Heeft melatonine bijwerkingen?


Slaapproblemen
14 juni

Heb je moeite om in slaap te vallen en wil je daarom melatonine proberen? Geen probleem. Of heeft melatonine bijwerkingen die gevaarlijk kunnen zijn? Lees hier wat Neuroloog Dr. med. Wolf-Oliver Krohn over de bijwerkingen van melatonine zegt.

Als melatonine bijwerkingen veroorzaakt, kan het gevaarlijk zijn voor de getroffenen.
Als melatonine bijwerkingen veroorzaakt, is voorzichtigheid geboden! Beeld: Unsplash

Kan melatonine bijwerkingen veroorzaken? Dat hangt ervan af, zegt onze expert.. “Melatonine lijkt niet gevaarlijk te zijn met een bepaalde consumptieaanbeveling en frequentie. De bijwerkingen van kortdurend gebruik zijn voornamelijk ochtendmoeheid, nachtmerries en hoofdpijn. Langetermijneffecten zijn grotendeels onbekend,” zegt neuroloog Dr. med. Wolf-Oliver Krohn.

Andere bijwerkingen die in de literatuur worden genoemd zijn misselijkheid, nervositeit en maagklachten, maar ook brandend maagzuur, droge mond, buikpijn, gewichtstoename, zweten en opvliegers (meer over melatonine in ons slaaplexicon).

Melatonine – bijwerkingen mogelijk

In de bijsluiter van het hormoon staat dat tot tien op de 10.000 patiënten Duizeligheid, verminderde gezichtsscherpte en Desoriëntatie kan optreden. Daarnaast worden de volgende zaken genoemd: Stemming. Deze kunnen variëren van rusteloosheid en nervositeit tot angst, slaperigheid en lethargie. Met maximaal tien van de 1000 mensen, Hypertensie vaststellen.

Op Mensen met hart-en vaatziekten ritmestoornissen kunnen optreden of ongemak op de borst dat uitstraalt naar de arm. Als u al een verhoogde bloeddruk of hartaandoening heeft, moet u de Controleer de bloeddruk vakerzolang hij melatonine slikt.

Wat te doen bij bijwerkingen?

Ziet u een van de onschadelijke bijwerkingen van melatonine, het enige wat je hoeft te doen is wachten tot de verontrustende symptomen voorbij zijn. Kwelt u zichzelf misschien met buikpijn? Probeer ze te kalmeren met een rustgevende kruidenthee of zachte warmte.

Verergeren of aanhouden de symptomen bijwerkingen bij het nemen van melatonine? langer dan 24 uur U moet echter een arts raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen ernstige ziekte achter zit. Als melatonine bijwerkingen voor u veroorzaakt, probeer dan andere hulpmiddelen voor slapeloosheid. Ons artikel “Waarom kan ik niet slapen? – Oorzaken en Hulp” somt verschillende oplossingen op.

Zijn er allergische reacties op melatonine?

Helaas wel. Als uw huid rood wordt en jeukt, kunt u reageren allergisch op melatonine. In dit geval moet u voor de zekerheid een arts raadplegen.

Zonder omwegen naar de dokter, moet u extreme roodheid en piepende ademhaling op huid en slijmvliezen. Heeft u ook Kortademigheid of een Zwakte van de bloedsomloop met duizeligheid en Wees pessimistisch of Diarree en Braken, het kan een levensbedreigende allergie of zelfs een allergische shock zijn. In dit geval moet u stoppen met de behandeling met melatonine direct annuleren en de Spoedarts (telefoon 112).

Hoe melatonine correct te gebruiken

Om grotendeels bijwerkingen te voorkomen bij het gebruik van melatonine, zijn er een paar dingen om te overwegen:

  • De het juiste moment voor het nemen van melatonine is één tot twee uur voor het slapengaan.
  • Kortom, je moet het hormoon gebruiken niet langer dan drie maanden lang van toepassing.
  • Als je ’s nachts wakker wordt, moet je geen tweede dosis Neem melatonine. Anders kan het gebeuren dat het effect tot op de dag aanhoudt. Dit zou een fatale bijwerking van de voorbereiding zijn, omdat je niet moe wilt zijn en overdag, maar ’s nachts wilt slapen.
  • Of melatonine wenselijk isHet is belangrijk op te merken dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake milieubescherming heeft ingediend. juiste dosering van het hormoon. In dit geval wordt trouwens gezegd: Veel helpt niet veel. Integendeel, als je melatonine in te hoge doses inneemt, kan dit leiden tot een overstimulatie van je melatoninereceptoren, waardoor ze minder gevoelig worden voor het hormoon. Dit zou betekenen dat je moeite om in slaap te vallen zou blijven bestaan.
  • Ook al lijkt het misschien verleidelijk om voor het middagdutje gewoon wat melatonine te nemen en dan snel naar sluimerland te gaan. Laat maar! Het lichaam breekt geleidelijk het hormoon melatonine af – dat wil zeggen, de ingenomen Melatonine werkt min of meer vele uren. In dit opzicht kunt u zich ’s middags moe voelen. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je je ’s avonds fit voelt, want dan neemt alleen het hormooneffect af en ben je weer terug met slaapproblemen. Bovendien zijn de melatoninespiegels het laagst gedurende de dag, wanneer het licht is. Op hun beurt kunnen mensen die in ploegendienst werken of last hebben van een jetlag profiteren van dit effect. Als ze ’s avonds melatonine nemen, kunnen ze geleidelijk terugkeren naar een normale slaap-waakcyclus.

Interacties van melatonine

Melatonine kan niet alleen bijwerkingen hebben, maar ook interacties met andere medicijnen en stoffen.

Interactie 1: fluvoxamine en ciprofloxacine

U mag het slaaphormoon niet tegelijkertijd gebruiken als Fluvoxamine (voor depressie) en Ciprofloxacine (voor bacteriële infecties). In zo’n geval werkt het hormoon langer en sterker. Het versterkt ook de slaperige en oogverblindende effecten van andere geneesmiddelen.

Idealiter, voordat u melatonine inneemt, moet u bij uw huisarts controleren of hij het hormoon in uw specifieke geval aanbeveelt. Ieder mens is anders, iedereen heeft een ander lichaam, de een heeft deze reeds bestaande aandoening, de ander heeft dat. Dit is vooral belangrijk als het volgende u zorgen baart:

Je hebt een Auto-immuunziektezoals Multiple sclerose of reumatoïde artritis, d.w.z. een ziekte waarbij de afweer van het lichaam is gericht tegen zijn eigen weefsels. Als uw nieren of lever onvoldoende werken, moet u zeker een arts raadplegen voordat u melatonine inneemt.

Interactie 2: alcohol en nicotine

Het is niet aan te raden om gelijktijdige inname van alcohol en melatonine. Het slaaphormoon heeft in dit geval een zwakker effect.

Rokers breken melatonine sneller af dan niet-rokers. Iedereen die het medicijn neemt en vervolgens stopt met roken, moet daarentegen een verhoogd melatonine-effect verwachten.

Melatonine wordt niet gedekt door de ziektekostenverzekering

Op 13 juni trad het besluit van het Federaal Paritair Comité (G-BA) in werking, volgens welke preparaten die melatonine bevatten niet hoeven te worden gedekt door zorgverzekeraars. Dit betekent dat geneesmiddelen op recept met melatonine ook door de patiënt zelf moeten worden overgenomen. De reden: Er zijn onvoldoende evidence-based gegevens dat melatonine oraal ingenomen een effect heeft op slaapstoornissen.

Uitgesloten zijn de preparaten Circadin® en Slenyto®, die reeds is opgenomen in de catalogus van uitkeringen van de wettelijke ziektekostenverzekeringen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

De neuroloog dr. Wolf-Oliver Krohn is als patiëntenconsulent betrokken bij de Duitse Hersenstichting (www.hirnstiftung.org) – een non-profit organisatie die voorlichting geeft over neurologische aandoeningen en patiënten helpt met medische vragen.

Bronnen:

Stiftung Warentest: Drugs in de test: Hormoon melatonine
MIT Nieuws: Wees gerust: MIT-studie bevestigt de waarde van melatonine als slaapmiddel

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts