Slaap Nieuws
12 september
Wie met honger naar bed gaat, verliest gewicht en heeft de volgende ochtend geen honger. Deze twee slaapmythes blijven bestaan. Maar zijn ze waar? Waarschijnlijk niet. Hier zijn 5 redenen waarom je niet met honger zou moeten gaan slapen.

Wie weet het niet: Je hebt te zwaar of te veel gegeten en nu lig je met een volle maag in bed en kun je niet slapen. In feite zijn er genoeg voedingsmiddelen die je niet moet eten om Problemen met in slaap vallen te vermijden. In ons artikel noemen we zelfs 12 voedingsmiddelen die je niet moet eten voordat je in slaap valt. Helemaal niets eten kan echter niet de oplossing zijn. Want met honger naar bed gaan laat je in een ander verhaal komen. Vallen betasten.
Waarom ontstaat honger ’s nachts?
Degenen die ’s nachts vaak last hebben van onbedwingbare trek, eten ’s avonds waarschijnlijk het verkeerde voedsel. Vaak wordt een te vol eten weggelaten vanwege diëten of het gevoel te veel te eten. Maar ons lichaam heeft ook ’s avonds voldoende energie nodig om de nacht door te komen.. Door de lage voedselinname ’s avonds krijg je ’s avonds trek in een nachtelijke snack.
Deze voedingsmiddelen zijn ideaal in de avond
Voor de avond wordt een vullende maar caloriearme maaltijd aanbevolen. Maar er is meer keuze dan je zou denken. Deze voedingsmiddelen geven een heerlijk diner en houden je lang vol zonder al te veel calorieën mee te nemen. Je wordt dus ’s nachts niet wakker:
- Pulsen
Of het nu gaat om bonen, linzen of erwten: peulvruchten bevatten veel vezels, eiwitten en complexe verbindingen die ons lichaam langzaam verwerkt. Daarnaast brengen ze nauwelijks vet mee.. Vooral kikkererwten zijn kleine, gezonde energiecentrales die eigenlijk geschikt zijn voor elke maaltijd. Een echte superfood. - Aardappels
Aardappelen worden beschouwd als koolhydraatpakketten en dus de caloriebommen helemaal niet. Helemaal verkeerd. Zowel pasta als rijst bevatten meer dan twee keer zoveel calorieën per 100 gram. Maar aardappelen vullen je lang en zijn daarom zeker geschikt voor een langdurig diner. - Kip
Veel eiwitten en weinig vet, dat is wat kippenvlees brengt. Perfect voor een diner dat lang moet duren, maar niet te veel calorieën bevat. Maar: Je mag niet meer dan twee keer per week vlees eten. Anders is er in de loop der jaren ook een risico op vasculaire en hartaandoeningen in kippenvlees. - Havermout
Havermout is licht verteerbaar en houdt je toch lang vol. Hoe werkt het? Dit komt door de vele vezels. Ze zijn niet zwaar in de maag, maar zijn moeilijk te splitsen door ons lichaam, daarom blijven we lang vol. Maar havermout is geschikt voor een heel andere reden dan het avondeten. Ze kunnen je helpen in slaap te vallen, omdat ze een heleboel tryptofaan bevatten. Dit aminozuur wordt in ons lichaam omgezet in melatonine, waardoor we moe worden.
Wil je meer weten over havermout als slaapmiddel, lees dan ons artikel: “4 redenen waarom havermout je helpt in slaap te vallen”.
Wil je recepten voor een stevige maaltijd met havermout? In ons artikel laten we je kennismaken met vier heerlijke recepten.
Redenen waarom je niet met honger naar bed moet gaan
Hoewel het beter is om minstens twee uur voor het slapengaan niets te eten, moet je niet met een hongergevoel naar bed gaan. Hier zijn vier redenen waarom je niet met honger naar bed moet gaan.
1. Hunkeren naar voedsel
Als je met honger naar bed gaat, kun je misschien niet in slaap vallen. Dan lig je wakker, denk je aan al het heerlijke eten en aan het eind sta je op met cravings en ga je naar de koelkast voor een hapje met een grommende maag. Met fatale gevolgen. Want meestal eet je echt Caloriebommen en dit is merkbaar op de weegschaal.
Het is nog erger als je eerst met honger naar bed ging en dan ’s nachts na een paar uur wakker werd vanwege honger. Dan geeft uw winkelmandje u een signaalr, dat hij belangrijke energie vermist. Meestal probeer je de ontbrekende voedingsstoffen zo snel mogelijk binnen te krijgen, wat leidt tot te snel eten. En dit is allesbehalve gezond voor de maag.
2. Je spieren kunnen afvallen
Welnu, dit punt is meer op jou van toepassing wanneer je naar de sportschool gaat en je lichaam traint. Zelfs de gemiddelde persoon kan echter op de lange termijn zijn spieren verliezen als hij regelmatig met honger naar bed gaat. Spiermassa kan afnemen als je met honger naar bed gaat. Simpelweg omdat de noodzakelijke voedingsstoffen ontbrekendat je lichaam eiwitten moet maken. Trouwens, havermout is de perfecte maaltijd om in slaap te vallen.
3. Een slecht begin van de dag
Wie gaat er met honger naar bed, heeft de volgende ochtend geen hongergevoel? No way, integendeel. Doordat je de nodige voedingsstoffen mist, word je al wakker. beklemtoond. Je lichaam wil nu heel snel de nodige energie. Een dag moet echt niet zo beginnen.
4. Brandend maagzuur
Kan vooral gebeuren als je sappen of frisdrank drinkt voor het slapengaan. Dan zit er veel zuur vocht in de maag, maar niets om ze op te nemen. Het resultaat: Je hebt last van brandend maagzuur. Zeker als je gaat liggen, want het maagzuur kan dan makkelijker teruglopen in de slokdarm.
5. De nachtelijke eetaanval verhoogt je bloedsuikerspiegel
Niet voor niets is intermittent fasting al jaren in zwang. Als je met honger naar bed gaat, wil je ’s avonds iets eten. Als je ’s avonds laat eet, krijg je weer veel koolhydraten. En koolhydraten leiden op hun beurt tot verhoogde bloedsuikerspiegels. Dit ontgrendelt uw insuline. En een verhoogd insulinegehalte zorgt er niet alleen voor dat je slechter slaapt, maar is op de lange termijn ook ongezond. Dat is de reden waarom uw bloedsuikerspiegel minstens één keer per dag gedurende enkele uren vrijwel nul moet zijn.
Ons artikel “7 voedingsmiddelen voor een betere slaap” vertelt je gezond voedsel dat tegelijkertijd de slaap bevordert.
Als je ’s nachts vaker een snack wilt pakken, kan ons artikel “Cravings at night: 4 tips die ertegen helpen” je misschien helpen.
Nachteten syndroom: Wanneer nachtelijke honger morbide wordt
In de wetenschap wordt het pathologische hongergevoel ’s nachts ook wel het nachtetensyndroom (NES) genoemd. Welke triggers ten grondslag liggen aan de NES is nog niet definitief opgehelderd, vermoeden onderzoekers echter dat er minstens drie redenen zijn die hieronder worden vermeld voor dit nachtelijke hongergevoel:
- Genetische aanleg
Degenen die ’s nachts trek krijgen in snacks, hebben dit hoogstwaarschijnlijk van hun ouders geërfd. Dit wordt gesuggereerd door een empirische studie waarin families werden onderzocht op hun nachtelijke dieet. - Hormonen
Studies hebben ook aangetoond dat veel patiënten een ontregeling hebben van de hormonen melatonine en ghreline. Melatonine regelt onze slaap-waakcyclus, ghreline controleert wanneer je honger hebt en wanneer je je vol voelt. Naast fout eetgedrag kan deze ontregeling ook leiden tot depressie. - Ervaringen uit de kindertijd
Amerikaanse psychiaters hebben onderzocht dat degenen die getroffen zijn door het nachtetensyndroom overmatig vaak hebben geleden onder emotionele of fysieke mishandeling in hun jeugd. Verwaarlozing in de kindertijd is ook vaak gemeld.
Als je er niets aan kunt doen en iets moet eten na het naar bed gaan, dan hebben we hier een gezonde tip Voor jou. Probeer deze snacks voor de nacht waar je niet dik van wordt.
In een video legt de Stiftung Gesundheitswissen ook precies uit wat gezonde slaap is.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.