Hoe vasten onze slaapkwaliteit beïnvloedt


Gezonde slaap
11 juli

Het afzien van voedsel is in zwang. Van vasten wordt niet alleen gezegd dat het ons immuunsysteem versterkt, de bloeddruk verlaagt en de celvernieuwing stimuleert, maar ook onze slaapkwaliteit beïnvloedt. In ons artikel leggen we de invloed van voedselonthouding op onze slaap-waakcyclus uit.

Bewuste onthouding van voedsel kan een positief effect hebben op onze slaapkwaliteit. Afbeelding:iStock

Wat is vasten?

Vasten is de vrijwillige afstand van voedsel over een bepaalde periode. We vasten allemaal van nature in onze slaap, maar steeds meer mensen verlengen deze periode om hun eetgewoonten gedurende de dag te veranderen. Terwijl vasten vroeger meer een culturele en religieuze achtergrond had, staan tegenwoordig de gezondheidsvoordelen vaak op de voorgrond. Maar ongeacht waarom vasten, onthouden van voedsel beïnvloedt ons zowel fysiek als mentaal.

Een populaire vorm van vasten is de zogenaamde intermitterend vasten, ook wel intermittent fasting genoemd. Het verwijst naar een vorm van voeding waarbij men voedsel eet in een bepaald tijdvenster en zich onthoudt van eten in anderen. Terwijl sommigen 8, 10, 12 of 16 uur vasten en de resterende uren gebruiken om te eten, vasten anderen 24 uur per dag, twee tot drie dagen per week.

Hoe beïnvloedt vasten de slaapkwaliteit?

Een gezonde slaap kan in het gedrang komen door Te erg of op het verkeerde moment Eet. Want als je vlak voor het slapen gaan eet, de spijsverteringsorganen werken op volle toeren, hoewel het lichaam zich langzaam voorbereidt op de slaap. De late vertering van de maaltijd verstoort ons natuurlijke slaap-waakritme en de De kwaliteit van onze slaap lijdt eronder.

Ieder van ons is onderworpen aan een interne klok – inclusief circadiaans ritme – die ons natuurlijke slaap-waakritme regelt. Het circadiane ritme zorgt ervoor dat we ons overdag wakker voelen en ’s nachts slaperig. Naast Licht en duisternis is ook de Inname een belangrijke externe factor voor de timing van onze interne klok. Want uiterlijk als we slapen, schakelt het lichaam over op een soort vastenmetabolisme. Omdat hij niet meer bezig is met de spijsvertering, heeft hij de nodige rust om zich te concentreren op het herstel en herstel van de organen. Maar als we ’s avonds laat een maaltijd eten, verandert het lichaam in een soort van Noodprogrammaom het voedsel te verteren. Belangrijke regeneratie- en reparatieprocessen worden onderbroken en kunnen dan niet meer optimaal functioneren.

Vasten helpt de interne klok in balans te brengen

Intermittent fasting kan de slaap verbeteren door het circadiane ritme van het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen.  Een sterkere en beter gesynchroniseerde interne klok betekent dat het voor ons gemakkelijker is om in slaap te vallen, in slaap te blijven en regelmatig verfrist wakker te worden. Een studie toonde ook aan dat regelmatig vasten de nachtelijke ontwaken en verminderde beenbewegingen verminderde (wat de gezonde slaap ernstig kan verstoren).

Welke voedingsmiddelen je ’s avonds beter kunt missen, leggen we uit in ons artikel Slapeloos door verkeerd eten: Deze huismiddeltjes helpen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Recent Posts