Hoe eenzaamheid onze slaapkwaliteit beïnvloedt


Gezonde slaap
maart 17, 2023

Bekijk recente studies Eenzaamheid en sociaal isolement als oorzaak van Slapeloosheid. Dienovereenkomstig zouden eenzame mensen vaker last moeten hebben van slaaponderbrekingen en algemene rusteloosheid tijdens de nacht.

Eenzaamheid kan de kwaliteit van de slaap bij jongvolwassenen beïnvloeden. Beeld: iStock

Stress, een ongepaste slaapomgeving of te veel koffie – dit zijn slechts enkele van de factoren die ons kunnen leiden tot slechte slaap. Studies suggereren nu dat eenzaamheid ook aan deze lijst kan worden toegevoegd.

Wat is eenzaamheid?

We hebben allemaal momenten waarop we ons eenzaam voelen en ons niet verbonden voelen met de mensen om ons heen. Dit kan gebeuren in situaties waarin je eigenlijk alleen bent, maar ook wanneer je omringd bent door mensen. Chronische eenzaamheid Kan echter een aanzienlijke impact hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.

Eenzaamheid wordt gedefinieerd als ‘een waargenomen discrepantie tussen gewenste en werkelijke sociale relaties’. Dit subjectieve gevoel van Gebrek aan verbondenheid en de maatschappij of de Gebrek aan aansluiting wordt door de getroffenen als zeer pijnlijk ervaren. Maar eenzaamheid kan ook Gevoelens van teleurstelling Over de Kwaliteit van de relaties aan vrienden en familie.

Eenzaamheid en eenzaamheid zijn verschillende feiten

Eenzaamheid wordt vaak verward met eenzaamheid, twee verschillende situaties. Terwijl eenzaamheid wordt veroorzaakt door het gevoel van (onvrijwillig) Isolatie ondanks het verlangen naar sociale contacten, Eenzaamheid daarentegen is vrijwillig.

Mensen die graag tijd met zichzelf doorbrengen, blijven sociale relaties cultiveren waar ze op terugvallen als ze hunkeren naar gezelschap. Eenzaamheid daarentegen wordt vaak gezien als onvrijwillig. Scheiding, afwijzing of Verlating gevoeld door andere mensen.

Chronische eenzaamheid erkend als gezondheidsrisico

In de afgelopen jaren, met name tijdens de coronaviruspandemie, zijn chronische eenzaamheid en sociaal isolement erkend als een ernstig probleem voor de volksgezondheid en zijn geïdentificeerd als een Gezondheidsrisico Aangeduid. Sociaal isolement evenals waargenomen eenzaamheid kan de gezondheid aanzienlijk beïnvloeden. Ze houden direct verband met een verhoogde depressieve symptomen, Verhoogd Bloeddruk, ongezond Slaappatroon evenals een zwakker immuunsysteem. Eén onderzoeksgebied heeft zich specifiek gericht op de relatie tussen eenzaamheid en slaap.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Studie: Eenzaamheid beïnvloedt de slaapkwaliteit

Wetenschappers van het King’s College in Londen hebben ontdekt dat jonge volwassenen die aangaven zich eenzaam te voelen, meer kans hadden op een slechte slaapkwaliteit, slaperigheid overdag en slechte concentratie dan hun niet-eenzame tegenhangers. De auteurs van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychologische Geneeskunde , onderzocht de slaapkwaliteit van 2232 tweelingen van 18 en 19 jaar over een periode van één maand. Tegelijkertijd wilden de onderzoekers uit interviews en vragenlijsten weten:

  • Hoe vaak mis je gezelschap met anderen?
  • Hoe vaak voel je je buitengesloten of in de steek gelaten?
  • Hoe vaak geïsoleerd van anderen?
  • En: Hoe vaak voel je je alleen?

Ongeveer 25 tot 30 procent van de deelnemers aan het onderzoek zei dat ze zich soms eenzaam voelden, terwijl ongeveer vijf procent zei dat ze zich vaak eenzaam voelden.

Bovendien bleek uit de studie dat de eenzame tweeling één bij tien procent slechtere slaapkwaliteit dan de tweeling die geen eenzaamheid meldde. Bovendien hadden ze 24 procent meer kans om te lijden aan Slaperigheid overdag en KonzentRantsoenproblemen.

Waarom beïnvloedt eenzaamheid onze slaapkwaliteit?

Voor de wetenschappers kan het verband tussen eenzaamheid en slechte slaapkwaliteit liggen in de verklaring dat eenzame mensen Voel je minder veilig. Vanuit het perspectief van de evolutionaire gedragsbiologie was gemeenschap erg belangrijk voor de bescherming en overleving van onze voorouders. Want wie ’s nachts van zijn sociale groep werd gescheiden, maakte zich kwetsbaarder. Dit waargenomen ongemak kan op zijn beurt leiden tot een stressreactie die de nachtrust negatief beïnvloedt.

Verdere studies geven ook aan dat eenzaamheid geassocieerd is met veranderingen in circulerend cortisol. Cortisol is een hormoon dat in het lichaam vrijkomt tijdens spanning. Het verhoogt de hartslag zodat bloed efficiënter kan circuleren naar de vitale organen en spieren en maakt ons alerter. Het gevolg: slaapstoornissen.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de associatie tussen eenzaamheid en slechte slaapkwaliteit het sterkst was bij jonge volwassenen die in het verleden aan geweld waren blootgesteld.

Wat je kunt doen tegen eenzaamheid

Als je je eenzaam voelt of iemand kent die lijdt aan eenzaamheid, kun je contact opnemen met de volgende organisaties voor professionele ondersteuning en advies:

TelefonSeelsorge Deutschland e.V.

De TelefonSeelsorge is een pastorale zorgdienst onder de verantwoordelijkheid van de protestantse en katholieke kerken. Getrainde medewerkers zijn de klok rond telefonisch en gratis bereikbaar. Anoniem en vertrouwelijk.

Telefoonnummer: 0800 111 0 111 en 0800 111 0 222.

Crisis chat

Krisenchat is een virtueel begeleidingscentrum dat jongeren ondersteunt en adviseert over hun zorgen en problemen. Getrainde professionals zijn de klok rond beschikbaar via de website, WhatsApp en SMS.

Website: kriesenchat.de

Nummer tegen verdriet

Het “Nummer gegen Kummer” is een gratis en anonieme adviestelefoon voor kinderen, jongeren en ouders en biedt advies en ondersteuning bij alle vragen, zorgen en problemen.

Kinder- en jeugdtelefoon: 116111 of 0800-1110333

Telefoon van de ouders: 0800-1110550

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts