Helende stenen in de slaapkamer: ondersteunen ze echt de slaap?


Gezonde slaap
januari 26, 2023

Aanhangers van de helende steentheorie zweren erbij. Bepaalde helende stenen – correct geplaatst in de slaapkamer – moeten zorgen voor een betere en gezondere slaap. Is dat zo? Kunnen helende stenen in de slaapkamer de slaap verbeteren?

Helende stenen in de slaapkamer op een houten plank.
Kunnen helende stenen in de slaapkamer de slaap verbeteren? Beeld: Unsplash/Sarah Brown

Edelstenen met helende eigenschappen zijn al duizenden jaren bekend. In Duitsland beschreef dichteres al Hildegard von Bingen in de 11e eeuw het effect van verschillende stenen. En in het oude China werd zwavel 5000 jaar geleden al beschouwd als een helende steen.

En vandaag? Amethisten, fluorieten en rozenkwarts zouden nog steeds een effect hebben. Of het nu gaat om hoofdpijn, gastro-intestinale of rugpijn: Er zijn helende stenen voor elke kwaal. Welke helende stenen in de slaapkamer hun effect moeten ontvouwen en of er bewijs is voor hun effect, zul je nu ontdekken.

Helende stenen in de slaapkamer: Deze stenen zijn er

Niet alle stenen zijn geschikt voor de slaapkamer. We presenteren alleen de helende stenen in de slaapkamer, waarvan ook wordt gezegd dat ze een overeenkomstig effect hebben.

  • Rozenkwarts: Wordt verondersteld om slechte gedachten los te laten en helpt stress te verminderen.
  • Granaat: Vaak gebruikt voor slaapwandelen. Het is bedoeld om de slaper te kalmeren en het risico op slaapwandelen te minimaliseren.
  • Seleniet: Vaak gebruikt voor snurken. Het zou moeten helpen om nachtelijk zagen te minimaliseren door het neus- en keelgebied te openen.
  • Bergkristal: Als snurken al is uitgegroeid tot een echte slaapapneu, val dan terug op het bergkristal. Het zou het keelgebied nog meer moeten openen, waardoor de energie nog beter kan stromen.

Geen bewijs dat helende stenen werken in de slaapkamer

Omdat de theorie van helende stenen zo oud is, zijn er ook talloze studies over. Helaas is het mogelijk geweest om geen studie bewijst het effect van de stenendat gaat niet verder dan het placebo-effect. Als voorbeeld: Als je gelooft dat een helende steen in de slaapkamer stress vermindert, ontspan je automatisch – als gevolg daarvan neemt het gevoel van stress juist af.

Het probleem is dat de helende steen naar believen kan worden vervangen. Zolang de gebruiker in het effect gelooft, kan hij ook een stuk hout of een elk ander object in de slaapkamer. Het effect wordt veroorzaakt door de persoon zelf.

TrouwensHet placebo-effect werkt ook wanneer mensen weten dat ze een placebo nemen. Dit is bewezen door tal van studies.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts