Hoe slaap je immuunsysteem versterkt


Gezonde slaap
28 juni

Slaap is het beste medicijn – zoals het gezegde luidt. Maar nu hebben wetenschappers ook kunnen bewijzen dat voldoende slaap cruciaal is voor een goed functionerend immuunsysteem.

Hoe slaap je immuunsysteem ondersteunt: vrouw is ziek in bed
Slaap is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem. Beeld: iStock

Het is een algemeen aanvaard feit dat slaap cruciaal is voor gezondheid en welzijn: een goede nachtrust helpt het lichaam gezond te blijven en ziektes te bestrijden. Een gebrek aan slaap daarentegen kan het immuunsysteem uit balans brengen. Dat is nu ook bevestigd door een studie uit Duitsland.

Slaap verhoogt de effectiviteit van bepaalde immuuncellen

Onderzoekers van de universiteiten van Tübingen en de Universiteit van Lübeck konden een nieuw mechanisme demonstreren dat ons immuunsysteem tijdens de slaap ondersteunt. Het team onder leiding van Dr. Luciana Besedovsky, Dr. Stoyan Dimitrov en Dr. Tanja Lange gebruikte een 24-uurs experiment om te ontdekken dat een goede nachtrust de effectiviteit van bepaalde gespecialiseerde immuuncellen, de zogenaamde T-cellen, kan verhogen.

Al drie uur slaapgebrek hebben effect op het lichaam

Voor de studie verdeelden de wetenschappers de deelnemers in twee groepen. De eerste groep mocht ’s nachts acht uur slapen, terwijl de tweede groep in deze periode wakker bleef. Tijdens het experiment werd regelmatig bloed afgenomen van de proefpersonen – de slapende mensen via een canule in hun armen, zonder de proefpersonen wakker te maken.

De onderzoekers ontdekten dat zelfs drie uur zonder slaap voldoende is om de functie van belangrijke immuuncellen in het bloed te verminderen. Deze zogenaamde T-cellen zijn speciaal ontworpen om infecties te bestrijden en zijn in het lichaam verantwoordelijk voor het afweren van indringers. Hun taken omvatten het hechten aan de geïnfecteerde cellen en ze vervolgens doden.

Te weinig slaap heeft gevolgen voor ons immuunsysteem

De T-cellen van de slapende proefpersonen vertoonden een significant hogere mate van integrineactivering (het vermogen om aan andere cellen te dokken) dan de T-cellen van wakkere proefpersonen. Met andere woorden, als we last hebben van slaapgebrek, is het eigen afweersysteem van ons lichaam niet langer intact. Te weinig slaap heeft dus directe gevolgen voor ons immuunsysteem, omdat het lichaam zich niet meer voldoende kan ontdoen van geïnfecteerde cellen.

Bovendien toonde het onderzoek aan dat de stresshormonen adrenaline en prostaglandinen ook het vermogen van T-cellen om zich aan andere cellen te hechten aanzienlijk verminderen. Een combinatie van stress en te weinig slaap ’s nachts vormt daarom een speciale uitdaging voor de afweer van ons lichaam.

Hoeveel slaap hebben we nodig om ons immuunsysteem te versterken?

De aanbevolen hoeveelheid slaap voor de meeste volwassenen is zeven tot acht uur slaap per nacht. Tieners hebben negen tot 10 uur nodig, terwijl schoolgaande kinderen meer dan 10 uur slaap nodig hebben. U kunt erachter komen hoe hoog uw individuele slaapbehoeften zijn in ons artikel Slaapbehoeften: dat is hoeveel slaap u echt nodig hebt.

Trouwens: Aanhoudend slaapgebrek heeft niet alleen negatieve effecten op ons immuunsysteem, maar ook op onze hormoonhuishouding, prestaties en bloeddruk. Daarnaast verhoogt onvoldoende slaap op de lange termijn het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Het dagelijkse werkleven, dagelijkse stressoren, een verontrustende omgeving in de slaapkamer of ziekten kunnen ons echter verhinderen om voldoende slaap te krijgen. Op onze topicpagina Gezonde slaap geven we je handige tips over hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren.

Recent Posts