Hoe je behoefte aan slaap verandert op oudere leeftijd


Slaap Nieuws
maart 13, 2023

Onze behoefte aan slaap verandert verschillende keren in de loop van ons leven. We slapen als peuters dus heel anders dan later op volwassen leeftijd. Ook in het verdere verloop verandert de slaap weer. We zullen je vertellen hoe je slaap verandert naarmate je ouder wordt.

Behoefte aan slaap: Oude vrouw ligt in bed en slaapt
Op oudere leeftijd verandert onze behoefte aan slaap. Beeld: iStock/Drazen Zigic

Onze slaap is bijna net zo individueel als wij. Terwijl sommigen een zeer lage behoefte aan slaap en red je met zes uur per nacht om fit te zijn, anderen hebben negen of meer uur nodig voor een gezonde slaap.

Er zijn ook geslachtsverschillen in slaap. Terwijl vrouwen over het algemeen meer slaap nodig hebben dan mannen, hun slaap verandert weer tijdens de menopauze. Maar hoe verandert de behoefte aan slaap? Wij vertellen het je.

Hoe je behoefte aan slaap verandert op oudere leeftijd

Peuters slapen tot 14 uur per dag, tijdens de puberteit slapen de meesten rond de tien uur. Op volwassen leeftijd slapen we dan tussen de zes en negen uur per nacht. En op hoge leeftijd? Daar zal het nog minder zijn. Sommige ouderen slapen maar vijf uur per nacht. Waarom is dat? We geven twee redenen:

  1. Onze melatonine neemt af
    Melatonine is ons slaaphormoon en de belangrijkste klok van ons slaap-waakritme (circadiaans ritme). Hoe ouder we worden, hoe minder melatonine ons lichaam produceert, waardoor het voor ons moeilijk is om in slaap te vallen en ook eerder wakker te worden.
  2. Ziekten nemen toe
    Of het nu gaat om nocturie, rugpijn of brandend maagzuur: hoe ouder we worden, hoe meer pijntjes we moeten klagen. En ze zorgen ook voor de een of de ander een slapeloze nacht. Met een goede slaaphygiëne, huismiddeltjes en in ernstigere gevallen medicatie kan dit worden tegengegaan.

Door ’s nachts minder te slapen, worden we overdag vaker moe en hebben we vaker een middagdutje nodig. Dus onze behoefte aan slaap verschuift weg van monofasische slaap naar bifasische slaap. Als je de tijd en vrije tijd hebt om dit te doen, is er niets tegen deze vorm van slaapgewoonte.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts