Helpt warme melk met honing echt om in slaap te vallen?


Gezonde slaap
7 oktober

Iedereen heeft wel eens problemen om in slaap te vallen. Het hoeft niet meteen behandeld te worden. Je kunt beter beginnen met de beproefde huismiddeltjes die je grootmoeder gebruikte om je te helpen. Ze maakte bijvoorbeeld warme melk met honing om in slaap te vallen.

Warme melk met honing op een houten tafel.
Is warme melk met honing een elixer om in slaap te vallen? We vroegen het aan een expert. Afbeelding: iStock

Een glas warme melk met honing en je zult goed slapen. We hebben deze zin waarschijnlijk allemaal meer dan eens gehoord. Maar zit er enige waarheid in dit oude gezegde? We hebben te maken met Voedingsdeskundige Jutta Schmolke sprak met ons over de vraag of dit huismiddeltje echt iets voorstelt of dat het gewoon een fabeltje is.

Heb je eigenlijk wel gehoord over Nachtmelk gehoord? Van deze bijzondere melk wordt gezegd dat het een echte melatonine-booster is. In ons artikel “Helpt nachtmelk bij het inslapen?” gaan we dieper in op deze nieuwe trend en vragen we ons af of het kan helpen bij slaapstoornissen.

Helpt melk met honing echt bij slaapstoornissen?

Het antwoord op de vraag is: ja. “De combinatie van melk en honing biedt in sommige opzichten al een goede basis voor een slaapmutsjeDe warme melk bevat het aminozuur Tryptofaandie dankzij de honing bijzonder goed door ons lichaam wordt opgenomen”, verklaart Jutta Schmolke, gediplomeerd ecotrofoloog. Bovendien verzacht honing de keel en voorkomt het nachtelijke hoest.

Zij wijst er echter op: “Tryptofaan is het voorstadium van het slaaphormoon Melatonine. Ons lichaam neemt echter niet zoveel tryptofaan op met een kop warme honingmelk. Het aminozuur heeft alleen een slaapverwekkend effect in grotere hoeveelheden..”

Toch kunt u, zelfs zonder liters honingmelk in uw lichaam te gieten om in slaap te vallen, iets aan uw slapeloosheid doen met een enkel kopje van het heerlijke huismiddeltje. Jutta Schmolke maakt het duidelijk: “De warmte van het zoete slaapmutsje is gewoon goed voor je en geeft je een gevoel van welzijn. Gevoel van veiligheid – gewoon omdat herinneringen uit het verleden worden gewekt: Wie bijvoorbeeld als kind van zijn ouders een kopje warme melk met honing kreeg voordat hij in slaap viel, heeft waarschijnlijk ook als volwassene baat bij dit huismiddeltje.”

De kracht van herinneringen

Trouwens, je kunt je hersenen ook stimuleren met een ander positief psychologisch effect van kinderrituelen Door naar luisterboeken te luisteren om in slaap te vallen, bijvoorbeeld, zoals je vroeger als kind deed met audiocassettes. Dit zorgt ervoor dat je lichaam serotonine vrijmaakt. En serotonine wordt ’s nachts in ons lichaam ook gedeeltelijk omgezet in melatonine. Dit geeft je niet alleen een veilig gevoel, het helpt je ook om sneller in slaap te vallen. Meer informatie over serotonine vindt u in ons artikel: “Serotonine: waarom het belangrijk is voor een goede nachtrust”.

Hoe makkelijk het is om warme melk te maken om mee in slaap te vallen

Voedingsdeskundige Jutta Schmolke weet de juiste hoeveelheid en mengverhouding voor uw slaapmutsje: “Voeg in een glas met 200 milliliter verwarmde melk een theelepel honing toe, die oplost in de warme melk.” Het beste is om de lauwe honingmelk in kleine slokjes te drinken voor het slapen gaan.

Dit recept zorgt voor een heerlijke smaakkick

Warme melk met honing is op zich al heerlijk. Maar je kunt dit heerlijke drankje een extra kick geven, door het recept te verfijnen. Hier komt een warme melk met honing die je keer op keer wilt maken.

Ingrediënten:

  • 1/2 liter melk
  • 3 el honing
  • 1/2 theelepel kaneel
  • een kruidnagel
  • wat spuitcrème
  • een snufje pompoenkruiden

Voorbereiding:

Verwarm eerst de melk. Roer vervolgens de drie eetlepels honing door de warme melk. Roer tot slot de halve theelepel kaneel en de kruidnagel erdoor. Voor een extra kick sprenkel je er wat room overheen en breng je alles op smaak met een snufje Pumpkin Spice. U kunt het kruid bijvoorbeeld op Amazon kopen.

Natuurlijk kun je de pompoenkruiden vooraf door de room scheppen, maar de echte smaakkick van dit recept komt wanneer je de room en de kruiden door de warme melk roert. Echt heerlijk!

Warme dranken helpen je in slaap te vallen

Warme melk met honing helpt eigenlijk bijna nog meer dan de ingrediënten door de warmte. Daarom is een warme thee voor het slapen gaan ook goed voor je. De volgende, bijvoorbeeld, hebben een echt slaapverwekkend effect Lavendel of valeriaan thee. Het is bewezen dat ze de zenuwen kalmeren en u een stap dichter bij de slaap brengen.

De thee combinatie van de drie geneeskrachtige planten Hop, Valeriaan en Melissa vullen elkaar aan in hun effect. Ze kalmeren, bevorderen de slaap en ondersteunen een rustige en ontspannen slaap. Zoals trouwens ook Havermout. Ze kalmeren de zenuwen en zijn ook een bron van natuurlijke melatonine.

Kijk uit voor medicinale planten: Gember of rozemarijn hebben bijvoorbeeld een stimulerend effect. Daarom is het beter om voor het slapen gaan een glas warme melk met honing te drinken in plaats van gemberthee met rozemarijn. Je doet gegarandeerd niets verkeerd! Voor meer tips en trucs uit oma’s kennisdoos over in slaap vallen kun je ook hier lezen: Huismiddeltjes om in slaap te vallen.

Het hoeft niet altijd warme melk met honing te zijn…

Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen ’s avonds en ’s nachts bijzonder hoog zijn, wil je niet per se warme melk met honing of zelfs warme thee drinken. Maar dat hoeft niet. Tryptofaan zit ook in koude melk. Wat dacht je van koude honingmelk?

En als dat niet lukt omdat je jeugdherinneringen in de weg zitten, kun je een van onze 5 koude dranken als een huismiddeltje dat je helpt in slaap te vallen. U vindt de voorbereiding in het artikel.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Kort en krachtig

Helpt melk met honing bij slaapproblemen?

Hoewel melk Tryptofaan – de voorloper van het slaaphormoon Melatonine – het effect komt waarschijnlijk niet van de warme melk met honing, maar van het gevoel van veiligheid dat de warme melk in onze hersenen opwekt.

Welke warme dranken bevorderen het inslapen?

Warme melk met honing is git, maar ook andere warme dranken bevorderen het inslapen. Lavendel- of valeriaanthee hebben ook een slaapbevorderend effect op ons lichaam.

Koude dranken kunnen ook helpen

Als thee en warme melk met honing te warm voor u zijn, kunt u ook koude dranken proberen. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die de slaap ondersteunen en waarvan je heerlijke drankjes kunt bereiden.

Helpt warme melk met honing bij andere klachten?

Ja. Warme melk met honing kan niet alleen helpen bij slaapstoornissen. Het juiste recept met melk en honing kan ook helpen bij andere klachten zoals hoesten. De reden hiervoor is het effect van honing. Het verzacht de keel en laat je stoppen met hoesten. Meer tips die helpen tegen hoesten vindt u in ons artikel: “Hoesten ’s nachts: 5 tips die helpen”.

De gecertificeerde ecotropholoog Jutta Schmolke is een journalist die gespecialiseerd is in voeding.

Dit zal je ook interesseren:

Noot van de uitgever: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Wij zijn vrij van de invloed van derden bij de selectie van producten. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts