Interne klok: Daarom word je vaak vlak voor je wekker wakker


Slaap Nieuws
21 november 2022

Wie weet het niet: Kort voordat de wekker gaat, word je in je eentje wakker. Door je eigen interne klok zou je de wekker helemaal niet nodig hebben. Waar komt dit fenomeen vandaan? We leggen uit wat er achter zit om vroeg op te staan.

Interne klok: Een wekker voor een leeg bed.
Als de interne klok werkt, heb je vaak geen wekker nodig. Beeld: iStock/karammiri

Onze interne klok, ook wel slaap-waakritme of circadiaans ritme genoemd, bepaalt eigenlijk ons hele leven. Omdat het ons vertelt wanneer we wakker moeten worden en wanneer we in slaap moeten vallen.. Ons horloge gebruikt hiervoor voornamelijk twee hormonen: het slaaphormoon melatonine en het stresshormoon cortisol.

Natuurlijk zijn er veel andere spelers in het spel voor onze slaap, zoals hormonen. Serotonine en dopamine, maar uiteindelijk komt het neer op de twee genoemde boodschapperstoffen, waarvan de ene ons in slaap doet vallen en de andere ons wakker maakt.

Daarom maakt je interne klok je wakker

Hoe komt het dat we soms voor de wekker wakker worden? Om dit fenomeen te verklaren, is het noodzakelijk om te weten dat elk van onze organen heeft zijn eigen kleine interne klok heeft. Zo zorgt de kleine klok van de alvleesklier ervoor dat we ’s nachts geen insuline produceren en de klok van de lever, die vanaf een bepaalde tijd wordt ontgift. Je kunt meer te weten komen over de orgelklok in ons artikel: “Wolvenuur: daarom word je om 2 uur ’s nachts wakker”.

Omdat onze interne klok constant in contact staat met de andere klokken, merken we ook wanneer er iets mis is. Maar alle klokken lopen in koor, je circadiane ritme regelt ook zichzelf en jij groeit regelmatig op ongeveer hetzelfde moment op. Dus als je vaak voor je wekker wakker wordt, is dit een goed teken, want de individuele klokken zijn perfect op elkaar afgestemd.

Overigens: Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat we ’s ochtends een behoorlijke energieboost krijgen. Daarom een kopje koffie direct na het opstaan heeft geen zin, omdat het zijn effect niet kan ontvouwen door het cortisol. Wacht een uur met de koffie, dan is het cortisol afgebroken. Ons artikel “Koffie in de ochtend: daarom heeft het geen zin” legt het probleem in meer detail uit.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts