Goede slaap ondanks kou: hoe lavendelolie helpt


Slaap Nieuws
23 november 2022

Een vervelende verkoudheid kan ons beroven van onze laatste zenuw – vooral als we niet in slaap kunnen vallen of ’s nachts in slaap kunnen blijven vanwege een verstopte neus. Maar is goed slapen mogelijk ondanks een verkoudheid? We leggen uit hoe lavendelolie helpt.

Een fles lavendelolie voor een goede nachtrust ondanks de kou.
Goed slapen ondanks een verkoudheid? Is mogelijk met lavendelolie. Beeld: iStock/juefraphoto

Vooral als we ziek zijn, is een goede nachtrust belangrijk voor ons lichaam. Terwijl we slapen, kunnen onze immuuncellen beter werken, wat op zijn beurt het immuunsysteem versterkt. Maar vaak is bij een verkoudheid ’s nachts slapen uit den boze: vooral de verstopte neus voorkomt dat we ademen, waardoor we problemen hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Maar wat kunnen we eraan doen?

Goede slaap ondanks kou: hoe lavendelolie helpt

Als je ondanks een verkoudheid voldoende slaap wilt krijgen, kan lavendelolie de oplossing zijn. Niet voor niets is lavendel in 2020 uitgeroepen tot medicinale plant van het jaar: de plant heeft onder andere ontstekingsremmende, desinfecterende en ontspannende eigenschappen. De essentiële oliën en flavonoïden hebben een bijzonder gunstig effect op onze gezondheid.

Toegepast als koude olie zorgt lavendelolie ervoor dat vastzittend slijm in de luchtwegen wordt losgemaakt en kan worden opgehoest. De aanwezige stoffen linalool en linalylacetaat geven lavendel zijn ontspannende werking, wat het voor ons ook gemakkelijker maakt om in slaap te vallen – ondanks de verkoudheid. Studies hebben ook aangetoond dat lavendel, ongeacht de gezondheidstoestand, een positief effect heeft op de slaapkwaliteit.

Om te profiteren van het positieve effect, kunt u een paar druppels lavendelolie toevoegen aan een Neusstoombad of ligbad geef en inhaleer of sprenkel de olie op een zakdoek en leg deze naast het kussen om te slapen.

Trouwens: Naast lavendelolie kunnen ook andere essentiële oliën zoals eucalyptus of tea tree olie het slapen tijdens een verkoudheid verbeteren.

Verzachtende werking van lavendel

Door zijn kalmerende en ontspannende werking is lavendel niet alleen een populaire helper voor een goede nachtrust ondanks verkoudheid of slaapstoornissen, maar ook nerveuze rusteloosheid en angst. Er zijn tal van doseringsvormen, bijvoorbeeld:

Ingenomen helpt de plant het beste. Door de geur ontwikkelen badadditieven en geuroliën ook een licht effect.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts