De beste slaaptracker in vergelijking


Koopadvies
16 september

Als je last hebt van slaapproblemen, kan een slaapdagboek duidelijkheid geven. Een handig hulpmiddel voor het betrouwbaar registreren van de slaap is een slaaptracker. Wat belangrijk is bij het kopen, leert u in deze koopgids.

Vrouw met slaaptracker slaapt in bed.
Een slaaptracker registreert de individuele fasen van je slaap. Beeld: iStock/AndreyPopov
 • Een slaaptracker wordt gebruikt om de slaapkwaliteit en slaapduur te analyseren. Dankzij verschillende sensoren worden de individuele slaapfasen bepaald en je hartslag en zuurstofsaturatie gemeten.
 • Er zijn verschillende soorten slaaptrackers. De slaapbewakingsfunctie kan worden gebruikt via een fitnessarmband, een volgring of sensoren voor het bed. De gegevens worden bekeken via de betreffende app.
 • Bij het kiezen van de juiste slaaptracker voor u, hangt dit af van uw persoonlijke behoeften. Het is de moeite waard om te kijken naar de verwerking, de levensduur van de batterij en de beschikbaarheid van andere functies.

Slaap tracker vergelijking

Specificaties

Waterafstotend tot 50 m diepte

Vlotterbestendig, onbreekbaar en stofdicht volgens IP6X

Bijzonderheden

| voor het bijhouden van activiteiten Het opnemen van verbrande calorieën | Geïntegreerde GPS

Snellaadsysteem | 96 trainingsmodi | Stress monitoring | TruSleep 2.0: detecteert 6 bekende slaapproblemen

IFTTT-integratie: Smart Home-functie | Gebruik op afstand | Gezondheidsrapport voor delen als pdf-bestand | Compatibel met binnenvering, schuim, latex en traagschuim matrassen

verkrijgbaar in verschillende maten | ergonomische vorm en eenvoudig ontwerp

Verkrijgbaar in verschillende kleuren | met extra apps ook uitgebreide slaapanalyse en slaapfase wekker | mogelijk ECG-app en bloedzuurstof-app voor meer gezondheidsgegevens | Activiteiten bijhouden

Vergelijking winnaar

Voorbeeld

Fitnesstracker Fitbit Charge 4 met GPS,...

Specificaties

Waterafstotend tot 50 m diepte

Bijzonderheden

| voor het bijhouden van activiteiten Het opnemen van verbrande calorieën | Geïntegreerde GPS

Spaartip

Voorbeeld

HUAWEI Band 6, 1,47 inch OLED-scherm, 96...

Bijzonderheden

Snellaadsysteem | 96 trainingsmodi | Stress monitoring | TruSleep 2.0: detecteert 6 bekende slaapproblemen

Comfort winnaar

Voorbeeld

Withings Sleep Analyzer – klinisch gevalideerde...

Bijzonderheden

IFTTT-integratie: Smart Home-functie | Gebruik op afstand | Gezondheidsrapport voor delen als pdf-bestand | Compatibel met binnenvering, schuim, latex en traagschuim matrassen

Voorbeeld

CIRCUL – GOEDE NACHTRUST HEEFT ZIJN PRIJS - Fitness...

Bijzonderheden

verkrijgbaar in verschillende maten | ergonomische vorm en eenvoudig ontwerp

Voorbeeld

Apple Watch Series 7 (GPS, 45mm) Smartwatch -...

Specificaties

Vlotterbestendig, onbreekbaar en stofdicht volgens IP6X

Bijzonderheden

Verkrijgbaar in verschillende kleuren | met extra apps ook uitgebreide slaapanalyse en slaapfase wekker | mogelijk ECG-app en bloedzuurstoff App voor meer gezondheidsgegevens | Activiteiten bijhouden

Wat is een slaaptracker?

Een slaaptracker is een apparaat dat Analyse van je slaap en bepaalt het slaapgedrag met ingebouwde sensoren. Beschikbaar voor deze functie zijn verschillende apparaten zoals fitnessarmbanden, trackingringen of sensoren voor de matras. Naast het meten van de hartslag, bepalen sommige modellen ook de zuurstofverzadiging tijdens de slaap.

Nadat u verbinding hebt gemaakt met uw Smartphone kan de bijbehorende app gebruiken om informatie te verstrekken over de duur van de slaap, het individu Slaapfasen en verschillende vitale functies. Vooral in het geval van slaapgebrek kan het nuttig zijn om slaapgewoonten te analyseren en aan te passen. Bovendien kan een wekker in de slaapfase worden geïntegreerd, die u voorzichtig uit de slaap wekt wanneer een lichte slaap wordt gedetecteerd in een vooraf ingestelde periode.

Notitie: Als u lijdt aan aanhoudende slaapstoornissen en slapeloosheid, is een bezoek aan uw arts of een zorgverlener onvermijdelijk. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een slaaplaboratorium waar een grondig medisch onderzoek zal plaatsvinden om de oorzaken van slecht slapen te analyseren.

Welke soorten slaaptrackers zijn er?

Er zijn verschillende varianten van slaaptrackers beschikbaar op de markt. Bijzonder populair is het gebruik van een Smartwatch om de pols. Deze wordt ’s nachts gedragen en bepaalt de betreffende slaapfase, zoals diepe slaap, op basis van bewegingen. Het voordeel hiervan is dat er vaak veel extra functies beschikbaar zijn. De meeste modellen dienen ook als fitnesstrackers. Op het display kunt u informatie zoals hartslag en zuurstofverzadiging bekijken en instellingen instellen. Dergelijke trackers zijn ook beschikbaar voor kinderen.

Een andere manier om slaap te meten is een Tracking Ring. Het kan ook je hartslag en zuurstofverzadiging meten en is daarom ook geschikt voor gebruik tijdens het sporten. Naast modellen met display zijn er eenvoudige ringen verkrijgbaar die doen denken aan een sieradenring. Ze overtuigen door hun lage gewicht en een aangenaam draagcomfort. Een bijzonder uitstekend product is de Oura Ring, die scoort met zijn nobele ontwerp en een relatief lange levensduur van de batterij. Naast een gedetailleerde slaapanalyse registreert het ook je ademhalingsritme en lichaamstemperatuur. Deze verscheidenheid aan metingen wordt echter weerspiegeld in de prijs.

De laatste zijn Sensoren die op uw bed onder de matras worden geplaatst. Het voordeel van gebruik op afstand is echter tegelijkertijd het nadeel, zodat de meting meestal nauwkeuriger is wanneer deze dicht bij het lichaam wordt gebruikt.

Excursus: De verschillende slaapfasen

Of het nu gaat om een horloge, armband, ring of welk apparaat dan ook: ze nemen allemaal metingen tijdens onze slaap. Maar wat wordt er eigenlijk gemeten? Onze slaap bestaat uit vier slaapfasen:

 1. De fase van in slaap vallen
  Hier zijn we nog steeds heel gemakkelijk wakker te maken. Onze hartslag kalmeert, de ademhaling vertraagt. Het neemt ongeveer vijf procent van onze slaap in beslag.
 2. De lichte slaapfase
  Ook hier zijn we nog makkelijk wakker te worden. Lichte slaap is zeer stabiel en maakt ongeveer 50 procent van onze slaap uit. Je spieren zijn ontspannen.
 3. De diepe slaapfase
  Tijdens de diepe slaap zijn we erg moeilijk om wakker te worden. Tijdens de diepe slaapfase regenereert ons lichaam. Het is de belangrijkste fase voor onze gezondheid en neemt ongeveer 25 procent van onze slaap in beslag.
 4. De REM-fase
  Wat diepe slaap is voor ons lichaam, is REM-slaap voor onze geest. Hier worden alle motorieken uitgeschakeld en verwerken we de indrukken van de dag. Hier dromen we. De REM-fase maakt ongeveer 20 procent van onze slaap uit.

Alle fasen samen maken een slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt 60-90 minuten en begint dan helemaal opnieuw. We doorlopen vier tot zes van dergelijke cycli per nacht.

Hoe werken slaaptrackers?

Slaaptrackers verzamelen verschillende gegevens die slaapanalyse wordt gebruikt. Ze hebben Bewegingssensoren, motorische activiteit detecteren. In veel modellen kunnen LED’s en een optische sensor worden gebruikt om Hartslagmeting gebeuren. De bepaling van de Zuurstofverzadiging wordt uitgevoerd volgens een soortgelijk principe.

Nadat u uw tracker hebt gekocht, kunt u de bijbehorende selecteren App naar je smartphone. Hier kunt u de geregistreerde gegevens en de evaluatie ervan bekijken. In uw smartphone-app, indien nodig, een Slaapindex worden berekend op basis van de duur van elke fase, die de kwaliteit van uw slaap evalueert.

Daarnaast kun je voor sommige apps gebruik maken van een Slaapfase wekker aanpassen. Hiervoor worden de gegevens van de slaapmonitoring gebruikt. In een vooraf ingestelde wekperiode gaat de wekker pas zodra je in lichte slaap bent en bijna wakker bent. Dit voorkomt een abrupt einde aan de nachtelijke rust.

In slaap-apps vind je vaak verder algemene tipsdie u helpen aan uw slaapbehoeften te voldoen en de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Daarnaast kunnen slaapdoelen worden geformuleerd en verdere instellingen worden gemaakt.

Dit is waar het om gaat bij het kopen van een slaaptracker

Bij het kiezen van de juiste tracker voor u, zijn er een paar Criteria op. Naast een goede prijs-prestatieverhouding zijn functies als comfort, accuprestaties en functies van de apparaten cruciaal.

Functies

De standaardfuncties van slaaptrackers omvatten het bepalen van de duur van de slaap en de duur van de individuele slaapfasen. De gegevens zijn voor u beschikbaar op uw smartphone in bepaalde slaap-apps. Sommige apps kunnen ook een Slaapindex , die informatie geeft over het herstel van de vorige nacht. In sommige gevallen worden zelfs nachtelijke ademhalingsonderbrekingen gedetecteerd.

Een Slaapfase wekker maakt je op een zachte manier wakker zodra je tracker detecteert dat je in de lichte slaapfase zit. Deze alarmfunctie voorkomt dat u plotseling door het apparaat uit uw diepe slaapfase wordt gescheurd.

Sommige slaap-apps fungeren ook als Slaapmiddel. Ontspannende melodieën en natuurgeluiden begeleiden je zachtjes in slaap en helpen je in slaap te vallen en in slaap te blijven. Een melding informeert je over de bedtijd die je hebt ingesteld.

Veel modellen of armbanden kunnen ook als holistisch worden gebruikt Gezondheidstracker kan worden gebruikt. Met functies zoals de bepaling van zuurstofverzadiging en hartslag meso is een apparaat een essentieel hulpmiddel voor sport.

Batterij

De slaaptracker wordt ’s nachts gebruikt, dus de levensduur van de batterij moet op zijn minst deze duur dekken. Veel trackers houden zelfs meerdere dagen zonder dat er kosten in rekening worden gebracht. Dit komt omdat ze ook kunnen worden gebruikt in de Vrije tijd zijn ontworpen. Hier wordt de tracker niet gemaakt voordat hij naar bed gaat, maar verzamelt hij continu gegevens. Het is anders als je alleen je slaap wilt monitoren. Hier kan een lager batterijvermogen voldoende zijn.

Gemak

Aangezien de tracker enkele uren wordt gedragen, moet het nodige comfort en een goed draagcomfort worden gewaarborgd. Dit is afhankelijk van de Verwerking En dat Materiaal Idealiter is de tracker niet storend en beperkt hij je niet tijdens het slapen. Last but not least, de Grootte cruciaal.

Ontwerpen

Naast een goed draagcomfort speelt natuurlijk het uiterlijk een rol. Trackers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Zo kunt u het model kiezen dat u het beste bevalt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Wat is een slaaptracker?

Een slaaptracker is een apparaat dat is uitgerust met sensoren die je slaap monitoren. Een fitnessarmband of een volgring is hiervoor even geschikt. Met de registratie van de individuele slaapfasen kunnen slaapgedrag en slaapkwaliteit gemakkelijk worden geanalyseerd via uw smartphone.

Hoe werkt een slaaptracker?

Slaaptrackers registreren je bewegingen en pulseren via sensoren en bepalen op deze manier de slaapfase. Afhankelijk van de activiteit kan onderscheid worden gemaakt tussen lichte slaap, diepe slaap en REM-fase.

Voor wie is een slaaptracker geschikt?

Als je slaapproblemen hebt, kun je een slaaptracker gebruiken om slaappatronen te analyseren. Een overzicht van de eIndividuele slaapfasen en hun duur geven informatie over de kwaliteit van de slaap. Mogelijke slaapstoornissen kunnen door verschillende maatregelen worden verholpen.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

Apotheken Umschau: Het onderzoek in het slaaplaboratorium.
Barmer: Kunnen slaaptrackers en slaapapps een positief effect hebben op de slaap?
RBB De meting van slaap.

Laatste update op 22.10. / Affiliate Links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts