Gezond slapen
11 oktober
Ons lichaam herstelt bijzonder goed tijdens de diepe slaap. De eenvoudige berekening is dus: Meer diepe slaap staat gelijk aan meer herstel. Ja, gezonde slaap kan soms zo eenvoudig zijn. We vertellen je hoe je meer diepe slaap kunt krijgen.

Gezonde slaap is verdeeld in vier verschillende slaapfasen op:
1. de inslaapfase
Het bepaalt de de eerste minuten van onze slaap. Hier sluit het lichaam de ademhaling, bloeddruk en pols af.
2. de lichte slaapfase
Het maakt 50 procent van onze slaap is het belangrijkste deel van onze slaap. We kunnen hier heel gemakkelijk wakker worden.
3. de diepe slaapfase
Hier ons lichaam regenereert. We zijn erg moeilijk wakker te krijgen.
4. de REM-fase
Tijdens deze fase dromen we. Het is genoemd naar de term “Rapid Eye Movement”.
Wil je meer weten over de fasen en wat ze doen in ons lichaam? Lees dan ons artikel over slaapfasen.
Gezonde slaap met meer diepe slaap
Met een paar trucjes kunt u de diepe slaapfase verhogen en zo uw lichaam meer regeneratie gunnen. Dit is vooral belangrijk op oudere leeftijdwant dan worden de diepe slaapfases steeds korter.
1. routines vaststellen
Ons lichaam doet niets liever dan routines. Dit geldt ook voor in slaap vallen. Gezonde slaap heeft dus ook slaaproutines nodig. Dit omvat bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd naar bed gaan. Of creëer een ritueel om in slaap te vallen, zoals het lezen van een boek of het drinken van thee (maar wees voorzichtig met het soort thee dat u kiest. We hebben een aantal heerlijke theeën voor u hier).
2. regelmatig bewegen
Voor het volgende geldt: een gezonde slaap is het meest gebaat bij beweging, maar een wandeling dient ook zijn doel. Het is belangrijk dat u ten minste vijf keer per week gedurende ten minste 30 minuten oefening. Dit zal uw energieniveau verhogen, wat uw diepe slaap zal verlengen. U moet er echter voor zorgen dat de fysieke activiteit ten minste twee uur voor het slapengaan plaatsvindt, of beter nog, drie uur. Anders is je lichaam nog te bedraad.
Storende factoren elimineren
Het is de moeite waard om een slaapdagboek bij te houden. Hier kunt u registreren of u bijvoorbeeld ’s nachts wakker bent geworden door harde geluiden. In het beste geval kunt u deze geluiden dan uitschakelen, anders kunnen oordopjes de moeite waard zijn. Het bijhouden van je slaappatronen met fitnesstrackers of smartwatches kan je ook helpen.omdat ze precies registreren wanneer je wakker wordt (ongemerkt door jou).
4. Ga in bad.
Een bad voor het slapengaan is de ideale manier om echt moe in bed te vallen. De extra warmte geeft je lichaam vooraf een gevoel van veiligheid. U kunt het beste een temperatuur kiezen tussen 35 en 37 graden. Ons lichaam houdt het meest van deze temperaturen. Maar ga niet meteen na je bad naar bed, anders krijg je het te warm en ga je zweten. Er moet een half uur zitten tussen bad en bed.
Hoe zit het met kunstmatige melatonine?
Melatonine supplementen worden steeds populairder. Melatonine is ons slaaphormoon en draagt bij tot een rustige slaap. Kun je gewoon het hormoon nemen en daarmee je slaap verbeteren? Helaas niet, zegt psychotherapeut en somnoloog dr. Hans Günter Weeß.Als we de wetenschappelijke gegevens over melatonine bekijken, komen we tot de conclusie dat kunstmatige melatonine eigenlijk niet effectief is.
Gezond slapen kan dus niet zomaar met pillen. Melatonine wordt geproduceerd in onze hersenen en wordt er ook centraal door geregeld. Of kunstmatige melatonine bereikt waar onze hersenen het nodig hebben is zeer de vraag.. Als u meer wilt weten over kunstmatige melatonine en het hele interview met Dr. Hans Günter Weeß wilt lezen, lees dan ons artikel: “Melatonine om in slaap te vallen: hoe goed zijn melatoninepreparaten?
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Dr. phil- Dipl.-Psych. Hans Günter Weeß is psychotherapeut, somnoloog en hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde van de Pfalzklinikum Klingenmünster. Hij doceert aan de universiteit van Koblenz-Landau (WIPP) en is sinds 2008 bestuurslid van de Duitse vereniging voor slaaponderzoek en slaapgeneeskunde.
In zijn boek “Schlaf wirkt Wunder: Alles über das wichtigste Drittel unseres Lebens” geeft hij talrijke tips en trucs voor een ontspannen en rustgevende slaap. Op de website schlafensiebesser.de biedt Dr. Weeß online cursussen aan voor een betere slaap.