Gezonde slaap
14 oktober 2022
Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor het lichaam. Niet alleen hebben we het nodig voor de opbouw van botten en tanden, en voor de zenuw- en spierfunctie, het kan je ook helpen om dieper en sneller in slaap te vallen. We leggen uit hoe magnesium voor het slapen gaan je slaapkwaliteit beïnvloedt.
Slapeloosheid door magnesiumtekort?
Veel mensen lijden aan slaapstoornissen. Volgens de Duitse vereniging voor slaaponderzoek en slaapgeneeskunde (DGSM) lijden ongeveer 4,8 miljoen mensen, of ongeveer 6 procent van de Duitsers, aan chronische slaapstoornissen. In sommige gevallen kan een Magnesiumtekort kan erachter zitten. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onevenwichtige voeding, Stressde inname van bepaalde Medicatie of een verhoogde Magnesiumuitscheiding in stresssituaties. Aangezien ons lichaam de voedingsstof niet zelf kan produceren, moeten we hem verkrijgen neem het op via de voeding. Volgens de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) is de dagelijkse behoefte aan magnesium van volwassenen is 300 mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen.
Magnesiumtekort: Mogelijke symptomen
Veel mensen met een magnesiumtekort lijden aan slapeloosheid en slaapstoornissen. Vooral (zwanger en borstvoeding gevend) Vrouwen, Wedstrijdsporter, Diabetisch en oudere Mensen zijn gevoeliger voor een laag magnesiumgehalte. Een tekort aan het mineraal kan leiden tot verschillende klachten, zoals:
Deze klachten kunnen een rustige nachtrust veel moeilijker maken, omdat het mineraal belangrijk is voor een evenwichtige slaap.
Magnesium voor het slapen: hoe het de slaapkwaliteit verbetert
Magnesium activeert en versterkt bepaalde neurotransmitters in het lichaam die informatie doorgeven tussen de hersenen en het zenuwstelsel. Een van de belangrijkste neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel is GABA (afkorting van gamma-aminoboterzuur). De belangrijkste functie van GABA is het stimuleren van de vertragen de communicatie tussen onze hersenen en het zenuwstelsel en remmen neuronale stimulidie ons wakker en actief houden. De boodschapperstof helpt ons lichaam dus om zich voor te bereiden op de nacht: De prikkels worden langzamer doorgegeven, de spieren ontspannen zich, de stress vermindert en men valt gemakkelijker in slaap.
Magnesium en melatonine
Magnesium helpt het lichaam gezonde niveaus van GABA te handhaven, dat een kalmerend en slaapbevorderend effect heeft. Bovendien is magnesium betrokken bij de afgifte van het slaaphormoon melatonine. melatonine betrokken. Melatonine staat bekend als reactie op de duisternis wordt geproduceerd. Het brengt het lichaam in een Ruststandvoorziet in Ontspanning en bevordert een rustgevende slaap.
Magnesium regelt het zenuwstelsel
In een studie ontdekten Duitse wetenschappers ook dat het verhogen van de dagelijkse magnesiuminname de deelnemers hielp om zowel het sympathische als het parasympathische zenuwstelsel te reguleren. De regulatie van beide zenuwstelsels is essentieel voor onze slaap. Terwijl het parasympathische zenuwstelsel ons voorbereidt op de slaap door de hartslag te vertragen en ons te ontspannen, brengt het sympathische zenuwstelsel ons daarentegen in een verhoogde staat van opwinding.
Magnesium voor het slapen verlichten rusteloze benen syndroom
Naast het verbeteren van de algemene slaapkwaliteit, kan magnesium ook het rustelozebenensyndroom verbeteren, een aandoening waarbij getroffen personen klagen over een Drang om de benen te bewegen die vooral ’s avonds of ’s nachts voorkomt.
Als u meer wilt weten over RLS, lees dan ons artikel over rusteloze benen syndroom.
Magnesiumtekort: wat te doen?
Aangezien het lichaam zelf geen magnesium kan produceren, moet het mineraal via de voeding worden toegediend. Het goede nieuws: magnesium is verkrijgbaar in vele Voedingsmiddelen bevatten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn bijvoorbeeld donkere bladgroenten, zaden, bonen, vis, volkorenproducten, noten, pure chocolade, yoghurt, avocado’s en bananen..
Magnesiumpreparaten
Voor degenen die niet via de voeding in hun magnesiumbehoefte kunnen voorzien, kan een magnesiumsupplement raadzaam zijn. Magnesium voor het slapen helpt het lichaam ontspannen, verlicht stress en helpt je langer te slapen. Magnesiumsupplementen zijn meestal veilig, maar kunnen een wisselwerking hebben met sommige medicijnen. Het is daarom beter om met een arts te overleggen voordat u ze inneemt, vooral als u zwanger bent, nierproblemen of een hartziekte heeft. In sommige gevallen kunnen hoge concentraties magnesium voor de slaap ook diarree, krampen en misselijkheid veroorzaken.
Wil je nog meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
Dit zal je ook interesseren:
Bronnen
Duitse vereniging voor slaaponderzoek en slaapgeneeskunde e.V.
Duitse voedingsvereniging: Magnesium
Sleep Foundation: Hoe magnesium u kan helpen slapen
National Library of Medicine: Langdurige HRV-analyse toont stressvermindering door magnesiuminname
National Library of Medicine: Het effect van magnesiumsuppletie op primaire slapeloosheid bij ouderen: een dubbelblind placebogecontroleerd klinisch onderzoek