Daarom moet je altijd met 2 kussens slapen


Gezonde slaap
16 november 2022

Het verkeerde kussen kan nek- en hoofdpijn bevorderen en zo op de lange termijn slaapstoornissen veroorzaken. Daarom is de juiste keuze van het kussen belangrijk. Wij vertellen je welke kussens voor jou ideaal zijn en waarom je met 2 kussens moet slapen.

Een jonge vrouw ligt in bed en wil met 2 kussens slapen.
De meeste mensen moeten slapen met 2 kussens. Afbeelding: iStock/Rawpixel

Slaaponderzoekers en somnologen zijn het erover eens: Het standaard kussen van 80 x 80 cm is eigenlijk de slechtste keuze om te slapen. Omdat bij deze grootte noch nek noch bovenste wervelkolom in een laterale positie worden ondersteund, en dergelijke kussens zijn plat genoeg om rug- en buikslapers goed te ondersteunen. Over het algemeen zou je beter moeten slapen met 2 kussens.

Gelukkig is er voor elke gewenste slaaphouding ook een speciaal type kussen dat ondersteunt je wervelkolom optimaal en verbetert je slaap. Als u meer wilt weten over de speciale soorten kussens, vindt u voor elk kussen een vergelijkingstest. Of het nu gaat om zijslaperkussens, buikslaperkussens of kussens voor rugslapers, die het beste zo plat mogelijk zijn.

Daarom moet je altijd met 2 kussens slapen

Ben jij iemand die, als hij eenmaal zijn slaaphouding heeft gevonden, in die positie blijft? Dan behoor je tot de weinig gelukkigen die niet slapen met 2 kussens omdat één kussen voldoende is voor één positie (bijvoorbeeld de zijslaperpositie).

De meeste mensen slapen ’s nachts echter in verschillende posities. Velen vallen bijvoorbeeld op hun rug in slaap, maar gaan ’s nachts op hun zij of buik liggen. Dan is het voorkeurskussen meestal niet meer ideaal.. Dus als je ’s nachts van je rug naar je zij draait of andersom, dan is het de moeite waard om het kussen te veranderen van het platte rugslaperkussen naar het hoge zijslaperkussen om spanning en pijn te voorkomen.

Afgezien van het feit dat je met 2 kussens moet slapen, slaaponderzoekers adviseren een kussenmaat van 40 x 80 cm. Bij hen wordt het hoofd ondersteund, zonder dat de schouders ook op het kussen liggen. Door de positie van de schouders op het matras en de positie van het hoofd op het kussen vormt de wervelkolom een rechte lijn en wordt deze optimaal ondersteund. Nekpijn, maar ook schouder- of rugpijn worden op deze manier vermeden.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts