Daarom is koffie ’s ochtends nutteloos


Slaap Nieuws
maart 20, 2023

Wie weet het niet: Je bent moe en niet goed uitgerust en pas als de eerste slok koffie over je lippen is gegaan, reageer je redelijk. Voedingsdeskundige Laura Cipullo zegt nu dat koffie in de ochtend pure verspilling is.

Vrouw ligt onder de deken en is blij met de eerste koffie in de ochtend.
Koffie in de ochtend wordt zogenaamd verspild. Beeld: iStock/triocean

Als je ’s ochtends van je koffie houdt, moet je nu heel sterk zijn. Voedingsdeskundige en auteur Laura Cipullo beweert dat de eerste koffie per dag puur afval is. Maar het eerste kopje koffie per dag is voor velen het belangrijkste. Het menselijk lichaam draagt de reden hiervoor in zich.

Waarom koffie in de ochtend zonde is

De reden voor de onnodige koffie in de ochtend is ons lichaam. Het giet als je wakker wordt Cortisol Van. Dat Stresshormoon zorgt ervoor dat we goed uit bed komen en er niet eeuwig over doen om wakker te worden.

Maar cortisol zorgt er ook voor dat precies het effect in het lichaam ontstaat waar we van koffie op hopen. Dus als u nu op de Waakeffect van cortisol je doet niets anders dan je lichaam een energieboost geven die het al heeft. Het resultaat: Je verpest je natuurlijke waakproces.

Wanneer moet ik beginnen met koffie drinken?

Natuurlijk hoef je je ochtendkoffie nu niet op te geven. Drink de koffie gewoon niet tot een uur na het ontwaken. Dan is het cortisol afgebroken en bereikt ook de energieboost van koffie zijn effect. Je kunt je bijvoorbeeld eerst klaarmaken voor je werk en dan de koffie drinken. Overigens zijn de cortisolspiegels bijzonder hoog tussen acht en negen uur ’s ochtends.

Lichaam went aan cafeïne

Over het algemeen moet je de koffiemok vrij onregelmatig grijpen. Omdat op de lange termijn went ons lichaam aan cafeïne in koffie en dan hebben we steeds meer nodig om de koffie effect te laten hebben. Dit komt door adenosine. De neurotransmitter vertelt onze hersenen wanneer we moe zijn.

Normaal gesproken blokkeert cafeïne de receptoren voor adenosine, waardoor we ons alert en energiek voelen. Op een gegeven moment raakten onze hersenen echter gewend aan cafeïne en de Adenosine kan dokken ondanks cafeïne. Het gevolg: We zijn moe ook al drinken we koffie.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts