Hoe een verzwaringsdeken wassen


In de afgelopen jaren zijn verzwaringsdekens steeds populairder geworden vanwege hun potentiële voordelen voor de gezondheid van de slaap. Sommige slapers vinden dat het gebruik van een verzwaarde deken helpt bij slapeloosheid, angst en rusteloosheid.

Als je in het bezit bent van een verzwaarde deken, is het onvermijdelijk dat deze schoongemaakt moet worden. Dekens in het algemeen absorberen lichaamsoliën en zweet en kunnen blootgesteld worden aan morsen en vuil. Er zijn een aantal speciale overwegingen om op te letten bij het schoonmaken van je verzwaarde deken.
Hoe een verzwaringsdeken wassen

Hoe een verzwaard deken te wassen

Voordat je je verzwaarde deken wast, moet je de wasinstructies van de fabrikant raadplegen, hetzij op het label of op de website van het bedrijf. Vanwege de zwaardere constructie van verzwaarde dekens, kunnen ze niet zo gemakkelijk worden gewassen als een gewone deken. Verzorgingsinstructies variëren afhankelijk van het type vulling en het materiaal van de stof, dus zorg ervoor dat u te weten komt hoe u uw specifieke deken moet verzorgen voordat u begint met schoonmaken.

In het algemeen zijn er een paar dingen om in gedachten te houden bij het reinigen van een verzwaarde deken. Het eerste is hoeveel reiniging de deken nodig heeft. Als de deken alleen ter plaatse moet worden gereinigd, gebruik dan een zachte zeep, reinigingsmiddel of vlekverwijderaar om die vlekken te behandelen, spoel af met koud of warm water, en laat uw deken aan de lucht drogen. Het schoonmaken van vlekken zodra ze zich voordoen kan helpen voorkomen dat ze zich zetten.

Bij dekens met een dekbedovertrek kunt u overwegen alleen het overtrek te verwijderen en te wassen in plaats van het hele dekbed. Vaak kunnen dekbedovertrekken in de wasmachine worden gewassen en gedroogd, maar controleer van tevoren het waslabel.

Als je gewatteerde deken klaar is voor een grondige schoonmaakbeurt, kun je ervoor kiezen om hem in de wasmachine te wassen of met de hand in een badkuip of wasbak. Kies in beide gevallen een mild wasmiddel zonder bleekmiddel en was de deken in koud of warm water, aangezien veel gewichtsdekens niet tegen warm water kunnen. Zorg ervoor dat u de deken goed uitspoelt. Afhankelijk van de gewichtslimiet van uw wasmachine, kunt u overwegen om de deken naar een commercieel wascentrum te brengen.

Over het algemeen is het het beste om een gewatteerde deken aan de lucht te laten drogen door hem plat neer te leggen en hem af en toe uit te schudden zodat de vulling gelijkmatig kan drogen en verdelen. Als u ervoor kiest om het deken in een droger te stoppen, gebruik dan een lage of medium stand en verwijder het onmiddellijk als het droog is. Zorg ervoor dat de deken volledig droog is voordat u hem weer gebruikt. Het is niet nodig om uw gewatteerde deken te strijken.

Richtlijnen voor het onderhoud van verzwaringsdekens

Zoals met de meeste beddengoed, kunnen verschillende onderhoudsrichtlijnen van toepassing zijn, afhankelijk van of je gewogen deken gemaakt is van katoen, polyester, rayon, wol of een ander materiaal, en of de vulling glasparels, plastic korrels of organische materialen bevat. Het label op je deken, de gebruikershandleiding of de website van de fabrikant moet je de nodige informatie geven over hoe je je verzwaarde deken moet schoonmaken. De meeste verzwaarde dekens worden geleverd met een van de volgende instructies:

  • Machinewas en drogen: Bij machinewas, kies een bleekvrij, zacht wasmiddel, en was je deken in koud of warm water op een zacht programma. Vermijd wasverzachters. Kies een lichte of middelzware droogstand en pluis de deken tijdens het drogen regelmatig op.
  • Machinewas, luchtdroog: Doe de deken in de wasmachine met een mild, bleekvrij wasmiddel. Kies een zacht wasprogramma en gebruik koud of warm water. Om de deken aan de lucht te laten drogen, spreidt u hem plat uit en schudt u hem af en toe uit om ervoor te zorgen dat de binnenvulling zich gelijkmatig verdeelt.
  • Machinewas, alleen de hoes: Sommige verzwaarde dekens hebben een afneembare hoes die apart gewassen kan worden. Verwijder de hoes van de deken en was deze volgens de wasinstructies op het label. Over het algemeen kunnen dekbedovertrekken worden gewassen in koud water en op een normale wasstand. Laat de overtrek aan de lucht drogen door hem plat neer te leggen, of doe hem in de droger op een lage stand als dat volgens de instructies mag.
  • Alleen ter plaatse reinigen of chemisch reinigen: Maak kleine vlekken schoon met een zachte vlekkenverwijderaar of zeep en koud water. Masseer de vlek met uw vingers of met een zachte borstel of spons en spoel vervolgens grondig uit. Breng dekens met de vermelding ‘alleen chemisch reinigen’ naar een professionele stomerij of overweeg de aanschaf van een droogkuispakket voor thuis om uw deken schoon te houden.

Hoe vaak moeten verzwaarde dekens worden gewassen?

Hoe vaak je een verzwaringsdeken moet wassen hangt af van hoe vaak het gebruikt wordt. Als je de deken elke nacht gebruikt om te slapen, was hem dan om de paar weken om de ophoping van zweet en lichaamsoliën te voorkomen. Als je het alleen af en toe gebruikt als schootdeken op de bank of aan een bureau, zou het drie tot vier keer per jaar wassen van je verzwaarde deken voldoende moeten zijn.

Het vaak wassen van een verzwaarde deken kan het gevoel en de duurzaamheid beïnvloeden. Je kunt de levensduur van je verzwaringsdeken verlengen door te investeren in een hoes die gemakkelijk kan worden verwijderd en gewassen.

In het algemeen moet een verzwaringsdeken om de 5 jaar vervangen worden. Maar met de juiste verzorging kun je misschien nog wel langer plezier hebben van je verzwaringsdeken.

Recent Posts