Slaapproblemen
13 juni
Als je ’s nachts last hebt van slaaptekort, zijn de dagen een marteling. Je hebt zware oogleden en geeuwt de hele tijd. Welke symptomen en vooral welke gevolgen blijvend slaapgebrek heeft, is voor velen niet duidelijk. We verduidelijken.

Rond 20 tot 30 procent van de Duitsers lijdt af en toe aan slaapgebrek door slaapstoornissen. Zo’n vijf procent kampt zelfs met permanente slaapstoornissen. Dit is precies de reden waarom het onderwerp al vele jaren het onderwerp is van medisch onderzoek.
De wetenschap krijgt vandaag de dag nog steeds nieuwe inzichten. Onlangs hebben onderzoekers zelfs gesuggereerd dat voldoende en rustgevende slaap ’s nachts Effectiviteit van een vaccinatie Verbeterd. Maar wat zijn de symptomen van slaapgebrek? En vooral: Welke gevolgen kan blijvend slaapgebrek hebben? Deze vragen worden hieronder behandeld.
Hoe ontstaat slaapgebrek?
Gebrek aan slaap is voornamelijk het gevolg van een gebrek aan of stressvolle slaap. Het lichaam komt niet urenlang tot rust – er is een gebrek aan herstel. Er zijn veel redenen waarom we last kunnen hebben van slaapstoornissen. Naast psychologische oorzaken zoals
Er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn van slaapstoornissen. Deze omvatten de volgende ziekten:
Daarnaast zijn er andere, ongedefinieerde gebeurtenissen, zoals alcohol- of drugsmisbruik, medicatie, lawaai of jetlag. Sommige oorzaken, zoals jetlag, zijn meestal slechts tijdelijk en worden na een paar nachten overwonnen. Anderen kunnen goed worden behandeld, zoals bruxisme, slaapwandelen of nachtelijk urineren. Complex wordt een behandeling van ernstige ziekten, zoals depressie of slaapapneu.
Symptomen van slaapgebrek
Bij slaapgebrek moet je kiezen tussen Symptomen en gevolgen onderscheiden. Hoewel de symptomen meestal verontrustend zijn, laten ze geen blijvende schade achter en verdwijnen ze zodra je geen last meer hebt van slaapgebrek. Naast vermoeidheid en uitputting omvat dit psychologische symptomen zoals:
- Voorstelling
- gebrek aan concentratie,
- Prikkelbaarheid
- innerlijke rusteloosheid,
- Gebrek aan motivatie.
Lichamelijke aandoeningen kunnen ook voorkomen, waaronder:
- brandende en droge ogen,
- Rillen
- Hoofdpijn
- Tederheid.
Gevolgen van slaapgebrek
Als het gaat om de gevolgen van slaapgebrek, moet een onderscheid worden gemaakt tussen korte- en langetermijneffecten. Terwijl gevolgen op korte termijn ook effecten hebben, bijvoorbeeld: op onze hersenen en ons immuunsysteem , ze zijn niets dat niet kon worden aangepakt met voldoende uren en regelmatige slaap. De directe effecten van slaapgebrek zijn onder meer:
- Ernstige slaperigheid overdag
Degenen die ’s nachts niet goed slapen, hebben overdag meestal last van ernstige vermoeidheid overdag. In het ergste geval treedt microslaap op, wat een groot gevaar kan zijn voor de betrokkene en andere weggebruikers, vooral tijdens het rijden. Je leest hier meer over in ons artikel: “Microslaap: oorzaken en waarschuwingssignalen”. - Zwak immuunsysteem
Een van de eerste effecten van slaapgebrek is de verzwakking van het immuunsysteem. Mensen die regelmatig ’s nachts wakker liggen en niet slapen, worden vaak verkouden of snuiven snel. Dit komt door het verzwakte immuunsysteem. Dit wordt ’s nachts versterkt tijdens de diepe slaap. Als dit ontbreekt, kan het immuunsysteem niet regenereren. - Lage prestaties
Mensen die last hebben van te weinig slaap zijn niet zo efficiënt als goed uitgeruste mensen. Concentratieproblemen, verstrooidheid en prikkelbaarheid zijn slechts enkele van de symptomen van gebrek aan prestaties als gevolg van een gebrek aan slaap. - Hypertensie
Sterker nog, met een permanent gebrek aan slaap, begint hoge bloeddruk snel. Als de slaapduur jaren onder de slaapduur ligt die het lichaam nodig heeft, kan hoge bloeddruk leiden tot tal van andere hart- en vaatziekten. Meer hierover volgt in de volgende sectie over langetermijneffecten van gebrek aan slaap.
Langetermijngevolgen verschijnen pas na jaren of zelfs decennia van slaapgebrek. Om dit te doen, moet u de korte termijn gebruiken Negeer consequent symptomen. Slaapstoornissen hoeven echter niet permanent op te treden om gevolgen op lange termijn te veroorzaken. Op de lange termijn verhoogt een gebrek aan slaap het risico op:
- Depressies
Degenen die regelmatig last hebben van slaapgebrek verhogen hun risico op depressie. Dit komt vooral door het feit dat de Stresshormoon cortisol wordt helemaal niet gedolven of te weinig ’s nachts. Hierdoor staat ons lichaam vrijwel onder “permanente stress”. Dit zet de geestelijke gezondheid onder druk. Omdat depressie ook kan leiden tot slaapstoornissen, bevinden mensen met een depressie zich vaak in een gevaarlijke vicieuze cirkel van gebrek aan slaap als gevolg van depressie en depressie als gevolg van gebrek aan slaap. - Lijnen
Vooral bij slaapgebrek door slaapapneu neemt het risico op een beroerte enorm toe. In de meeste gevallen helpt alleen een gerichte behandeling van de nachtelijke ademhalingsonderbrekingen om het risico op een beroerte te verminderen. Zogeheten CPAP Therapieën Bewezen. Een ademhalingsmasker zorgt ’s nachts voor een lichte overdruk en houdt zo de luchtwegen vrij. - De ziekte van Alzheimer
Degenen die op middelbare leeftijd last hebben van slaapgebrek verhogen het risico op dementie op oudere leeftijd. Althans, dat is wat een onderzoek van de glymfatisch systeem dichtbij. Dit systeem vergroot de ruimte tussen onze zenuwcellen tijdens de nachtelijke uren en levert zo een belangrijke bijdrage aan het reinigen van onze hersenen. Onderzoekers ontdekten dat bij mensen met slaapstoornissen de hoeveelheid bèta-amyloïde afzettingen tussen zenuwcellen in de loop van de jaren toeneemt. Deze afzettingen worden ervan verdacht de ziekte van Alzheimer te bevorderen. - Parkinson
Als de REM-slaap wordt verstoord, veroorzaakt dit niet alleen een gebrek aan slaap, maar bevordert het ook het risico op de ziekte van Parkinson. Een REM-slaapstoornis kan aanwezig zijn als mensen die getroffen zijn door RBD (REM slaap gedragsstoornis) – d.w.z. de spieren ontspannen niet tijdens de REM-slaap. Vervolgens wordt het opgeslagen Alfa-synucleïne in de hersenen en dit wordt verdacht van het veroorzaken van de ziekte van Parkinson. Een paar jaar later ontwikkelt 80 procent van alle mensen ouder dan 60 jaar met RBD de ziekte van Parkinson. - Hart- en vaatziekten
Ook hier speelt slaapapneu een doorslaggevende rol. Mensen die ’s nachts permanent last hebben van slaapgebrek als gevolg van slaapapneu hebben meestal een verhoogde bloeddruk, die, indien onbehandeld, kan leiden tot tal van ziekten, zoals een hartaanval of hartritmestoornissen.
Hoe kan ik slaapgebrek bestrijden?
Slaapstoornissen en het bijbehorende gebrek aan slaap kunnen vaak worden tegengegaan met eenvoudige mechanismen. Hier zijn een paar tips over hoe je je slaap kunt verbeteren:
- Drink thee die je helpt in slaap te vallen. Er zijn verschillende soorten thee die vermoeidheid bevorderen omdat ze bijvoorbeeld enzymen bevatten. U kunt erachter komen welke soorten thee u kunnen helpen in ons artikel “Deze 4 soorten thee helpen u in slaap te vallen”
- Zorg voor een goede slaaphygiëne. Dit verwijst naar bepaalde regels die je toepast voordat je naar bed gaat. Omdat ons lichaam van routines houdt. Een goede slaaphygiëne zorgt voor een regelmatig “slaapschema”. Meer tips over slaaphygiëne lees je in ons artikel.
- Probeer slaaptraining. Er zijn oefeningen die je kunnen helpen om beter in slaap te vallen. Wat er al heel lang voor kinderen bestaat, is ook logisch voor volwassenen. Een goede slaaptraining zorgt voor een rustgevende nachtrust. Bekijk ons artikel “Slaaptraining – ook handig voor volwassenen”.
- Eet ’s avonds niet te zwaar. Mensen hebben vaak last van slaapstoornissen omdat ze ’s avonds te zwaar en rijk eten. Dan liggen ze uren wakker en vragen zich af waarom ze niet in slaap kunnen vallen. Vermijd daarom voedingsmiddelen met veel vet en koolhydraten voordat je naar bed gaat. Dit belast de maag. En als je maag uren moet werken, kun je niet slapen. Ons artikel “Problemen met in slaap vallen? Vermijd deze 10 voedingsmiddelen” vertelt je andere voedingsmiddelen die je niet moet eten voor het slapengaan.
- Zorg voor de juiste kamertemperatuur. Vooral in de winter is het ’s nachts te warm in de slaapkamer van velen. Dit gaat naar herstel, omdat je lichaam er druk mee is.Het is belangrijk om de temperatuur in evenwicht te brengen. Daarnaast geeft het lichaam meer melatonine af in een koele omgeving. Het hormoon wordt niet voor niets het “slaaphormoon” genoemd. In “Slaap beter: dit is de optimale slaaptemperatuur”, zeggen we wat onderzoekers denken dat de optimale slaaptemperatuur is.
- Koop een verzwaarde deken. Bijvoorbeeld van Cura van Zweden. Verzwaarde dekens maken het gemakkelijker voor u om in slaap te vallen en in slaap te blijven, omdat hun gewicht een kalmerend effect heeft.
- Nekkussen kan je nek tijdens de slaap verlichten en zo bijdragen aan een meer rustgevende nachtrust. Goede nekkussens zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij FMP Matratzenmanufaktur.
Er zijn veel andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om slaapgebrek te voorkomen. Ons artikel “Tips om in slaap te vallen – Hoe kan ik mijn slaap duurzaam verbeteren?” geeft je nog veel meer tips over hoe je slaapstoornissen kunt voorkomen.
Verschil: gebrek aan slaap en slaapgebrek
Gebrek aan slaap mag niet worden verward of gelijkgesteld met slaapgebrek. Hoewel deze twee staten veel gemeen hebben, zoals de weinig uren slaap ’s nachts en de soms extreme vermoeidheid overdag. Gezondheid lijdt ook aan beide soorten slaapgebrek.
Maar terwijl de oorzaken van slaapgebrek altijd onbedoeld optreden door de getroffen persoon, Slaapgebrek veroorzaakt door mensen zelf. Slaaptekort kan worden veroorzaakt door buitenstaanders (bijvoorbeeld door marteling) of veroorzaakt door de getroffen persoon (bijvoorbeeld door bingewatchen tot in de ochtenduren).
Voor ons lichaam maakt het geen verschil of je ’s nachts gewild of ongewild bent slaapt niet. Hij reageert in beide staten hetzelfde. U kunt meer lezen over slaapgebrek in ons artikel: “Slaapgebrek: oorzaken en verschillen in slaapstoornis”.
Bij ernstige slaapstoornissen: raadpleeg een arts!
Al onze tips tegen slaapgebrek gaan ervan uit dat je geen ernstige ziekte Lijden. Het is één ding om ’s avonds te zwaar te hebben gegeten en een ander ding om bijvoorbeeld last te hebben van slaapapneu of depressie.
Aarzel niet om een arts te raadplegen als u aanhoudende slaapstoornissen heeft. Zo’n vijf procent van alle Duitsers lijdt aan een permanente slaapstoornis, maar het aantal niet-gemelde gevallen is vele malen hoger. Een arts kan niet alleen medicijnen voorschrijven die u kunnen helpen met uw slaapproblemen, maar u ook manieren bieden om uit de slaapstoornis te komen.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Bronnen:
Gezondheidsinformatie: slaapproblemen en slaapstoornissen (slapeloosheid).
Max Planck Instituut voor Psychiatrie: Slaapstoornissen.
Ärzteblatt: Gebrek aan slaap op middelbare leeftijd kondigt later risico op dementie aan.
MSD Manual: Onderzoek van de patiënt met slaapstoornissen of verstoringen van het slaap-waakritme.
Duitse Vereniging voor Neurologie: Goede slaap beschermt de hersenen – slechte slaap bevordert Alzheimer en Parkinson.