Effectief dutje: 5 tips voor een goede powernap


Gezonde slaap
maart 10, 2023

Een effectief dutje en de wereld is weer in orde. Of ben je na een powernap altijd vermoeider dan ervoor? Misschien doe je iets verkeerd. In ons artikel vertellen we je hoe je het goed kunt doen.

Effectief dutje: Jongeman die indommelt op een bureaustoel.
Een effectief dutje kan vermoeide ledematen doen herleven. Beeld: iStock/mihailomilovanovic

Kinderen moeten wel, maar willen niet. Volwassenen willen vaak wel, maar kunnen dat niet: een effectief dutje ’s middags zou voor veel mensen een echte hulp zijn. Het kan ongelooflijk ontspannend zijn om ’s middags je ogen kort te sluiten. Maar je moet het wel goed doen.

Want het kan ook gebeuren dat je je na de powernap meer op wielen voelt dan ervoor. Dan heb je iets verkeerd gedaan. Want hoe grappig het ook klinkt, er zijn enkele factoren die het middagdutje verstoren of die ervoor zorgen dat het korte dutje niet zo ontspannend is als het zou moeten zijn. We zullen je vertellen hoe je een effectief dutje kunt doen.

Effectief dutje: Hoe het werkt!

Om het meeste uit je middagdutje te halen, zijn er een paar tips die we je hier willen geven. Bijvoorbeeld een effectief dutje nooit langer dan 30 minuten ga, want na ongeveer 40 minuten begint de diepe slaap. Als je hieruit ontwaakt, is het voorbij met het herstel.

  1. Ga niet in bed of op de bank liggen. Dit verleidt je om te stoppen. Ga in plaats daarvan op je comfortabele stoel zitten, leun en zet je voeten omhoog.
  2. Maak de kamer niet donkerder. Ook dit verleidt je om door te slapen.
  3. Werk je op kantoor? Heel goed doe gewoon je dutje op je bureaustoel. Leun achterover en vouw je armen. Het mooie ervan: voordat je in slaap valt, zakken je armen langs je zij naar beneden en word je wakker. Zelfs Thomas Edison kende deze truc om in slaap te vallen.
  4. Drink een kopje koffie voordat je gaat dutten. De cafeïne werkt na ongeveer 30 minuten en maakt je dan wakker, maar stoort je niet om in slaap te vallen.
  5. Een alarm instellen. Je slaapt dus zeker niet langer dan 30 minuten. Maar er is ook enige zelfdiscipline nodig. Na het aanbellen is het belangrijk om direct op te staan.
  6. Let op de omgevingstemperatuur. Het mag niet te warm zijn. Dit herinnert je lichaam aan de aaibare warmte van het dekbed en verleidt je om verder te slapen. De beste temperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden.

Als je de punten ter harte neemt, voel je je na een powernap niet meer opgereden. Integendeel, je zult je batterijen opladen, dat beloof ik. Zo doe je een effectief dutje!

De truc met de sleutelhanger

Volgens de legende heeft Thomas Edison de powernap uitgevonden. Hij ging altijd ’s middags in een bed liggen en liet een hand uit bed hangen met zijn sleutelhanger. Als hij te diep in slaap viel, liet zijn hand de sleutelhanger los, zodat deze op de grond viel. Als gevolg hiervan werd de uitvinder wakker – en werd opgefrist.

Of de legende waar is, kan niet worden bevestigd, de truc daarentegen werkt echt. Je kunt het ook doen met twee ballen of iets anders in je hand. Hiermee voorkom je natuurlijk dat je wegzakt in een diepe slaap.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts