DIT is hoe een slaapdagboek je helpt in slaap te vallen


Gezonde slaap
maart 15, 2023

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, dan kan een slaapdagboek je helpen. Maar waarom? We geven je vier goede redenen waarom een slaapdagboek zinvol is voor slaapproblemen.

Een vrouw zit op het bed en houdt een slaapdagboek bij.
Een slaapdagboek bevat een aantal goede oplossingen voor slaapproblemen. Beeld: Pexels/cottonbro studio

Heb jij ook problemen met inslapen of inslapen? Voordat u naar een arts gaat en mogelijk medicatie krijgt voorgeschreven, kunt u ook verschillende huismiddeltjes en gezonde alternatieven proberen. Want vaak komt het door bijvoorbeeld de slaapkamertemperatuur, verkeerde voeding of slechte slaaphygiëne.. Vooral bij dat laatste punt kan een slaapdagboek je helpen. Maar er zijn nog andere redenen om een dagboek bij te houden voor slaapproblemen met slaapproblemen.

Wil je meer redenen weten voor slaapproblemen? Lees dan ons artikel: “Slaapproblemen: 7 redenen voor onrustige nachten”

4 redenen voor een slaapdagboek

1. Het kalmeert je

Heb je vaak last van een carrousel van gedachten bij het in slaap vallen en kun je je gedachten niet losrukken van je werk of een ander probleem? Dan kan het boek je helpen om in slaap te vallen, want daar schrijf je ook je Zorgen en problemen komen binnen en dit leidt ertoe dat je met deze factoren omgaat voordat je in slaap valt. Als je in bed ligt, zijn je gedachten meestal netjes en helder, wat het voor jou gemakkelijker maakt om in slaap te vallen.

2. Het is een avondritueel

Als je regelmatig een slaapdagboek bijhoudt, is dit een leuk ritueel voordat je in slaap valt. En niets houdt meer van ons lichaam dan rituelen. Want dan weet hij: Na dit ritueel slaap je en begin je melatonine aan te maken. Dit bevordert het in slaap vallen. Belangrijk: Je moet de vermoeidheidssignalen van je lichaam niet negeren. Anders ben je weer wakker en is het hele ritueel uitgedoofd.

3. Het toont je je bedtijden

En over regelmatigheden gesproken. Je lichaam vindt het ook fijn als je regelmatig tegelijk naar bed gaat. Als je een slaapdagboek bijhoudt, kun je na een paar dagen zien of je echt regelmatig tegelijk naar bed gaat. en dan kun je het volgen. En regelmatige bedtijden zijn een van de belangrijkste slaaphygiënes voor een goede nachtrust.

4. Je kunt je slaap analyseren

Maar je kunt niet alleen je slaaptijden controleren met je slaapdagboek. Zo kun je ook zien welke zorgen en gedachten je regelmatig van slaap beroven en deze specifiek aanpakken. En je kunt het boek ook uitbreiden en bijvoorbeeld ’s avonds je maaltijden opschrijven.. Dan kun je zien welk voedsel je wakker kan houden, omdat verschillende voedingsmiddelen ook de slaap kunnen verstoren.

Trouwens, slaapdagboeken zijn op veel openbare plaatsen gratis beschikbaar als PDF-downloads. Bijvoorbeeld op de website van Stiftung Gesundheitswissen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts