Epigenetische klok: SO je genen verjongen


Slaap Nieuws
13 oktober

Sinds 2013 kan de wetenschap onze genetische leeftijd bepalen aan de hand van onze genen – en die hoeft niet overeen te komen met onze biologische leeftijd. Nu heeft een onderzoeker een manier gevonden om de zogenaamde epigenetische klok terug te draaien. We vertellen je hier hoe.

Epigenetische klok: Een vrouw, half jong, half oud.
Met de juiste levensstijl moet het mogelijk zijn de epigenetische klok terug te draaien. Afbeelding: iStock/master1305

Eenvoudig gezegd is de epigenetische klok de levensklok van onze genen. In sommige gevallen kan de leeftijd van onze genen sterk verschillen van onze biologische leeftijd. Onderzoekers kunnen dus – tot op 3,6 jaar nauwkeurig – de leeftijd van onze genen bepalen. ware leeftijd van ons lichaam berekenen. En deze leeftijd hangt sterk samen met onze manier van leven.

De laatste bevinding werd onlangs gepubliceerd door de Menselijk geneticus en biostatisticus Steve Horvath in een proefstudie. Hij verdeelde 43 gezonde mannen tussen 50 en 72 jaar gedurende acht weken in twee groepen. De ene groep moest blijven leven zoals voorheen, de andere groep moest regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slapen. Het resultaat: de tweede groep was in staat hun epigenetische klok 1,96 jaar terug te draaien. Hoe?

Epigenetische klok: SO je genen verjongen

Dus in slechts acht weken kon een groep proefpersonen hun epigenetische klok bijna twee jaar terugdraaien? Als je nu hetzelfde wilt doen: Hier zijn alle gedragsregels uit de studie.

  1. SportenMinstens 30 minuten beweging per dag is een must. Joggen en zwemmen zijn waarschijnlijk de beste sporten.
  2. Voldoende slaap: Je moet minstens zeven uur slaap per nacht krijgen. Andere studies hebben al aangetoond dat zeven uur de ideale hoeveelheid slaap per nacht is voor de meeste mensen.
  3. Eet gezondVerminder dierlijke eiwitten en koolhydraten en verhoog de hoeveelheid groenten.
  4. Geef jezelf een eetpauzeTussen 19.00 uur ’s avonds en 07.00 uur ’s ochtends mag u niets eten en alleen water drinken als u dorst heeft.

Hoe serieus is het onderzoek?

Eén ding mag niet vergeten worden in alle opwinding over de epigenetische klok. De studie van Steve Horvath is een pilotstudie. Met andere woorden, het is een onderzoek dat in eerste instantie geen betekenis heeft, maar slechts de basis vormt voor verder onderzoek.

Maar: De bovenstaande punten zijn zeker niet nutteloos. Ook al komt de “fontein van de jeugd” zeker niet uit, talrijke andere studies hebben al bewezen dat lichaamsbeweging, voldoende slaap, een gezonde voeding en het vermijden van laat eten een positief effect op ons lichaam hebben. Je doet dus zeker iets goeds voor jezelf en je lichaam, ook al verjong je jezelf niet echt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts