Gezonde slaap
februari 6, 2023
In veel geesten is de foetale positie de belichaming van aaibare, beschermde slaap. Maar dit is verkeerd. In feite is embryonale bewaring allesbehalve goed voor ons. Waarom dit het geval is, leggen we in dit artikel uit.

Voor velen is de foetale positie HET voorbeeld van kinderlijke kwetsbaarheid en onschuld. De slaaphouding ontleent zijn naam – zoals verwacht – aan de menselijke foetus. De baby in de baarmoeder van de moeder neemt deze speciale positie echter niet in omdat ze het zo leuk vindt, maar gewoon omdat er niet genoeg ruimte is voor een andere positie.
Trouwens, de term embryonale positie of houding is eigenlijk verkeerd, of misleidend. Het kleine mensje in de moederschoot wordt alleen opgeroepen embryo tot de achtste week van de zwangerschap. Een periode waarin er nog voldoende ruimte is voor de baby in de baarmoeder. Daarna gebruiken artsen de term foetus. Dus correct wordt het foetale positie of foetale houding genoemd.
Over zwangerschap gesproken: Hoe je een goede nachtrust krijgt, wordt onthuld in ons artikel “De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap”.
Daarom moet je nooit in de foetushouding slapen
Je moet zeker de foetale positie tijdens het slapen vermijden. Omdat onze hersenen met stress reageren op deze slaaphouding. Dat ontdekten onderzoekers in een studie. De positie wordt alleen gebruikt door baby’s om de bijzonder kwetsbare buik te beschermen gedeeltelijk. En het signaleert gevaar voor de hersenen.
Het is beter om op je zij te slapen en je benen recht te houden. Dit beschermt de wervelkolom. Belangrijk voor zijslapers: Let op het juiste kussen. Het moet een hoogte hebben die de afstand tussen schouder en hoofd compenseert, zodat de wervelkolom niet in de nek wordt gebogen.
Wil je meer weten over de verschillende slaaphoudingen? Lees dan ons artikel: “Welke slaaphouding is bijzonder gezond?”
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.