Gratis slaap app: 5 gratis digitale helpers


Gezonde slaap
10 oktober

In ons hectische dagelijkse leven komt de slaap vaak te kort. De schaarse nachtrust moet daarom des te efficiënter zijn – bijvoorbeeld dankzij technische hulpmiddelen. Wanneer een slaap-app gratis beschikbaar is, lijkt perfecte slaap binnen handbereik. Maar elektronisch toezicht is niet voor iedereen goed.

Smartphone en smartwatch met slaap app.
Welke slaap app is gratis? We vertellen en geven je tips. Afbeelding: iStock/AndreyPopov

In principe zijn er verschillende Slaap app heeft drie hoofdfuncties: helpt u in slaap te vallen met zachte geluiden, helpt u wakker te worden en registreert en analyseert uw slaap. De meeste slaap-apps bieden ten minste twee van deze functies.

Als je je slaap wilt laten opnemen en analyseren, moet je dan meestal een echt polsbandje naar bed dragen, dat tijdens je slaap je polsslag en bloeddruk meet, een slaapanalyse uitvoert en de verzamelde gegevens naar je smartphone stuurt. De bijbehorende app maakt dan een echt gebruikersprofiel met statistieken en gegevens over een langere periode.

Zoals je misschien al geraden hebt, zijn deze apps meestal niet echt gratis, want je moet de bijbehorende polsband kopen.

Slaap app: gratis slaapproblemen behandelen?

De vraag is hoe een slaap-app kan helpen. Geef niet toe aan de misvatting dat je met een slaap-app slaapproblemen of zelfs slaapstoornissen kunt genezen. Echte slaapstoornissen zijn een zaak voor de dokter. Milde problemen met inslapen daarentegen kunnen in ieder geval met een app worden opgespoord en aangepakt.

Aanbieders bieden vaak een gratis versie met basisfuncties en een premium versie waarvoor een vergoeding wordt gevraagd. De laatste kan veel meer. Probeer maar eens uit hoe de gratis versie van de slaap-app bevalt. Als u niet tevreden bent, kunt u de app gewoon weer verwijderen.. Het kost niets – in de ware zin van het woord.

De smartphone moet dicht bij het bed zijn om de meeste apps te laten werken, maar hij kan in vliegtuigmodus staan.

Deze slaap apps zijn gratis

Als je slaapproblemen hebt, waarom probeer je dan geen app? We stellen je voor aan verschillende gratis slaap-apps:

Slaapcyclus: Slaaprecorder

Sleep Cycle registreert gratis uw slaap en wekt u in uw lichte slaapfase. Daarvoor voer je vooraf allerlei gegevens in, zodat Sleep Cycle weet in welke slaapfase je zit en wanneer. De betaalde versie biedt nog meer functies en ook een slaaphulp en uitgebreide slaapmonitoring. Sleep Cycle: Sleep Recorder is beschikbaar in de App Store en op Google Play.

Slaaptimer

Sleep Timer speelt uw favoriete muziek af om u te beschermen tegen omgevingsgeluiden. Als je een stream bekijkt, zal de app ook het scherm voor je uitschakelen. De app voorkomt ook dat je ’s nachts per ongeluk wordt gewekt of anderszins wakker wordt. In de gratis versie moet je wat reclame voor deze dienst dulden, maar er staat wel een wekker op. Beschikbaar voor Android op Google Play.

Slaaptracker: Slaapregistratie

Met de slaaptracker kunt u niet alleen uw slaapfasen en uw slaapgedrag laten analyseren, er is ook een goede bewaking van uw hele slaapcyclus. Het registreert ook of u snurkt en hoe lang en luid u snurkt. De app bevat ook een wekker en timer. Beschikbaar voor de iPhone in de App Store.

Slaap Tracker: Slaap Analyse

De Sleep Tracker registreert ook uw slaapgedrag. Dit gaat van snurken tot de verschillende slaapcycli. Deze slaapmonitoring creëert een multifunctioneel beeld van uw slaap met verschillende analysegegevens. Daarnaast kan de app verschillende rustgevende geluiden afspelen, zoals regen of vogelgezang. Beschikbaar voor Android op Google Play.

SleepWatch

Perfect voor je Apple Watch, maar werkt ook voor je smartphone. Maar je kunt deze app het beste gebruiken met je smartwatch. SleepWatch begint met het monitoren van uw slaap zodra u in slaap valt en analyseert uw slaappatronen gedurende de nacht. Alle gegevens worden geanalyseerd, zoals je hartslag of geluiden die je maakt tijdens je slaap. Een alarm en witte ruis kunnen ook worden gebruikt in de app. Maar let op: de app is alleen beschikbaar in het Engels. Beschikbaar in de App Store.

De verschillende slaapfases:

Wat wordt er eigenlijk opgenomen in een slaap-app? Om te weten welke gegevens belangrijk zijn, moet je weten hoe onze slaap werkt. In het algemeen is de slaap verdeeld in slaapcycli. Een slaapcyclus is verdeeld in vier slaapfasen:

  1. De inslaapfaseHier slapen we nog niet echt, maar hartslag en ademhaling zijn al tot rust gekomen. De hersenen komen ook langzaam tot rust.
  2. De lichte slaapfase: Hier slapen we al – hoewel nog niet in diepe slaap. We zijn makkelijk wakker te krijgen, maar polsslag, ademhaling en hersenactiviteit zijn erg laag. De spieren zijn ontspannen.
  3. Diepe slaapWaarschijnlijk de belangrijkste fase in de hele cyclus. Dit is wanneer ons lichaam regenereert. Spieren zijn vrijwel uitgeschakeld, hersenactiviteit is op zijn laagst.
  4. De REM-fase: Hier dromen we. We verwerken de afgelopen dag. Hersenactiviteit is zeer hoog, maar spieren en ademhaling zijn in absolute ruststand.

We doorlopen vier tot zes van zulke cycli gedurende de nacht. Trouwens, er zijn verschillende ziektes – zoals REM-slaapgedragsstoornis – waarbij verschillende functies werken niet zoals het hoort tijdens de slaapzoals het hoort: Slaapwandelen of praten tijdens de slaap behoren daartoe. Dergelijke aandoeningen worden ook wel parasomnieën genoemd. U kunt meer lezen over de verschillende slaapfasen in ons artikel.

Vloek of zegen: slaapanalyses

Het bijhouden van de eigen slaap kan een ruwe oriëntatie geven, maar vervangt meestal niet een goed bijgehouden individueel handgeschreven slaapdagboek. Maar vooral in het geval van slapeloosheid (moeite met inslapen of doorslapen) doet het vaak meer kwaad dan goed.

“Dit kan leiden tot een speciale vorm van slaapproblemen. de orthosomnia“, waarschuwt slaapcoach Markus Kamps. “Mensen die problemen hebben met inslapen doen vaak veel moeite met het bijhouden en vergelijken van cijfers. te veel druk en kan daardoor nog slechter in slaap vallen”.

Markus Kamps, slaapcoach en gespecialiseerd docent voor beddengoed en matrassen, adviseert particulieren en bedrijven, geeft workshops en seminars ( Hij ziet zichzelf als een slaapadviseur met een passie en beheert de informatiewebsite slaapcampagne.com.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts