Hoesten ’s nachts: 6 oorzaken en remedies


Gezonde slaap
12 oktober

Heeft u ook last van nachtelijke hoestbuien en kunt u dan niet slapen? Of word je ’s nachts wakker met een hoestbui? Dan zijn hier zes tips om weer een goede nachtrust te krijgen!

Hoesten in de nacht: Een vrouw ligt in bed en hoest.
Nachtelijk hoesten veroorzaakt vaak slapeloosheid. Afbeelding: iStock/RyanKing999

Een irritante hoest is onaangenaam. Gelukkig heeft nachtelijk hoesten vaak onschuldige oorzaken. De redenen zijn echter niet gemakkelijk op te sporen, omdat ze zeer uiteenlopend kunnen zijn. De meest voorkomende oorzaken van een nachtelijke hoest op de borst zijn verkoudheid, roken, astma, allergieën en droge verwarmingslucht.

Maar je kunt niet zomaar iets doen aan een irritante hoest als die er al is. U kunt ook voorkomen dat u ’s nachts hoest. Hieronder staan drie tips om hoestaanvallen en droge luchtwegen te voorkomen. Maar laten we eerst eens kijken naar de tips om een irritante hoest ’s nachts te voorkomen.

6 tips tegen nachtelijk hoesten

1. neusspray voor een verkoudheid hoest

Als een verkoudheid u ’s nachts wakker houdt, zijn hier enkele tips om u te helpen de nacht goed door te slapen. De hoest komt voort uit het feit dat de verkoudheidsvirussen de slijmvliezen in je keel irriteren. Eerst en vooral helpt ademen door de neus.

Helaas worden bij een verkoudheid vaak al je luchtwegen aangetast en daardoor ook je neus, waardoor ademen door de neus moeilijk of helemaal niet mogelijk is. Dus je begint te ademen door je mond. En dit dwingt niet alleen tot snurken, maar ook tot hoesten ’s nachts. Een neusspray helpt hier vaak tegen. Want als je neus vrij is, ga je niet eens door je mond ademen.

Attentie: Neussprays voor het ontzwellen van de neusslijmvliezen moeten maximaal één week worden gebruikt om de neusslijmvliezen te beschermen en afhankelijkheid te voorkomen.

Overigens is de neus ook vaak verstopt omdat de de verwarming in de slaapkamer is te warm is. Ons artikel “Slapen met warme verwarming: deze redenen spreken tegen” geeft u goede argumenten waarom u de verwarming in de slaapkamer uit moet laten.

2. hoestonderdrukker voor droge verwarmde lucht

Eén ding vooraf: Hoestonderdrukker of hoestblokker moet je alleen te gebruiken bij droge hoestdie wordt veroorzaakt door te droge lucht. Als u ’s nachts last heeft van hoest met slijm, zoals bij een verkoudheid, kunt u beter geen hoestonderdrukkende middelen gebruiken. De reden hiervoor is eenvoudig: de hoestreflex zorgt ervoor dat uw longen worden gezuiverd van bacteriën. Een hoestblokker werkt dus zelfs averechts als je verkouden bent..

Als u echter een droge hoest hebt die wordt veroorzaakt door te droge of warme lucht, kunnen hoestonderdrukkende middelen nuttig zijn om hoesten ’s nachts te voorkomen en u te helpen een goede nachtrust te krijgen. Het voorkomt ook irritatie van de keel.

3. thee met honing voor een geïrriteerde keel

Het beste effect tegen nachtelijk hoesten wordt bereikt door Drinken. De beste manier om hoesten te voorkomen is om gehydrateerd te blijven. De juiste soorten thee zijn zelfs nuttiger dan zuiver water. Als je dan je thee mengt met Honingheeft een goede basis voor een nacht zonder ongemak. Honing is een effectief huismiddel tegen hoest. Overigens heeft honing niet alleen in thee een heilzame werking op het lichaam. De gouden siroop verzacht ook uw geïrriteerde keel bij koude dranken.

4. waterdamp om de slijmvliezen te bevochtigen

De Inademen van zoute waterdamp kan hoesten verlichten. Het bevochtigt je luchtwegen, wat vooral in de winter nuttig is. Je kunt ook een theezakje met kamille in de kom hangen. De dampen van de medicinale plant verzachten ook de hoest. Echter, als uw hoest langer dan drie weken volhouden, beter een dokter raadplegen. Er is een risico dat hij chronisch wordt.

5. een verhoogde slaaphouding

Als je kunt, verhoog dan het hoofd van je bed. De verhoogde slaaphouding zorgt ervoor dat de slijm beter af te voeren kan stromen en de De hoestirritatie neemt af. Als uw bed niet kan worden aangepast, leg dan gewoon twee kussens op elkaar voor een verhoogde slaaphouding. Slaap je graag op je buik? Heel goed, deze slaaphouding verlicht ook de hoest en dus de symptomen. Er bestaan trouwens speciale kussens voor buikslapers die de rug ontlasten.

6. allergie beddengoed voor bedmijt

Misschien ben je allergisch voor huisstof en weet je het niet. Vaak zijn de huisstofmijten in huis de oorzaak van de allergie. Bedmijten De schuld van de nachtelijke hoestaanvallen. Het zijn echter niet de kleine spinachtigen zelf, maar hun uitwerpselen die het lichaam problemen bezorgen.

Dan kan speciaal allergie beddengoed helpen om het lichaam te ontlasten en te zorgen voor een rustgevende nacht. Deze speciale bodembedekking maakt het moeilijk voor de kleine dieren om vast te komen zitten. De overtrekken komen tussen het normale dekbedovertrek en het dekbed in.

Ons artikel “Bedmijten: hoe kom je van de spinachtigen af” laat zien hoe je van bedmijten in je slaapkamer afkomt.

Voorkom hoesten ’s nachts met deze tips

Natuurlijk is het het beste als je verkoudheid en andere ziekten kunt voorkomen. Er zijn ook preventieve maatregelen tegen een droge keel of een verstopte neus. Hier zijn drie tips:

1. draag een masker, was je handen

Het klinkt misschien stom en veel mensen zijn het ook zat om in bussen en treinen een masker te dragen en regelmatig hun handen te wassen, maar er zijn eigenlijk de meest effectieve manieren om verkoudheid, griep en influenza te voorkomen. Ter vergelijking: in de winter van 2019/2020 – toen er geen maatregelen van kracht waren – kregen 191.354 mensen in Duitsland griep (influenza). In de eerste Corona-winter, toen er strenge maatregelen waren, waren er slechts 753 mensen!

2. Gun jezelf wat rust.

Het klinkt makkelijker dan het is, maar probeer regelmatig te rusten. Stress is de belangrijkste oorzaak van een zwak immuunsysteem en een verzwakt immuunsysteem maakt uw lichaam vatbaarder voor bovengenoemde ziekten, die ’s nachts hoestaanvallen veroorzaken. Probeer daarom stress te vermijden of regelmatig te verminderen. Wij leggen uit hoe u dit kunt doen in ons artikel: “Stress verminderen”: Waarom het zo belangrijk is voor een gezonde slaap”.

3. een neusspoeling

Een neusspoeling helpt niet alleen bij verkoudheid of andere aandoeningen waarbij de neus verstopt is, het is ook een goede manier om Ziekten voorkomenHet voorkomt ’s nachts hoesten en houdt de slijmvliezen vochtig. Bacteriën en andere stoffen worden uit de neus gespoeld en u kunt weer vrij ademen. Maar wees voorzichtig.U moet uw neus niet te vaak spoelen, anders stopt de neus met het produceren van neussecreties, hoewel het slijm heel belangrijk is voor de verdediging tegen bacteriën. Twee tot drie keer per week is ideaal.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Bron:
Nationale Vaccinatie Stuurgroep: Gemelde griepgevallen in Duitsland.

Recent Posts