wakker wordt. Als iemand regelmatig te weinig slaapt, wordt er minder van het hormoon leptine geproduceerd, dat verantwoordelijk is voor ons gevoel van verzadiging. Dit kan leiden tot een verhoogde eetlust overdag en ook ’s nachts. Zorg ervoor dat je elke nacht zeven tot acht uur slaapt.

4. Te veel stress

Als je overdag veel stress hebt, kun je ook midden in de nacht wakker worden met hunkeren naar eten. Dit kan te wijten zijn aan het hormoon cortisol, dat de voedselinname stimuleert. Want wanneer het stressniveau stijgt, wordt de vlucht-of-vechtreactie geactiveerd en wordt het lichaam in staat van paraatheid gebracht. De bloeddruk stijgt, de spieren worden van meer bloed voorzien, adrenaline en noradrenaline komen vrij en de hartslag versnelt. Ergo: Het lichaam werkt op volle snelheid. Om de verbruikte energie in de stressvolle situatie terug te krijgen, vraagt het lichaam vervolgens zo snel mogelijk om zoet, vet en zout voedsel dat snelle energie levert.

Hier kunnen yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen helpen stress te verminderen en dus het risico op te veel eten ’s nachts.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Recent Posts