Slaapproblemen
februari 8,
Velen grijpen naar hun smartphone, tablet of laptop in bed. De meeste mensen weten dat deze gewoonte niet gezond is. Een deel van de schuld wordt ook herhaaldelijk bij het blauwe licht gelegd. Ons artikel verduidelijkt of blauw licht echt schadelijker is voor onze slaap dan andere soorten licht.

Steeds meer mensen hebben last van slaapproblemen of zelfs slaapstoornissen. De redenen waarom mensen steeds meer moeite hebben om in slaap te vallen zijn talrijk. Van stress tot slechte slaaphygiëne tot simpele dingen zoals een slaapkamer die te warm is of te vettig eten.
Keer op keer krijgt blauw licht de schuld van onze slaapproblemen. Wat is het met dit licht dat het is voor onze Gezondheid zo problematisch is? We zullen je vertellen waarom blauw licht zo ongezond is en wat onze slaap beïnvloedt.
Wat is blauw licht?
Licht bestaat uit elektromagnetische straling, die is samengesteld uit verschillende spectra van golflengten. Als deze straling niet wordt gebroken, nemen we licht waar als wit. Pas als het licht op het oppervlak van deeltjes breekt, kunnen we de verschillende kleurcomponenten zien. Net als een regenboog, die ontstaat doordat het licht breekt tot waterdruppeltjes van de atmosfeer.
Blauw heeft een zeer korte golflengte maar een zeer hoge energie. In eerste instantie betekent dit alleen dat het sterker breekt dan bijvoorbeeld rood licht. Trouwens: Alleen omdat we blauw licht niet ongebroken waarnemen in wit licht, verandert dit niets aan het feit dat het ook blauw licht bevat.
Wat betekent blauw licht voor ons?
Blauw licht heeft twee effecten op het menselijk lichaam. Vanwege de hoge energie-inhoud is blauw licht giftig voor onze ogen. Het valt de retinale cellen en hoornvliescellen in het oog aan. Het tweede effect betreft onze slaap, omdat we blauw licht bij daglicht waarnemen – via de ogen, maar ook over de huid – ons lichaam geeft geen melatonine af. Het slaaphormoon geeft ons lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.
Dus als we onszelf ’s nachts in bed blootstellen aan blauw licht, geeft ons lichaam minder of helemaal geen melatonine af, omdat het niet erkent dat we moeten (en willen) slapen. Tot zover de theorie. Dus kan blauw licht, net als daglicht, onze melatoninespiegels beïnvloeden? Blijkbaar niet, want ondertussen hebben wetenschappers het op het gebied van melatoninesecretie helemaal helder gegeven.
Studies over blauw licht
Omdat monitoren, smartphones en tablets veel blauw licht uitzenden en we nu veel tijd voor deze apparaten doorbrengen, hebben veel studies het onderwerp behandeld. Het uniforme inzicht: Blauw licht van elektronische apparaten beïnvloedt onze melatoninespiegels en dus ons circadiane ritme (d.w.z. onze slaap-waakcyclus) niet veel en niet meer dan andere lichtbronnen. Hier zijn een paar studies in detail:
- Een Amerikaanse studie naar de effecten van licht op het circadiane ritme. Vraag: Heeft kunstlicht invloed op het slaap-waakritme van de mens? Resultaat: De studie kon niet bewijzen dat kunstlicht invloed heeft op het slaap-waakritme van de mens.
- Een andere Amerikaanse studie onderzocht het effect van kleurtemperatuur op de slaapkwaliteit van jonge volwassenen. Vraag: Heeft een verandering in de kleurtemperatuur van elektronische schermen invloed op de slaap van jongvolwassenen? Resultaat: De deelnemers zonder elektronisch apparaat sliepen niet beter dan de deelnemers met een elektronisch apparaat.
- Een andere studie keek of de nachtmodus van de iPhone de slaapkwaliteit van tieners verbetert. Er werden drie groepen onderzocht: een groep zonder smartphone, een groep met nachtmodus en een groep zonder nachtmodus. Het resultaat: Er was geen betekenisDe verschillen tussen de twee groepen die een smartphone gebruikten. Een verbetering van de slaapkwaliteit wordt dus niet gegeven door de nachtmodus. De beste slaapkwaliteit werd echter gevonden bij adolescenten die helemaal geen smartphone gebruikten.
Verdere studies zijn hieronder te vinden onder de bronnen. Alle studies over dit onderwerp hebben echter twee problemen.: Aanvankelijk observeerden de wetenschappers de proefpersonen slechts meer dan één bepaalde periode. Er zijn tot nu toe geen langetermijnstudies. Daarom is het nog niet definitief uit te sluiten dat blauw licht op de lange termijn geen sterker (negatief) effect heeft op onze melatoninespiegels. Bovendien werden de meeste studies gebruikt te weinig onderwerpen voor representatieve resultaten. In sommige gevallen werden slechts 16 deelnemers onderzocht. Dit is duidelijk niet genoeg voor een zinvolle studie.
Maakt blauw licht ons bijziend?
Hoewel het erop lijkt dat blauw licht onze slaap niet verstoort, is er nog een ander probleem met kortgolvig licht. Zoals hierboven vermeld, is blauw licht giftig voor onze ogen. Het valt de retinale cellen en hoornvliescellen in onze ogen aan. Vooral kinderen lopen risico omdat hun ogen het blauwe licht nog niet kunnen filteren.
Terwijl de ogen van volwassenen ongeveer 50 procent van het blauwe licht kunnen onderscheppen, dringt het licht honderd procent door in de ogen van kinderen. Een ander probleem: Nieuwere apparaten gebruiken steeds meer schermen met een hoge resolutie en hoogenergetische lichtbronnen. Dit betekent dat er steeds sterkere straling in onze ogen stroomt.
Wat te doen tegen blauw licht?
De beste gedragsregel tegen blauw licht is natuurlijk om elektronische apparaten uit de slaapkamer of kinderkamer te weren. Als deze stap te groot is of als je niet zonder de avondbedreiking wilt in de vorm van een serie of een film, dan is de zogenaamde “Nachtdienstmodus” van het apparaat.
Smartphones hebben al heel lang de nachtmodus en ook tablets en laptops volgen dit voorbeeld. In de nachtmodus wordt het blauwe licht uitgeschakeld door het apparaat, waardoor het scherm in eerste instantie wordt veroorzaakt licht groenig Verschijnt. Maak je geen zorgen, dit gevoel is na een paar seconden verdwenen.
Dit helpt bij slaapproblemen
Als je last hebt van slaapproblemen, zijn er enkele tips die je ter harte kunt nemen voor een betere nachtrust.
- Let op de slaaptemperatuur. In het beste geval is dit tussen de 16 en 19 graden.
- Let op je dieet en vermijd vettig, zwaar voedsel voor het slapengaan.
- Maak rituelen, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar een podcast.
- Schrijf een dagboek. Dit organiseert de gedachten en laat je rustiger slapen.
Wil je meer tips voor een goede nachtrust? Lees dan ons artikel over slaaphygiëne. Als u permanent lijdt aan slaapstoornissen en geen van onze tips kan u helpen, ga naar een arts. Het kan je helpen bij acute slaapproblemen.
Nog een tip: Laat uw smartphone, tablet of laptop uit de slaapkamer. Want of blauw licht nu schadelijk is of niet, één ding is zeker goed voor je: je leert uit te schakelen in de slaapkamer. En dat is het belangrijkste voor een goede nachtrust!
Bronnen:
National Library of Medicine: Heeft een uur helder of kortgolvig gefilterd tabletschermlicht een betekenisvol effect op de alertheid, slaap en het functioneren overdag van adolescenten voor het slapengaan?
National Library of Medicine Beschermend effect van blauwlichtschildbrillen voor volwassenen tegen lichtvervuiling door zelf-lichtgevende apparaten die ’s nachts worden gebruikt.
National Center for Biotechnology Information Hongerhormoon en slaapreacties op het ingebouwde blauwlichtfilter op een elektronisch apparaat: een pilotstudie.
Science Direct: Twee uur ’s avonds lezen op een zelf-lichtgevende tablet versus het lezen van een fysiek boek verandert de slaap niet na blootstelling overdag aan fel licht.
Deutschlandfunk Nova: Kortgolvig blauw licht maakt ons kortzichtig.