Gezonde slaap
19 september
In onze snelle tijden wordt rustgevende slaap steeds belangrijker. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan storende invloeden. Is het stopcontact naast het bed ook zo’n storingsbron? Of is slapen naast een elektrische aansluiting ongevaarlijk?

Smartphone, tablet, laptop: Het aantal elektrische apparaten dat het bed met ons deelt, is behoorlijk gegroeid. In de tussentijd is het voor veel mensen volkomen normaal om Naar bed om nog een serie te kijken of wat meer te surfen. Natuurlijk worden de apparaten aan het einde plichtsgetrouw geïdentificeerd, toch?
De reden voor ons schuldige geweten is de zogenaamde elektrosmog. Je wilt niet worden blootgesteld aan elektromagnetische velden tijdens je slaap. Elektromagnetische velden komen echter ook uit een stopcontact. Dus zijn dergelijke verbindingen gevaarlijk voor ons en onze slaap?
Is een stopcontact naast het bed gevaarlijk?
Er wordt al lang gediscussieerd of elektromagnetische velden verantwoordelijk zijn voor gevaarlijke elektrosmog en welke invloed het heeft op ons en onze slaap. En nu zijn er talloze studies over dit onderwerp. Bijvoorbeeld van het Federaal Milieuagentschap of de Wereldgezondheidsorganisatie. Het resultaat is altijd hetzelfde: Volgens de huidige stand van de kennis vormen elektromagnetische velden geen gevaar voor de mens.. Althans niet van de velden die ons in ons dagelijks leven omringen.
En dit geldt ook voor het stopcontact naast het bed. Hun laagfrequente elektromagnetische veld is veel te zwak om ons op welke manier dan ook negatief te beïnvloeden. Dat blijkt ook uit een studie van het Federaal Ministerie van Milieu, Natuurbehoud, Nucleaire Veiligheid en Natuurbehoud (BMUV). Dus als je last hebt van slaapstoornissen of problemen om in slaap te vallen, probeer dan op een andere manier rust te vinden in plaats van je zorgen te maken over het stopcontact. Erover nadenken leidt eigenlijk tot moeite om in slaap te vallen.
Heeft licht invloed op onze slaapkwaliteit?
Ja, licht kan onze slaapkwaliteit beïnvloeden. Dit geldt zelfs voor lichtbronnen zo klein als de smartphone. De reden hiervoor is dat onze Het slaap-waakritme kan worden verstoord door het licht en ons lichaam maakt dan minder of helemaal geen melatonine aan. Het slaaphormoon is aanzienlijk betrokken bij een rustgevende slaap.
Het maakt overigens helemaal niet uit of je blauw licht of het oogvriendelijke comfortlicht gebruikt. Beide soorten licht zijn even schadelijk voor onze slaap. Dit was de bevinding van een enorme Amerikaanse vergelijkende studie. Ons artikel “Heeft blauw licht invloed op onze slaap?” neemt deze studie onder de loep en legt de verbanden uit.
Wat je kunt doen als je slaapproblemen hebt
Er zijn veel redenen waarom we slecht slapen. Stress is een van de meest voorkomende. In ons artikel “Slaapstoornissen: 6 redenen voor problemen om in slaap te blijven” gaan we dieper in op verschillende oorzaken van moeite om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Hier zijn andere redenen voor slaapproblemen:
Ons artikel “11 tips voor een betere slaap” geeft je waardevolle tips over hoe je je slaap kunt verbeteren.