Hooikoorts: Hoe rustig door te slapen


Slaapproblemen
februari 7, 2023

Degenen die geplaagd worden door hooikoorts worstelen vaak met slapen ’s nachts. De gesloten neus maakt ademhalen moeilijk en als er niesaanvallen bijkomen, is rust uit den boze. Bij ons leer je hoe het nog werkt met slapen.

Jonge vrouw zit in bed en lijdt aan hooikoorts.
Wie last heeft van hooikoorts heeft vaak slaapproblemen. Beeld: iStock/AsiaVision

Mensen die geen last hebben van hooikoorts weten het misschien niet, maar stuifmeel vliegt het grootste deel van het jaar. Tot nu toe zijn alleen de maanden november en december gespaard gebleven van stuifmeel.. Dit kan in de toekomst veranderen met klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande verschuiving in seizoenen.

Uiterlijk vanaf januari begint het weer voor de meeste mensen met een allergie. En hiermee begint de tijd van slaapstoornissen. De term Trouwens, hooikoorts is een synoniem voor elke vorm van allergieën voor pollen. Dus als je het over hooikoorts hebt, bedoel je niet alleen de allergie voor grassen, maar voor elke vorm van planten die bloeien en het stuifmeel verspreiden.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (stuifmeel) van planten. Een Pollinose komt vooral vaak voor in het voorjaar en de zomer. De meeste mensen met een bloemallergie zijn tegen Graspollen en graanpollen allergisch, waarbij bomen zoals hazelaar en berk ook voor veel patiënten problemen veroorzaken.

Bij mensen met een allergie leidt dit tot een gewelddadige afweerreactie van het lichaam op daadwerkelijk onschadelijke stoffen. Het lichaam denkt dat het stuifmeel een aanvaller is en probeert zich tegen hen te verdedigen. Bijna een op de vier tot vijf volwassenen heeft tegenwoordig last van hooikoorts, waarbij het meestal niet bij één allergie blijft en de getroffenen na verloop van tijd verdere allergieën ontwikkelen.

Welk stuifmeel vliegt wanneer?

Natuurlijk kunnen de verschillende bloeitijden variëren door het weer en vooral door klimaatverandering, maar grofweg zijn de bloeitijden van de verschillende planten als volgt:

Maand Zwak aantal pollen Sterk aantal pollen
Januari Els, hazelaar
Februari Els, hazelaar
Maart Hazelaar, berk, beuk, taxus, es, haagbeuk, populier, plataan Els, iep, wilg
April Els, esdoorn, sparren, paardenbloem, Beuk, walnoot Iep, wilg, berk, beuk, taxus, es, haagbeuk, populier, plataan, eik, sering, koolzaad
Mei Iep, berk, es, haagbeuk, populier, plataan, haver, vlierbessen rogge, ribkruid weegbree Beuk, taxus, eik, sering, koolzaad, esdoorn, spar, paardenbloem, Europese beuk, walnoot, acacia, grassen, hop, dennen, paardenkastanje, spar, tarwe
Juni Taxus, hop, spar, bijvoet, ganzenvoet, guldenroede, limoen, brandnetel, zuring koolzaad, esdoorn, sparren, paardenbloem, acacia, grassen, dennen, paardenkastanje, tarwe, haver, vlierbes, rogge, ribkruid, brandnetel, gerst
Juli esdoorn, paardenbloem, rogge, Koolzaad, grassen, dennen, tarwe, haver, vlierbessen, ribkruid, brandnetel, gerst, bijvoet, ganzenvoet, guldenroede, limoen, brandnetel, zuring, maïs
Augustus Grassen, dennen, haver, vlierbessen, ribkruid, linde, zuring, maïs Koolzaad, brandnetel, bijvoet, ganzenvoet, guldenroede, brandnetel, ambrosia
September Guldenroede, brandnetel Brandnetel, ambrosia
Oktober Brandnetel

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Bij hooikoorts zijn de symptomen beperkt, maar variëren ze in ernst. Tekenen van allergie zijn onder meer:

 • Een loopneus met waterige, heldere afscheiding
 • Niesaanvallen
 • Jeukende ogen en neus
 • Rode en tranende ogen
 • Gezwollen oogleden
 • Verhoogde lichtgevoeligheid
 • Jeuk in het gehemelte en de keel
 • Kortademigheid

Af en toe beschrijven de getroffenen ook een Jeuk op de huid met piepende vorming en roodheid. Symptomen die lijken op griep zijn zeldzaam, maar ook mogelijk.

Zijn langdurige problemen met hooikoortsIs het mogelijk?

Helaas wel. Het gebeurt keer op keer dat langdurig patiënten Irritatie van de neusslijmvliezen klagen over sigarettenrook, geuren van verstuivers of smaakstoffen van specerijen.

Nog ernstiger gevolgen zijn mogelijk. Zo kan een permanente ontsteking van de neusslijmvliezen een Operatie aan de neusbijholten of neusturbinaten maak het noodzakelijk. Helaas kan het reukvermogen ook blijvend beschadigd raken door jarenlange irritatie van de slijmvliezen.

Kan ik hooikoorts laten behandelen?

Hooikoorts is vaak niet helemaal te genezen. De meest veelbelovende methode is die van Hyposensibilisatie, ook immunotherapie met allergenen (SIT) genaamd. De allergische stof wordt stap voor stap in steeds sterkere doses aan de getroffen persoon geleverd. Zo “went” het lichaam aan het allergeen en treedt desensibilisatie op. Een dergelijke behandeling duurt minstens een jaar, maar kan ook tot drie jaar duren. In het beste geval eindigt de therapie met de “genezing” van de patiënt.

Hyposensibilisatie is het meest veelbelovend voor allergiepatiënten van de Type I. Dit zijn de zogenaamde Direct type. Mensen van dit type reageren onmiddellijk op irritatie en hebben vaak last van een gezwollen neusslijmvlies met een hogere vorming van nasale afscheidingen en traanvocht. Ook allergische rhinitis, netelroos en astmasymptomen zijn veel voorkomende tekenen van dit type.

De volgende types zijn ook beschikbaar:

 • Type II, de zyotoxische reactie: De gevolgen van de allergie verschijnen pas na een paar minuten of uren.
 • Type III, de vorming van immuuncomplexen: Een allergische reactie kan uren na contact optreden, maar ook weken of maanden later.
 • Type IV, de cellulaire immuunrespons: Ook wel laat type genoemd. Hier worden de symptomen vooral op de huid getriggerd. Allergieën van dit type ontwikkelen zich in de loop van de jaren en veroorzaken in de meeste gevallen arbeidsongeschiktheid.

U kunt meer te weten komen over de afzonderlijke typen op www.lungenärzte-im-netz.de.

Zijn er effectieve medicijnen?

Degenen die geen therapie voor desensibilisatie willen of kunnen ondergaan, hebben ook de mogelijkheid om hun toevlucht te nemen tot tal van medicijnen. De bekendste zijn:

 1. Antihistaminica
  Antihistaminica onderdrukken de allergische reactie door de histamine te onderdrukken die door het lichaam wordt vrijgegeven. Histamine zorgt voor de bekende symptomen van een allergie.
 2. Cortison
  Het lichaamseigen stresshormoon cortisol is de basis en wordt in ons lichaam gevormd in de bijnierschors. Allereerst heeft het een ontstekingsremmend effect en is het onmisbaar bij de behandeling van anafylactische shock.
 3. Adrenaline
  Uitsluitend gebruikt voor de spoedbehandeling van anafylactische shock en is daarom strikt genomen geen medicijn dat elke dag wordt gebruikt.

Populaire antihistaminica zijn cetirizine, levocetirizine, loratadine en desloratadine. Dat laatste antihistaminicum was tot een paar jaar geleden nog op recept, maar is nu in de apotheek te koop. Zowel antihistaminica als cortison zijn verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen, zoals tabletten, druppels of sprays.

Huismiddeltjes voor slaapproblemen veroorzaakt door hooikoorts

Overdag is het nemen van medicatie relatief eenvoudig, maar niet ’s nachts. Daarom zijn er enkele Huismiddeltjes en tipshoe in slaap te vallen ondanks hooikoorts. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

Haar wassen voor het slapengaan

Gedurende de dag hopen zich allerlei stoffen op in ons haar, waaronder tal van pollen. Tijdens de slaap ben je vooral dicht bij je haar, waardoor allergiesymptomen zeer ernstig kunnen zijn. Uitgebreid haar wassen kan deze symptomen verlichten. Ook kan een slaapmuts helpen de symptomen te verlichten.

Laat tapijten uit de slaapkamer

Over het algemeen betekenen stoffen altijd een hoger aandeel vreemde lichamen in de slaapkamer. Maar tapijten zijn heel bijzondere magneten. Stuifmeel en andere vreemde voorwerpen kunnen ze heel goed vasthouden. Vaak brengt zuigen weinig verlichting. Daarom is het het beste om een tapijt rechtstreeks vanuit de slaapkamer achter te laten.

Gebruik een luchtreiniger

Het is de moeite waard vooral in de slaapkamer, omdat je daar langer verblijft dan in elke andere kamer in je appartement. Een luchtreiniger bevrijdt de lucht van de kleinste deeltjes en kan ook pollen uit de lucht filteren. Zorg er wel voor dat u het filter regelmatig vervangt.

Wil je meer tips weten, ga dan naar onze pagina: “Met deze tips geeft je allergie je ’s nachts rust”.

Hooikoorts tijdens de zwangerschap

Veel aanstaande moeders met hooikoorts vragen zich tijdens de zwangerschap af of ze de tot nu toe gebruikte medicijnen kunnen blijven gebruiken. Over het algemeen zijn er ook Geen zorgen over vrij verkrijgbare antihistaminica tijdens de zwangerschap. Voor de zekerheid moet u echter eerst uw gynaecoloog raadplegen. Bij milde klachten kunnen bovenstaande tips ook helpen.

Als je aan de veilige kant wilt zijn, gebruik dan alleen oogdruppels en neussprays. Ze hebben een zeer geconcentreerd effect op kleine delen van het lichaam en komen alleen zeer verdund in de bloedbaan, in een dosis die onschadelijk is voor het ongeboren kind. Tot op heden zijn er overigens geen effecten op een ongeboren kind waargenomen.

Allergie bij kinderen: wat te doen?

Elk tiende kind tot de leeftijd van 17 jaar vertoont tekenen van een allergie, of het nu gaat om een verstopte neus, hoesten of tranende ogen. Als u allergiesymptomen heeft, moet u onmiddellijk uw kinderarts raadplegen en laat je adviseren. Vaak is de ernst van de allergie nog niet te voorzien bij jonge kinderen, wat in het ergste geval kan eindigen in een anafylactische shock.

Als uw kind is gediagnosticeerd met hooikoorts, zijn voor hem dezelfde behandelmethoden mogelijk als voor volwassenen. Desensibilisatietherapie kan ook voor uw kind werken. Anders zal de kinderarts de juiste antihistaminica voorschrijven. Afhankelijk van de ernst van de allergie kunnen cortison en adrenaline dan worden toegevoegd voor noodgevallen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Bronnen:
Internisten op het net: Pollenallergie.
Otolaryngologen op het net: Allergie – wat is allergische rhinitis?
Longartsen op het net: Therapie van hooikoorts.
Stiftung Warentest: Hooikoorts: Deze medicijnen helpen en zijn goedkoop.
Children’s Health Info: Wat te doen met hooikoorts?

Recent Posts