Gelijmde ogen in de ochtend: oorzaken, symptomen, hulp


Slaapproblemen
22 september

Gelijmde ogen in de ochtend duiden meestal op een infectie. De oorzaken zijn even divers als onaangenaam. In ons artikel gaan we tot op de bodem uit van de verschillende ziekten en noemen we (snel) hulp.

Jonge vrouw heeft 's ochtends ogen gelijmd en wrijft erover.
Iedereen die ’s ochtends regelmatig gelijmde ogen heeft, moet medische hulp zoeken. Beeld: iStock/triocean

Wat slaapzand in de hoeken van je ogen in de ochtend is volkomen normaal. Weg van het ongevaarlijke slaapzand zijn Plakkerige ogen zijn vaak een teken van infectie. Naast een snelle, acute behandeling met verschillende huismiddeltjes, kan een arts of een arts u in dit geval helpen. Maak je geen zorgen, een onderzoek is meestal snel en onproblematisch.

Welke soorten oogziekten er zijn, hoe u de verschillende ziekten kunt onderscheiden en welke huismiddeltjes het lijden kunnen verlichten, leert u in dit artikel. En natuurlijk hoe je ooginfecties kunt voorkomen.

Wat gebeurt er met onze ogen?

Kortom, gelijmde ogen zijn een defensieve reactie van ons lichaam door vreemden. De slijmerig-kleverige substantie (mucine genoemd) wordt geproduceerd door ons bindvlies – om precies te zijn door de Meibomische klieren –Geproduceerd. Normaal gesproken is de vloeistof bedoeld om onze ogen vochtig te houden.

In het geval van permanente irritatie van het oog door vreemde lichamen, of het nu stof, bacteriën of virussen zijn, is er een overproductie van mucine, die zich vervolgens in de ooghoeken en aan de boven- en onderrand van het oog nestelt. Overdag zijn plakkerige ogen dan ook zelden een probleem.. Gelijmde ogen in de ochtend ontstaan doordat je de oogleden ’s nachts had gesloten.

Gelijmde ogen: wat zijn de oorzaken?

Waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte als oorzaak van gelijmde ogen is de bekende Conjunctivitis. Het is ook de meest voorkomende reden voor oogslijm. Er moet echter een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende ontstekingen:

Virale conjunctivitis

Bij virale conjunctivitis (virale conjunctivitis) wordt de ontsteking van het bindvlies meestal veroorzaakt door het adenovirus. In dit geval is het een besmettelijk virus, dat overgedragen van persoon op persoon Wordt. Of het nu gaat om direct contact of besmette voorwerpen. Het adenovirus veroorzaakt ook de onaangename ooggriep. Je kunt hier meer over lezen in de rubriek over ooggriep.

Bacteriële conjunctivitis

In tegenstelling tot virale conjunctivitis, kan bacteriële conjunctivitis (bacteriële conjunctivitis) worden veroorzaakt door verschillende bacteriën die de schuld geven aan oogontsteking. In de meeste gevallen zijn de volgende bacteriën verantwoordelijk voor conjunctivitis: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae en Haemophilus. Bacteriën zijn ook besmettelijk en worden voornamelijk verspreid door direct contact van zieke of gestreste personen.

Allergische conjunctivitis

Allergische conjunctivitis wordt veroorzaakt door verschillende Allergenen in de lucht Veroorzaakt. Een allergie kan worden veroorzaakt door pollen, grassen en bomen, maar dierenhaar, bedmijten en schimmelsporen kunnen ook allergische conjunctivitis veroorzaken.

Naast conjunctivitis kunnen de volgende ziekten gelijmde ogen veroorzaken:

Ooglidontsteking

Ooglidontsteking (blefaritis) wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. De meest voorkomende zijn: Staph verantwoordelijk voor het feit dat het ooglid wordt aangetast en de oogontsteking veroorzaakt.

Oculaire herpes

Deze hoornvliesinfectie wordt veroorzaakt door de Herpes simplex virus | uitgebracht. De ziekte kan ook de iris aantasten. Zoals bijna alle virale ziekten wordt oculaire herpes (herpes keratitis) van persoon tot persoon doorgegeven.

Hoornvliesontsteking

Deze oogontsteking is ook Mycotische keratitis genaamd. Meestal veroorzaakt door letsel aan het hoornvlies – bijvoorbeeld door een splinter of ander vreemd lichaam – waarin de schimmels Candida albicans en Aspergillus kunnen doordringen.

Acanthamoeba keratitis

Dit is een parasitaire Infectie (amoebe keratitis) van het oog met de acanthamoeba. De oogontsteking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de slechte hygiëne van contactlenzen ontstaan. Zwemmen met contactlenzen kan ook de ziekte veroorzaken.

Hok

Een stye wordt meestal vervangen door een verstopte meibomklier (talgklieren voor oogvloeistof). In dit geval is de trigger hiervoor vaak een ontstoken wimper.

Ooggriep

Ooggriep is een virale ziekte van het bindvlies en het hoornvlies van het oog. Net als virale conjunctivitis, de Ooggriep veroorzaakt door adenovirussen. Het veroorzaakt niet alleen gelijmde ogen, maar is ook extreem besmettelijk. De ooggriep is niet te behandelen. Het moet vanzelf verdwijnen, wat tot twee weken kan duren.

Ogen gelijmd door make-up

Het kan voorkomen dat bij het aanbrengen van oogschaduw, kajal of mascara deeltjes ervan onopgemerkt in het oog terechtkomen. Hierdoor kan het voorkomen dat je oog met veel traanvocht deze vreemde voorwerpen uit het oog probeert te verwijderen. In de ochtend kunnen de ogen worden gelijmd, hoewel er geen ziekte is. Om ervoor te zorgen dat u geen gelijmde ogen krijgt door te veel traanvocht, houdt u de volgende punten aan:

  1. Gebruik alleen kajal, mascara of oogschaduw die geen parfums gebruikt. Deze kunnen bovendien het oog irriteren en traanvocht laten ontsnappen. Gelijmde ogen worden vervolgens voorgeprogrammeerd.
  2. Reinig borstels en sponzen regelmatig. Bacteriën en de fijnste vuildeeltjes hopen zich daarin op, wat vervolgens conjunctivitis kan veroorzaken. Dan is een bezoek aan de oogarts onvermijdelijk.
  3. Als u een ontsteking in de binnenste ooglidrand heeft, onthoud u dan van kajal. Het kan de ontsteking verergeren. Over het algemeen moet je de ooglidrand altijd goed van kajal reinigen, anders kan het gebeuren dat je de meibomklier lijmt.
  4. Gebruik oogdruppels een half uur voor het aanbrengen van mascara. Met oogdruppels voorkom je onnodige irritatie van het oog.

Houd er rekening mee dat een allergie of intolerantie voor make-up ook ’s ochtends kleverige ogen kan veroorzaken.

Uitweiding: Wat is de meibomklier?

De meibomische klier is een kleine klier op de Binnenkant van de onderste, binnenste ooglidrand. Het is vernoemd naar zijn ontdekker en arts Hendrik Meibom genaamd. De afscheiding die eruit voortkomt vermengt zich met het traanvocht en vormt een traanfilm die niet zo snel verdampt.

Gelijmde ogen door contactlenzen

Contactlenzen kunnen er ook voor zorgen dat je ’s ochtends gelijmde ogen hebt. Dit gebeurt vooral als de contactlenzen niet goed worden schoongemaakt en zich dagenlang ontwikkelen. Bacteriën, stofdeeltjes en andere vreemde voorwerpen (oud slaapzand, make-upresten) in de onderliggende traanfolie. Dan zijn de ogen ’s avonds en ’s nachts zo geïrriteerd dat ze veel traanvocht produceren en dat plakt ze tot de ochtend aan elkaar. Hier helpt alleen een regelmatige, grondige reiniging van de contactlenzen.

Aandacht: Het maakt niet uit welke reden je last hebt van gelijmde ogen, het is beter om een oogarts te raadplegen om mogelijke ziekten of de verschillende ooginfecties uit te sluiten of ergere stadia van oogziekte. Een oogarts kan je ook helpen met diepere vragen.

Gelijmde ogen: de symptomen

Alle ziekten hebben gemeen dat ze kleverige ogen veroorzaken. Verschillen in consistentie en kleur worden in elke sectie vermeld. De andere symptomen zijn echter soms heel verschillend. en kan informatie geven over welk type oogziekte het is.

  • Virale conjunctivitis
    Na vijf tot twaalf dagen incubatie vormt zich een waterige afscheiding op de zeer geïrriteerde ogen, die als tranen tevoorschijn komt. Follikels kunnen zich vormen op het bindvlies. In het geval van een ernstige ziekte wordt een vreemd lichaamsgevoel toegevoegd. Zelfs een wazig zicht komt dan vrij vaak voor. Zelfs jaren later – nadat de conjunctivitis is verdwenen – kan vertroebeling van het hoornvlies optreden, wat leidt tot stralingsringen in het zicht.
  • Bacteriële conjunctivitis
    Binnen twaalf tot 48 uur raken de ogen ontstoken en treedt een etterende afscheiding op.Et. De ogen worden sterk voorzien van bloed en hebben veel kleine bloedende vlekjes (petechiën). Ook is een sterke zwelling van het oog vaak te verwachten. Naarmate de ziekte vordert, kunnen conjunctivale perforatie en blindheid optreden.
  • Allergische conjunctivitis
    Allergische conjunctivitis komt meestal seizoensgebonden voor en wordt gekenmerkt door ernstige jeukende ogen, lekkage van waterige oogafscheidingen en ogen met een hoge bloedtoevoer. Er kan ook gevoeligheid zijn voor licht en zwelling. Zie ook de typische symptomen van een allergie.
  • Ooglidontsteking
    Bij blefaritis treden jeuk en verbranding van de ooglidranden altijd op. Daarnaast is er gevoeligheid voor licht en een vreemd lichaamsgevoel. Kleine puisten in de wimperfollikels komen ook vaak voor. Zwelling komt ook vaak voor, net als waterig water geven van de ogen.
  • Oculaire herpes
    Oculaire herpes is ook een terugkerende ziekte. In het geval van de eerste infectie staat een sterk gevoel van vreemd lichaam op de voorgrond. Tegelijkertijd verschijnen gevoeligheid voor licht en ernstig rode ogen. Soms zijn er blaren te zien op het ooglid. De getroffenen kunnen slechter zien. Als de ziekte opnieuw optreedt, zijn meestal kleine verwondingen aan het hoornvlies van het oog te zien. Er kan onomkeerbaar verlies van gezichtsscherpte zijn.
  • Hoornvliesontsteking
    Roodheid, verhoogde tranenvloed en de afscheiding van etterende oogafscheidingen zijn de meest voorkomende symptomen van hoornvliesontsteking. Tegelijkertijd treedt extreme gevoeligheid voor licht op.
  • Acanthamoeba keratitis
    Ook hier is er een vreemd lichaamsgevoel in het oog. Een wazig zicht en een krampachtige ooglidsluiting behoren ook tot de symptomen. Als de ziekte niet wordt behandeld, is er een risico op ontsteking van de iris, de dermis en het hoornvlies van het oog.
  • Hok
    Gezwollen oogleden, ernstige roodheid en een gevoel van spanning in het getroffen gebied zijn de symptomen van de stye. Naarmate de ziekte vordert, kan er etterende afscheiding en ongemak zijn bij het knipperen.

Wat kan ik doen aan gelijmde ogen?

Heb je ’s ochtends gelijmde ogen en weet je niet wat je moet doen? Als u pijn heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts. De arts zal het u dan vertellen Antibiotica, Cortison of andere geneesmiddelen in de vorm van Oogdruppels, Zalven of Tabletten en een passende behandeling voorschrijven.

Maar afgezien daarvan, wat kun je zelf doen? De volgende tips bieden je extra hulp en kunnen ook gebruikt worden met gelijmde ogen door contactlenzen of make-up.

  1. Allereerst moet u de ogen gebruiken met een Spoel zoutoplossing (normale oogdruppels) om weer te kunnen zien. Als u geen zoutoplossing bij de hand heeft, is water ook mogelijk.
  2. Reinig je ogen met kamille. Om dit te doen, kun je kamillethee zetten, laten afkoelen, een handdoek of make-up remover dopen en zachtjes van binnenuit in je ogen wrijven. Naast reiniging heeft kamille vaak ook een pijnstillend effect. Maar wees voorzichtig: Gebruik alleen biologische kamillethee en alleen als u gegarandeerd niet allergisch bent.
  3. Belangrijk: Wrijf nooit met je blote handen over het aangedane oog, omdat je handen veel bacteriën bevatten. Gebruik slechts één doek en gooi de doek dan weg.
  4. Gebruiken koude kompressen (virale en allergische conjunctivitis) om pijn en symptomen te verlichten.
  5. Gebruiken warme kompressen (ooglidontsteking) om pijn en symptomen te verlichten.
  6. Gebruiken geen contactlenzen.
  7. Draag in de nabije toekomst geen make-up.

Wat moet er nog meer worden overwogen in het geval van een oogziekte?

Je hebt medicijnen gekregen, maar vraagt je af of je iets aan de gelijmde ogen kunt doen? Ja, want er zijn ook tips die je in gedachten kunt houden als je lijdt aan een oogziekte:

  1. Nogmaals, wrijf nooit met je blote handen in je ogen. Hier is het echter precies andersom: je oog bevat veel bacteriën of virussen, die je vervolgens binnenkrijgt en met je handen verspreidt.
  2. Gebruiken regulier handdesinfectiemiddelom verdere infecties te voorkomen.
  3. Deel geen handdoeken en kussens met anderen.
  4. Vermijd zwemmen in zwembaden en zwembaden en ga niet naar de sauna.
  5. Gebruiken geen contactlenzen.
  6. Gebruiken geen make-up, geen crèmes en geen poeder. Ze kunnen per ongeluk in het oog komen en de symptomen verergeren.

Kan ik een ooginfectie voorkomen?

Omdat de veroorzakende bacteriën en virussen op alle oppervlakken te vinden zijn, kun je niet veel doen behalve de bekende hygiënemaatregelen. Was regelmatig je handen. Vooral na het gebruik van openbare voorzieningen, zoals toiletten, trams, metro’s en bussen. Pas ook op dat je niet te vaak naar jezelf kijkt. Dit vermindert het risico op infectie.

Als iemand uit uw kennissenkring of vrienden lijdt aan een van de genoemde ziekten en gelijmde ogen heeft, vermijd direct contact aan hem. De meeste ooginfecties zijn zeer besmettelijk en kunnen bij het minste contact worden overgedragen.

Belangrijk: Als je het gevoel hebt dat er een probleem is met de ogen, was dan altijd ’s ochtends Haal het slaapzand grondig uit je ogen. Het bevat vaak al virussen of bacteriën, die dan na verloop van tijd een ontsteking kunnen worden.

Wat moet ik doen als mijn kind gelijmde ogen heeft?

Je eigen kind zien met gelijmde ogen is altijd een moeilijk gezicht om te verdragen. Als uw kind last heeft van oogontsteking en ’s ochtends plakkerige ogen heeft, probeer dan eerst de ogen voorzichtig vrij te wrijven met een warm-vochtige zachte doek. Ga dan direct naar de kinderarts voor behandeling. Hij kan de nodige medicatie voorschrijven aan je kleintje.

Om niet besmet te raken, moet u ofwel altijd Handschoenen die je achteraf weggooit of na elk contact je handen wast. Vermijd het aanraken of zelfs splitsen van de handdoeken en laat je kind in deze tijd niet in je bed slapen. Beperk fysiek contact tot een minimum, ook al is het oneindig moeilijk.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:

MSD Manual: Overzicht van conjunctivitis.
Gezondheidsinformatie: Conjunctivitis.
Infectiebescherming: ooginfecties.
Ärzteblatt: Keratokonjuntivitis epidemica.

Recent Posts