Slaap woordenboek
augustus 9,
Hypersomnie manifesteert zich door uitgesproken slaperigheid overdag. Maar “sleepsucht” moet niet worden verward met narcolepsie. Hypersomnie heeft heel verschillende oorzaken, sommige vormen een mysterie voor de geneeskunde.
De ogen vallen dicht, het hoofd zakt naar de borst. Hypersomnie kan gevaarlijk zijn. In het bijzonder als de betrokkene achter het stuur zit of zwaar materieel of voertuigen op een andere manier moet bedienen. Het lijden wordt gewoonlijk “sleepsucht” genoemd, wat echter geen recht doet aan de ziekte.
Want het geheel heeft weinig met verslaving te maken. Integendeel, het is een ernstige ziekte met uitgesproken slaperigheid overdag. Vijf procent van de Duitse bevolking heeft op de een of andere manier last van slaperigheid overdag. We keken naar de ziekte en werkten de verschillen met andere slaapstoornissen uit.
Wat is hypersomnie?
Deze term verwijst naar een uitgesproken slaperigheid overdag met stimulus-verminderd gedrag. Met andere woorden, de getroffenen hebben gewoon monotone activiteiten zoals lezen, autorijden of tv kijken, worstelen om ze wakker te houden. Ook reageren ze soms laat of helemaal niet op externe prikkels zoals licht of geluid.
Hypersomnie moet niet worden verward met narcolepsie (het kan een symptoom van narcolepsie zijn). Narcolepsie is vaak een ziekte waarbij patiënten moeten klagen over het verlies van zenuwcellen in de hypothalamus. Dit maakt de Boodschapperstof hypocretine niet meer in voldoende hoeveelheden verdeeld. Bovendien treden bij hypersomnie de volgende symptomen niet op:
- Kataplexie (verlies van spanning van de spieren)
- Hypnagogue hallucinaties (Hallucinaties die optreden bij het in slaap vallen, zoals geluiden)
- Slaapverlamming (ook wel slaapverlamming genoemd. Een slaapgerelateerd onvermogen om te bewegen met gelijktijdige waaktoestand van de hersenen)
Verschil tussen slaperigheid overdag en slaperigheid overdag
Slaperigheid overdag, veroorzaakt door hypersomnie of narcolepsie, is niet hetzelfde als slaperigheid overdag. Slaperigheid overdag wordt over het algemeen ook geassocieerd met uitputting, vermoeidheid of gebrek aan energie. In het geval van slaperigheid overdag kan het dus heel goed gebeuren dat de getroffen persoon ondanks vermoeidheid niet kan slapen.
Dit is anders bij slaperigheid overdag. Getroffen personen voelen zich vaak wakker en uitgerust totdat slaperigheid overdag optreedt. Aan de andere kant kunnen ze hun ogen nauwelijks stoppen en in slaap vallen ondanks de grootste inspanning. Slaperigheid overdag treft vaak mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.
Oorzaken van hypersomnie
Hypersomnie kan worden veroorzaakt door zeer verschillende oorzaken. De meest voorkomende is de ernstige slaapstoornis (slapeloosheid). Het is correct om onderscheid te maken tussen drie soorten slapeloosheid.. Organische, niet-organische en idiopathische hypersomnie. Wat is het verschil tussen deze drie soorten?
Organische hypersomnie
Zoals de term al doet vermoeden, wordt slaperigheid veroorzaakt door een lichamelijke ziekte. Om deze reden heeft de organische hypersomnie rond het symptoom van een andere ziekte. Ziekten die hen veroorzaken, kunnen zijn:
- Kanker
- HIV / AIDS
- Borreliose
- Nierfalen
- Cirrose
- Hartaandoening
- reumatische aandoeningen
- Bloedaandoeningen (anemie)
- Ziekte van Parkinson
- Multiple sclerose
Zoals bij veel ernstige ziekten, is het therapiepad in de eerste plaats om de ziekte en vervolgens de symptomen te behandelen. Vaak treedt hier een verbetering op als de oorzaak met succes is behandeld., hoewel er geen remedies zijn voor ziekten zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.
Niet-organische hypersomnie
Een niet-organische hypersomnie wordt veroorzaakt door effecten Extern geactiveerd, bijvoorbeeld door alcohol. Andere triggers kunnen zijn:
Speciaal geval: mentale hypersomnie
Strikt genomen is hypersomnie veroorzaakt door psychische aandoeningen een niet-organische hypersomnie. Het zal hier echter afzonderlijk worden behandeld. Bekende aandoeningen waarbij slaperigheid optreedt zijn onder meer:
- Depressies
- Angst
- Schizofrenie
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Hypersomnie is een bekend en veel voorkomend symptoom bij veel psychische aandoeningen.
Idiopathische hypersomnie
Dit is een hypersomnie die optreedt zonder duidelijke oorzaak. De geneeskunde weet nog niet veel over deze vorm van slapeloosheid. Een oorzaak kan een disfunctie van het centrale zenuwstelsel zijn, waardoor het een niet-organische hypersomnie wordt. Artsen vragen vaak om een slaaplogboek en slaaptests.
Het probleem is dat idiopathische hypersomnie zowel optreedt bij voldoende slaap (tot acht uur) bij overslaap (meer dan tien uur) als bij te weinig slaap (minder dan zes uur). Een behandeling is vergelijkbaar met die van narcolepsie. Dit maakt geen medicatie die de spierspanning in stand houdt.
Wat zijn de symptomen van idiopathische hypersomnie?
Natuurlijk is het belangrijkste symptoom overmatige slaperigheid overdag. Bovendien slapen de getroffenen vaak bijzonder lang – meestal meer dan tien uur per nacht. Het komt bijna altijd voor tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar. en houdt dan de rest van het leven vol.
Als het bijzonder vroeg in het leven voorkomt, mag het niet worden geassocieerd met de Syndroom van Kleine-Levin zijn verward, waarbij de getroffenen soms maandenlang slapen en nauwelijks reageren en slaapdronken zijn in de waakfasen. Als u meer wilt weten over deze aandoening, lees dan ons artikel over het Syndroom van Kleine-Levin.
Andere symptomen kunnen zijn:
- Slaapdronkenschap met verwarring bij het wakker worden
- Desoriëntatie
- Geheugenproblemen (moeite met het onthouden van gebeurtenissen)
- Gebrek aan motivatie
- Moeite met concentreren
Effecten van andere slaapziekten
Hypersomnie komt ook vaak voor als een symptoom van een andere slaapstoornis. In het algemeen natuurlijk voor alle ziekten waarbij de getroffen persoon slaapt ’s nachts slecht of helemaal niet. Sommige van deze ziekten worden hier kort besproken. U kunt meer te weten komen over de individuele ziekten in het betreffende artikel.
Een slapeloosheid als trigger
De meest voorkomende trigger voor slaapverslaving is ernstige slaapstoornis, ook wel slapeloosheid genoemd. De getroffenen kunnen ’s nachts niet slapen en hebben dan overdag last van ernstige slaperigheid overdag. Hier is het vooral belangrijk om de slapeloosheid te behandelen. Ongeveer tien procent van alle werknemers (ongeveer 4,5 miljoen mensen) heeft last van terugkerende, ernstige slaapstoornissen. Ons artikel over slapeloosheid gaat tot op de bodem van het lijden.
Slaapapneu als trigger
Slaapapneu kan ook verantwoordelijk zijn voor hypersomnie. Bij slaapapneu krijgt de getroffen persoon voldoende slaap aan de oppervlakte. Vanwege het zware snurken met ademhalingsonderbrekingen tot een minuut, maar de getroffenen missen een rustgevende diepe slaap, die overmatige hypersomnie kan veroorzaken.
Rusteloze benen syndroom als trigger
Bij het rustelozebenensyndroom slapen patiënten slecht omdat ze een onbedwingbare drang voelen om in hun benen te bewegen. Brandende en tintelende benen zijn ook een veel voorkomend symptoom. Dit leidt tot verminderde slaap ’s nachts, wat vervolgens leidt tot slaperigheid overdag. U kunt meer te weten komen over restless legs syndroom in ons artikel.
Welke therapiemogelijkheden zijn er?
Therapie is vergelijkbaar met de behandeling van narcolepsie, behalve dat antikatapultische geneesmiddelen worden achterwege gelaten. Er worden dus geen medicijnen toegediend die de ontspanning van spierspanning voorkomen, omdat dit probleem niet voorkomt bij hypersomnie. Bekende geneesmiddelen voor de behandeling zijn bijvoorbeeld solriamfetol en pitolisant.
Bovendien hebben studies met natriumoxybaat een hogeHandelingen van het Europese Parlement Het actieve ingrediënt zit in knock-out druppels. Met de juiste dosering kan de remedie de nachtrust verbeteren. Ook de stoffen Methylfenidaat en Amfetamine gedeeltelijk effect vertonen. De bijwerkingen van de twee stoffen zijn echter hoog. Omdat ze ook in populaire partydrugs zitten, is het risico op misbruik ook hoog.
Wat kan ik doen in geval van hypersomnie?
Naast medicamenteuze therapie zijn verschillende veranderingen in levensstijl en leven vaak veelbelovend. Deze omvatten:
- Een verbetering van de slaaphygiëne. Deze omvatten bijvoorbeeld een regelmatige bedtijd, het afzien van elektronische apparaten in de slaapkamer en het afzien van zwaar voedsel voor het slapengaan.
- Het gebruik van verschillende ontspanningsoefeningen. Dit kunnen yoga-oefeningen, meditatieoefeningen of ademhalingsoefeningen zijn. Ze verbeteren de algehele kwaliteit van de slaap en kunnen dus ook slapeloosheid voorkomen of verlichten. Oefening kan ook de slaapkwaliteit verbeteren, maar fysieke activiteit mag niet te dicht bij bedtijd zijn.
- Een verbetering van de slaapomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste slaaptemperatuur, geschikte lichtomstandigheden en een rustige slaapomgeving. Het juiste dekbed en kussen kunnen ook de slaap verbeteren.
- Vermijden of op zijn minst verminderen van stress of andere psychosociale problemen. Een slaapdagboek kan helpen om stress te verminderen. Over het algemeen moet u echter zeker medische hulp zoeken als u psychische problemen heeft.
Als er tekenen van hypersomnie zijn, moet u onmiddellijk een arts of beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadplegen. Een specialist kan u helpen en niet alleen ondersteunen met medicatie. Een verwijzing naar een slaaplaboratorium kan bijvoorbeeld een noodzakelijke stap zijn om de oorzaak van slaapverslaving tot op de bodem uit te zoeken.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
U zult ook geïnteresseerd zijn in:
Bronnen:
PDF: Landesärztekammer Hessen: Hypersomnie en slapeloosheid.
MSD Handleiding: Idiopathische hypersomnie.
Ärzteblatt: FDA-goedkeuring: Party drug is ook effectief bij idiopathische hypersomnie.
Neurologen en psychiaters op het net: oorzaken van slaapstoornissen.